Üçüncü Çeyrek Büyüme Rakamları - Son Dakika
Ekonomi

Üçüncü Çeyrek Büyüme Rakamları

Üçüncü Çeyrek Büyüme Rakamları

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, "Bu zayıf görünüm Merkez Bankası'nın gevşek para politikasına devam etmesini de onaylar niteliktedir" dedi.

10.12.2012 11:04

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, "Bu zayıf görünüm Merkez Bankası'nın gevşek para politikasına devam etmesini de onaylar niteliktedir" dedi.

TÜİK tarafından açıklanan 3. çeyrek büyüme ve ekim ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Girgin, Üçüncü çeyrek GSYH büyümesinin yüzde 1,6'lık seviyesi ile beklentilerin altında gerçekleştiğini belirterek,

"Ayrıntılara bakıldığında özel tüketimde daralma devam ederken hükümet harcamaları ve net dış talebin yardımıyla büyümenin pozitif tarafta kaldığını görüyoruz" dedi.

Üçüncü çeyrekte net dış talebin büyümeye katkısının önceki ilk iki çeyreğe nazaran yavaşladığını ifade eden Girgin, şu değerlendirmede bulundu:

"İktisadi faaliyetler tarafında ise sanayi üretimi ilk iki çeyreğe göre ciddi şekilde zayıflarken, inşaat yıllık bazda yatay kalmıştır. Üçüncü çeyrek büyümesinin zayıf görüntüsü her ne kadar o denli sürpriz olmasa da özellikle ekim ayı sanayi üretiminin Eylül 2009'dan beri görülen yüzde 5,7 ile en yüksek daralmayı kaydetmesinin dördüncü büyüme ile ilgili soru işaretlerini arttırdığını düşünüyorum. İlk üç çeyrek GSYH büyüme ortalamasının yüzde 2,6 ile sınırlı kalması ve öncü göstergelerin performansı dördüncü çeyrek büyümenin hükümet tahmini olan yüzde 3,2'ye ulaşmada sıkıntı yaşanabileceğini göstermektedir."

Bu zayıf görünümün Merkez Bankası'nın gevşek para politikasına devam etmesini de onaylar nitelikte olduğun değinen Girgin, şunları ifade etti:

"2013 ile ilgili olarak daha öncede belirttiğimiz gibi dördüncü çeyrek performansı önemli bir göstergedir. Bu anlamda net dış talebin 2012 yılı kadar bir katkı sağlamayacağı gözönüne alınırsa özel tüketimdeki hızlanma 2013 büyümesi için en kritik belirleyici olacaktır. 2013 yılı için büyüme beklentimiz yüzde 3,5-yüzde 4 seviyesidir."

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Üçüncü Çeyrek Büyüme Rakamları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement