Türk firmasından demir yolu alanında ihracat başarısı - Son Dakika
Ekonomi

Türk firmasından demir yolu alanında ihracat başarısı

Türk firmasından demir yolu alanında ihracat başarısı

Başkentte faaliyet gösteren Enekom AŞ'nin geliştirdiği Demiryolu Hatboyu Trafik Güvenliği Durumunu İzleme ve Alarm Sistemi (RailAcoustic), Hindistan'da kullanılmaya başlanacak.

26.05.2022 20:11  Güncelleme: 20:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başkentte faaliyet gösteren Enekom AŞ'nin geliştirdiği Demiryolu Hatboyu Trafik Güvenliği Durumunu İzleme ve Alarm Sistemi (RailAcoustic), Hindistan'da kullanılmaya başlanacak.

İvedik OSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi üyesi Enekom AŞ, önemli bir ihracat başarısı elde etti.

Türk mühendislerce geliştirilen ve Avrupa Raylı Sistem Kümelenmeleri Birliğinden inovasyon ödülü alan RailAcoustic'in, Hindistan demir yollarında kullanılması için Enekom AŞ ile Hindistan firması Brijraj Technologies P.L. arasında anlaşma imzalandı.

İvedik OSB ve Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, Teknopark Ankara'daki imza töreninde, Teknopark'taki 220 firmanın 900'ün üzerinde proje yürüttüğünü, 2 bin 200 Ar-Ge personelinin de burada istihdam edildiğini belirtti.

Gültekin, "Ar-Ge çıktılarında Türkiye'de ilk beşin içinde yer alan Teknopark'ımızda, firmalarımız yüksek teknolojiye sahip projeler yürütmektedir. Bu projelere en iyi örneklerden biri de Enekom firmamızdan çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Hızlı tren sayısı ve demir yolu yatırımlarının arttığına işaret eden Gültekin, şu değerlendirmede bulundu:

"Tabii ki artan sayı beraberinde yeni riskleri de getirmiştir. Ülkemiz mühendisleri tarafından geliştirilen teknolojilerin, riskleri tespit edip bertaraf etmesi bize mutluluk vermektedir. 2021 yılında Teknopark'ımızda bulunan bir diğer firmamız olan Zayron da Hindistanlı bir firmadan yatırım aldığı için ülkemizin Hindistan ile yaptığı iş birliklerini daha yakından takip etme fırsatı bulduk. Bu iş birliklerinin artacağına inancımız tamdır."

"Teknolojimizi Hindistan'a aktaracağız"

Enekom AŞ Genel Müdürü Sabri Haluk Gökmen de RailAcoustic'in Türkiye'nin yanı sıra ABD, Çin, Hindistan, Japonya ve Avrupa Birliği gibi birçok ülke ve ülke grubundan patent aldığını bildirdi.

Gökmen, sistemi Türkiye'de ilk kez Ankara- Konya Hızlı Tren Hattı'nda ve Ankara- Sivas Hızlı Tren Hattı'nda uyguladıklarını, atacakları imzayla Hindistan'da da uygulayacaklarını belirtti.

Gökmen, "Kardeş firmamız Brijraj ile birlikte teknolojimizi Hindistan'a aktaracağız. Demiryolu Hatboyu Trafik Güvenliği Durumunu İzleme ve Alarm Sistemi, demir yolları hatlarında trafik güvenliği ve olası kaza risklerine karşı önceden alarm göndererek demir yolu işleticisini bilgilendiriyor ve olası demir yolu kazalarının önüne geçiyor. Başlangıç yılımız 2013'tür. Bu yıldan itibaren ray kırıklarına yeni bir bakış açışıyla akustik sinyallerin sisteme entegre edilmesini sağladık." ifadelerini kullandı.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, her iki firmayı da kutlayarak şunları kaydetti:

"Bu dostluk, bu kıyılan teknoloji nikahı uzun süre inşallah devam edecektir. Yapay zekadan faydalanan bu teknoloji yalnızca demir yollarına değil, birçok teknolojiye de uyarlanabilir durumda. Ulaşım, yani mobilite ihtiyacı arttıkça hız, insan sayısı ve kütle de artıyor. Beraberinde büyük riskler getiren bu durum için iletim hatlarına ihtiyacımız var. Birçok yerde kullanılan teknolojiyi çok inovatif bir şekilde algoritmalarla ses dalgaları üzerinden üretmek mümkün olmuş. Ekibi kutluyorum."

OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın'ın da katıldığı törende konuşmaların ardından Enekom AŞ ile Brijraj Technologies P.L. arasında imzalar atıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk firmasından demir yolu alanında ihracat başarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'deki Balıkçılar Havaların Isınmasıyla Satışlarda Azalma Yaşıyor
    10:05 Eskişehir'deki Balıkçılar Havaların Isınmasıyla Satışlarda Azalma Yaşıyor

    Eskişehir'deki balıkçı esnafı, son günlerde havaların ısınmasıyla birlikte satışlarının azaldığını belirtti. Balık tezgahlarında balık olmasına rağmen sıcak hava nedeniyle talebin düştüğü ifade edildi. Balıkçılar, küçük teknelerin avlanmaya devam ettiğini ve taze balık bulunmaya devam ettiğini vurguladı. Fiyatlarda ise bir değişiklik olmadığı ve balığın etten daha ucuz olduğu belirtildi.

  • Tarım ilaçsız, çekirdeksiz üzümler geliyor
    10:01 Tarım ilaçsız, çekirdeksiz üzümler geliyor

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje ile hastalıklara dayanıklı, üzerinde tarım ilacı kalıntısı olmayan, çekirdeksiz üzümler geliştirilecek. Karadeniz'e özgü 'kokulu üzüm' de çekirdeksiz üzüm haline getirilerek ticarileştirilecek.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Hayvancılıkla Uğraşanlara Su Faturası Desteği Devam Ediyor
    09:52 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Hayvancılıkla Uğraşanlara Su Faturası Desteği Devam Ediyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, hayvancılıkla uğraşan şahıs ve işletmelere tahakkuk ettirilecek su faturalarının yüzde 50'sini ödeme uygulamasına 2024 yılında da devam edecek. Büyükşehir Belediye Meclisi, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin su faturalarının yarısının Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması ile ilgili karar meclis üyelerince oy birliği ile kabul etti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tren Seferlerinin Durdurulması Kararına Karşı Önlem Aldı
    09:52 Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tren Seferlerinin Durdurulması Kararına Karşı Önlem Aldı

    Mersin ve Adana arasında faaliyet gösteren tren seferlerinin 2 yıl süreyle durdurulması kararının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi, artırılan seferler ve yeni açılan hatlarla mağduriyet yaşanmaması için önlem aldı.

  • OMÜ Ziraat Fakültesi, hastalıklara dayanıklı ve ilaç kalıntısı olmayan çekirdeksiz üzümler geliştiriyor
    09:45 OMÜ Ziraat Fakültesi, hastalıklara dayanıklı ve ilaç kalıntısı olmayan çekirdeksiz üzümler geliştiriyor

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje ile hastalıklara dayanıklı, üzerinde tarım ilacı kalıntısı olmayan, çekirdeksiz üzümler geliştirilecek. Karadeniz'e özgü 'kokulu üzüm' de çekirdeksiz üzüm haline getirilerek ticarileştirilecek.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:42 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,4850 liradan, euro ise 34,7090 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,4850 liradan, euro ise 34,7090 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,51 liradan, euro ise 34,59 liradan satılmıştı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Coşkusu
    09:40 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Coşkusu

    Adana'da bu sene 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda stantlar açılırken Adanalılar kendini karnaval alanına attı. Karnavala yerli ve yabancı yüz binlerce kişinin katılması beklenirken, esnafa da can suyu olması bekleniyor. Vatandaşlar stantları gezip hatıra fotoğrafı çekildi. Kebapçı ve dönerci esnafları yoğunluktan memnun olduklarını belirtti. Karnaval dolu dolu geçiyor ve herkesi bekliyoruz.

  • Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı
    09:29 Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı Başladı

    Denizli'den 42 doğaltaş, 17 makine ve diğer alanlardan olmak üzere toplam 59 firma, Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nda sektörlerini temsil ediyor. Denizli'nin antik döneme dayanan sektör deneyimi ve kullanılan yeni teknolojileriyle dünya doğaltaş piyasasında önemini koruyor. Denizli'den yapılan işlenmiş doğaltaş ürünleri özellikle ABD pazarında büyük ilgi görüyor. Denizli madencilik sektörü ihracatında zirvede yer alıyor. Doğaltaş sektörünün sürdürülebilirliği doğayla uyumlu üretimle sağlanabilir.

  • Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor
    09:23 Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor

    Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gıda güvenliği ve kalitesini sağlamak amacıyla riske dayalı gıda işletmelerinin kontrollerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Denetimlerle, tüketicilere güvenle tüketebilecekleri gıda ürünleri sunulması hedeflenirken, işletmelerin mevzuata uygun hareket etmeleri konusunda bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları da yapılıyor.

  • Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir
    09:21 Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir

    Türkiye'nin yüzde 55-60 oranında yenilenebilir enerjiye geçtiğini belirten Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bunun kısa sürede yüzde 100'e çıkabileceğini söyledi. Yapılacak çalışmalarla 2030'a kadar 'yüzde 100 yenilenebilir enerji' kullanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Uyar, 'Ama kömür santrali kurmayıp nükleeri durdurmalı. Çünkü nükleerin elektriği için Rusya'ya 14 buçuk sent verecekmişiz. Halbuki bu enerji, güneşten bir sente üretiliyor' dedi.


Advertisement