Test Uçuşunda Hasar Görünce 115 Milyon Dolar Çöpe Gitti - Son Dakika
Ekonomi

Test Uçuşunda Hasar Görünce 115 Milyon Dolar Çöpe Gitti

Test Uçuşunda Hasar Görünce 115 Milyon Dolar Çöpe Gitti
22.12.2015 10:59  Güncelleme: 12:51

ABD Hava Kuvvetleri için üretilen AC-130J tipi askeri uçak, ilk test uçuşunda pilotların yanlış komutu sonucu ağır hasar gördü. Olay sonrası 115 milyon dolar çöpe gitti.

ABD Hava Kuvvetleri için üretilen AC-130J tipi askeri uçak, ilk test uçuşunda hasar gördü. Yapılan incelemede 115 milyon dolarlık uçağın gövde ve kanatlarının tamir edilemeyecek kadar hasar gördüğü, tekrar uçurulmayacağı belirlendi.

OLAY NASIL OLDU?

Olay, 21 Nisan 2015 tarihinde Meksika Körfezi semalarında meydana geldi. Teslimat öncesinde test uçuşu için kalkan uçak, yaklaşık 5 bin metre yükseklikteyken pilotların verdiği yanlış kumanda sonrasında anormal duruma girerek hızla irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar uçağı 1600 metre yükseklikte kontrol altına alabildi. Arkasından uçak üsse dönmeyi başardı.

HURDAYA ÇIKARILDI

Geçen günlerde açıklanan kaza-kırım raporuna göre, uçağın gövde ve kanatlarında ağır hasar tespit edildi. Tekrar tamiri yüksek maliyetlere neden olacağı için AC-130J'nin hizmet dışına çıkartılarak parçalanmasına karar verildi.

UÇAN KALE

Gun Ship olarak adlandırılan ve gövdesinde biri 105 milimetrelik top, diğeri de 30 milimetrelik makineli top taşıyan uçak, kanatlarına takılan roketleri ateşleyebiliyor. Yakın hava desteği sağlayan AC-130J'ler, helikopterlerden daha uzun süre havada kalabilirken uzun menzilleri ile yerdeki kuvvetlere yoğun atış desteği veriyor.

Halen Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin kullandığı iki C-130 tipi uçağın benzer bir görev için modifikasyon projesinin çalışması yürütüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Test Uçuşunda Hasar Görünce 115 Milyon Dolar Çöpe Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • DGüneyli:
    Reziller bizim pilotlarin tirnagi olamazlar 2 20 Yanıtla
  • deniz2121:
    bizim kilere verin yama yaparlar cöpe atmayin 12 2 Yanıtla
  • vatansever :
    Sen ne kullanıyorsun yada seni kim kullanıyor 2 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement