Tüik Başkan Vekili Aktaş: (1) - Son Dakika
Ekonomi

Tüik Başkan Vekili Aktaş: (1)

Tüik Başkan Vekili Aktaş: (1)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş, ulusal hesap istatistiklerine yönelik revizyon çalışmasına ilişkin, "Bunların hiçbirisi TÜİK'e özel değildir.

12.12.2016 12:14

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş, ulusal hesap istatistiklerine yönelik revizyon çalışmasına ilişkin, "Bunların hiçbirisi TÜİK'e özel değildir. Sanki hiçbir ülkede revizyon söz konusu değilmiş de bizde rakamlar değişiyormuş gibi eleştiriler alıyoruz. Bunun hakikatle ilgisi yoktur." dedi.

Yeni sisteme uygun 2016 yılı 3. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin bilgilendirme toplantısı, Kalkınma Bakanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Buradaki konuşmasında Türkiye'de uygulanan ulusal hesaplar sistemine ilişkin bilgi veren Aktaş, Türkiye'nin ilk milli gelir tahminlerinin 1929'larda başladığını ve çalışmalarda yıllar içerisinde çeşitli değişiklikler yaşandığını aktardı.

Yeni veri kaynağının oluşması, alana ilişkin bilgilerin değişmesi gibi nedenlerde ulusal hesaplarda zamanla güncelleme yapılabildiğine dikkati çeken Aktaş, "Bunların hiçbirisi TÜİK'e özel değildir. Uluslararası alemde bunun bir karşılığı vardır. Bütün ülke uygulamalarının tamamında bir revizyon politikası söz konusudur. Bunu özellikle söylüyorum; sanki hiçbir ülkede revizyon söz konusu değilmiş de bizde rakamlar değişiyormuş gibi eleştiriler alıyoruz. Bunun hakikatle ilgisi yoktur." diye konuştu.

Açıklanan gayrisafi yurtiçi hasılaya ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Aktaş, gerçekleştirilen revizyonun genel seri üzerindeki etkisine değindi. Aktaş, şöyle devam etti:

"2012 yılı input-output yılımızdı. Bu ne işe yarar? Sektörler arası mal ve hizmet üretim ilişkilerini belirler ya da tespit eder. En son bundan önce yapılan input-output tablosu 2002 yılına aittir ve 98 bazlı serimiz 2002 yılı input-output tablosunu baz almaktadır. Şu anki yayımladığımız seri, 2012 yılı input-output tablosunu esas almaktadır.

Baz yılı 2009 diyoruz ama bu biraz fiyatı oradan başlattığımızdan dolayı. Asıl önemli olan 2012 yılı, buna 'eşleme yılı' derler. Eşleme yılı ekonominin genel panoraması çıktıktan sonra, o yılda yıllık veri ürettiler. Yıllık verilere bağlı olarak da önemli veriler üretilir. Oradan dönemlik dağılım elde edilir ve yıllık veriler ve dönemlik verilerle seri ileri geri götürülür. İş akışı bu şekildedir."

Aktaş, 2012 yılında yüzde 10'lar civarında, 2015'te ise yüzde 19,71 revizyon yapıldığını ifade ederek, "Eski seri ile yeni seri, 2015 yılı için yüzde 19,71 yukarıdadır. Son yıllarda iki seri arasında makas açılmaktadır. Sebebi de 2012 input-output tabloları ve 2002 input-output tabloları... Çünkü bizim iskeletini tesis ettiğimiz yapı, yeni dönemde temsil vasfını yavaş yavaş yitirmiş. Arabanın eskimesi gibi... 2002 tasarımımızın ekonominin yeni dinamizmini yakalama konusunda sıkıntıları vardı." değerlendirmesinde bulundu.

Gayrisafi yurtiçi hasıla verilene ilişkin açıklamalarda bulunan Aktaş, "Bizim sıramız G20 sırasında değişmiyor ama 2015 verisini kullanırsak 11 bin 14 dolar, bir önceki seride bu 9 bin 130 dolar... Sonuçta yerimiz değişmemekle beraber, aşağı yukarı dolar bazında 2 bin dolardan biraz eksik olmak üzere artış var." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüik Başkan Vekili Aktaş: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement