Türkiye-Yunanistan arasındaki 25 aylık hasret sona erdi - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Yunanistan arasındaki 25 aylık hasret sona erdi

Türkiye-Yunanistan arasındaki 25 aylık hasret sona erdi

Türkiye'nin en batısından dünyaya açılan sınır kapısı olmasıyla bilinen Ayvalık Deniz Hudut Kapısı, 25 ay sonra yeniden açıldı.

13.04.2022 00:59  Güncelleme: 01:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en batısından dünyaya açılan sınır kapısı olmasıyla bilinen Ayvalık Deniz Hudut Kapısı, 25 ay sonra yeniden açıldı.

Pandemi nedeniyle uzun bir süre kapalı kalan Yunanistan'ın Midilli Adası ile Ayvalık arasındaki feribot seferleri yeniden başladı.

Feribot seferleriyle Ayvalık ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan deniz hudut kapısı aracılığıyla 14 Nisan'da Midilli Adası'ndan kalabalık turist gruplarının geleceği öğrenilirken, yeniden hizmete giren deniz hudut kapısından Midilli Adası'na yaklaşık 35 kişilik bir Türk turist ilk seferi gerçekleştirdi.

25 ay sonra Midilli'ye yeniden gidecek olmanın heyecanını yaşadığını söyleyen yolculardan Ayvalık Ticaret Odası eski Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, Ayvalık-Midilli arasında ulaşımı sağlayan seferlerin hem Ayvalık hem de Midilli için son derece önemli olduğunu belirterek, "İnşallah deniz hudut kapımız bir daha kapanmaz. Bu seferlerin devamının geleceğini zannediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Edremit Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Rıza Timur, Ayvalık-Midilli arasında 25 ay sonra başlayan feribot seferleri nedeniyle kendisine ait firmasının ihracatının arttığını söyledi.

Ayvalık'tan Midilli'ye yönelik gerçekleşen ilk seferin yolcularından Ufuk Ova da, deniz hudut kapısının yeniden açılmasının Ayvalık ve Midilli için pandemi sürecinin ardından önemli bir başlangıç olduğunu belirterek, "Ben feribot seferlerinin yeniden başlamasıyla her iki ülkenin halklarının 25 aylık ayrılığın telafisi için mücadele edeceğine inanıyorum. Bence hudut kapısının açılmasıyla Ayvalık ve Midilli belediyeleri ve ticaret odalarının da karşılıklı olarak sosyo-kültürel faaliyetlere bir an önce yeniden başlaması gerekiyor. Çünkü bu yönde yapılacak olan sosyal faaliyetler her iki tarafın hem ekonomisine, hem de sosyal yaşamına ciddi bir katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Turizmciler umutlu

Ayvalık-Midilli arasında feribot seferleri düzenleyen Jalem Turizm'in sahibi Ali Jale, "Bugün 25 ay sınır kapısını açılmasıyla seferlerimize yeniden başlıyoruz. Bugün regüler olarak ilk seferi gerçekleştiriyoruz. Heyecanlıyız. Aslında çok uzun yılardır bu işi yapmamıza rağmen seferlerimize bu kadar ara vermiştik. 25 ay sonra kapıların yeniden açılması ve işimize geri dönüyor olmamız ve her şeyden önce Midilli halkı ile Ayvalık halkını yeniden buluşturmak bize umut veriyor. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Kazasız belasız bir sezon olmasını temenni ediyorum" dedi.

Pandemi sürecinden en çok etkilenen işkolunun kendi sektörleri olduğunu vurgulayan Ali Jale, "Ama bizimle birlikte Ayvalık esnafı da, ilçe ekonomisi de oldukça fazla bu süreçten etkilendi. Tabi bu süreçte Midilli'nin tarihi ve doğal güzelliklerine hayran olan Türk turistler de Midilli'yi çok özledi. Tabi aynı şekilde Midilli halkı da Ayvalık'ı özledi. Dolayısıyla özlemler karşılıklı oldu. Ben inanıyorum ki, 2019 yılını aratmayacak bir sezonu yakalayacağız" diye konuştu.

Başkan Ergin: "Hudut kapısı Ayvalık ekonomisine çok ciddi katkı sağlıyor"

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de, pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte Ayvalık Deniz Hudut Kapısı'nın kapandığını hatırlatarak, "Tabi 25 aydır geçmişten bu yana gelen bir Midilli'den buraya gelen, Türkiye'den Midilli'ye giden çok ciddi bir ekonomik alışkanlığımız vardı. Midilli Adası'ndan gelen turistlerin Ayvalık esnafına ve ekonomisine çok ciddi katkıları vardı. Ne yazık ki 25 aydan bu yana bu ekonomik hareketlilikten Ayvalık olarak yararlanamadık. Şu anda bugün Ayvalık'tan Midilli'ye yönelik ilk seferler başlamış durumda. Tabi bizim asıl beklentimiz 14 Nisan Perşembe günü Midilli Adası'nda ilçemize gelecek olan kalabalık turistlerdir. İnşallah bundan sonraki süreçte, pandemi dönemi gibi bir sıkıntı yaşamayız. Çünkü bu sınır kapısı Ayvalık'ımıza ekonomik anlamda çok ciddi katkı sağlıyor. Tabi bunun yanında da iki ülke ilişkilerinde çok ciddi bir bağ kurmamıza vesile oluyor. Bu nedenle de deniz hudut kapımızın açılması bizi son derece mutlu etmiştir. İnşallah ülke olarak böylesi süreçler yaşamayız" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Yunanistan arasındaki 25 aylık hasret sona erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti
    17:19 Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti

    Gümüşhacıköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Koca, Demir'e yeni görevinde başarılar dileyerek, ilçenin gelişmesi ve kalkınması için iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Demir ise ticaret odası ile iş birliğine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Hamamözü ilçesini kalkındırmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Koca ve Demir, Hamamözü'nde bulunan bazı işletmelere ziyarette bulunarak, esnafla sohbet etti.

  • Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli
    17:09 Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye'de insan kaynakları alanında toplumsal geçmişi, kültürel zenginliği ve insana bakış açısını yansıtacak insan kaynakları algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'de insan kaynakları personeli sayısının düşük olduğunu ve bu oranı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, işsizlik oranının düşmesinde erken dönem kariyer fırsatlarının etkili olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise işletmelerdeki eski prosedürlere tepki gösteren genç çalışanların önemine dikkat çekti.

  • Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor
    16:55 Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor

    Avukat Ali Kızılay, bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesinti ve işletme işlemi yapabildiğini söyleyerek, müşterilerin geriye dönük 10 yıllık kesintiyi talep edebileceğini belirtti. Kızılay, bu durumun haksız şart oluşturduğunu ve tüketici hakem heyetlerine başvuru yaparak ücretleri talep etme imkanı olduğunu ifade etti.

  • Isparta'da Kaçak Avcılıkta Kullanılan 600 Metre Fanyalı Ağ Ele Geçirildi
    16:54 Isparta'da Kaçak Avcılıkta Kullanılan 600 Metre Fanyalı Ağ Ele Geçirildi

    Isparta'nın Eğirdir ilçesinde yapılan su ürünleri denetiminde, kaçak avcılıkta kullanılan 600 metre fanyalı ağ ele geçirildi. Eğirdir Gölü'nde gerçekleştirilen denetimde, ağ içerisinden çıkan canlı su ürünleri göle bırakıldı. Ekipler, kaçak avcılıkla mücadeleye devam edecek.

  • Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 1,5 ay sonra toplandı! Masada üç önemli konu başlığı var
    16:50 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 1,5 ay sonra toplandı! Masada üç önemli konu başlığı var

    Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yaklaşık bir buçuk aylık aranın ardından yoğun gündemle toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Orta Doğu'da yükselen tansiyon, enflasyon ve fahiş fiyatlar ele alınacak.

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız
    16:43 Hazine ve Maliye Bakanlığı: Ülke İş birliği Çerçevesi iddiaları asılsız

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki beş yıllık iş birliğinin yol haritası niteliğindeki Ülke İş birliği Çerçevesi dokümanına ilişkin sosyal medyada dolaşan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu bildirdi. Dünya Bankası kaynakları proje amacının dışında kullanılmıyor ve kredilerin İstanbul sözleşmesi ve LGBT ile ilişkisi bulunmamaktadır.

  • Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'
    16:39 Kastamonu Valisi Meftun Dallı: 'Kurumlarımızın devam edecek, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırımları mevcut'

    Kastamonu Valisi Meftun Dallı, depremden etkilenen illere yönelik çalışmalara rağmen Kastamonu'daki projelerin devam edeceğini belirtti. Vali Dallı, ilimizle ilgili bu yıl başlayacak pek çok yatırım olduğunu söyledi.

  • Özgür Özel:
    16:21 Özgür Özel: "Hatay Halkının İradesine Sahip Çıkmaya Bu İşin Peşini Bırakmamaya Devam Edeceğiz" (3)

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimlerin ardından TBMM'de ilk grup toplantısını yaptı. Özel, seçim sürecinde partisini birinci parti çıkarmada emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başladı. Hatay'da seçimlerin yenilenmesi için YSK'ya yaptıkları ''tam kanunsuzluk'' başvurusuna da değinen Özel, "Bu itirazları reddedenler şimdi tam kanunsuzluğun daniskansına bakalım ne cevap vereceklerdir. Halkın iradesi sakatlanmıştır. Hatay halkının iradesine sahip çıkmaya bu işin peşini bırakmamaya devam edeceğimizin altını bir kez daha kalın çizgilerle çiziyorum. Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir" dedi.


Advertisement