Uymsib Başkanı Çalı: Yaş Meyve ve Sebze, Üreticiye Ödenen Fiyatın En Az 3 Katı Fazlasıyla... - Son Dakika
Ekonomi

Uymsib Başkanı Çalı: Yaş Meyve ve Sebze, Üreticiye Ödenen Fiyatın En Az 3 Katı Fazlasıyla...

Uymsib Başkanı Çalı: Yaş Meyve ve Sebze, Üreticiye Ödenen Fiyatın En Az 3 Katı Fazlasıyla...

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı gıda fiyatlarında istikrarlı yükseliş ve akıl almaz bir terslik olduğuna dikkat çekerek, yaş meyve sebze ürünlerinin üreticiye ödenen fiyatın en az 3 kat fazlası ile tüketiciye satıldığını vurguladı.

11.12.2013 16:54

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı gıda fiyatlarında istikrarlı yükseliş ve akıl almaz bir terslik olduğuna dikkat çekerek, yaş meyve sebze ürünlerinin üreticiye ödenen fiyatın en az 3 kat fazlası ile tüketiciye satıldığını vurguladı.

UYMSİB Başkanı Çalı yaptığı yazılı açıklamada gıda fiyatlarında yaşanan yapısal sıkıntıların fiyatların kalıcı düşüşünü engellediğini bildirdi. Geçen ay açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarının yükselişine en büyük katkının gıdadan geldiğini vurgulayan Çalı, bu yükselişte yaş meyve-sebze kaynaklı olmak üzere işlenmemiş gıda grubu belirleyici olduğunu kaydetti.

Aylık yüzde 3.91 oranında yükselen gıda fiyatları enflasyona 0.91 puan artış yönünde katkı yaptığını belirten Çalı, gıda fiyatlarındaki son dönemlerde tespit edilen yüksek artışın endişe verici olduğuna işaret etti. Çalı, "Fiyatlardaki artış tüketici, üretici ve ihracatçıyı zorlamaya başladı. Soğan, domates, kabak, biber gibi yaş meyve sebze ürünlerin fiyatlarındaki artış özellikle dar gelirli tüketiciyi tehdit ediyor" dedi.

-İÇ PİYASA VE İHRACAT İÇİN ÜRETİCİDEN ALIMDA FİYATLAR DEĞİŞİYOR-

Çalı, üreticiden iç piyasaya satılmak üzere biberin kilogramı 1.5 TL'ye, domatesin 1 TL'ye, patlıcan ve kabağın 70-80 kuruşa, mandalinanın 40-50 kuruşa, ayvanın 1,30 TL'ye, Santa Maria armudunun ise kilogramı 2 TL'ye satıldığını belirterek, ihracat yapmak için üreticiden aynı meyve sebzeler alınırken fiyatın bir miktar daha arttığına işaret etti. Çalı, ihracat için alındığında biberin kilogram fiyatının 1,30 TL'ye, domatesin 1 TL'ye, patlıcan ve kabağın 90 kuruşa, mandalinanın 60 kuruşa, ayvanın 1,50 TL'ye, armutun ise 2,5 TL'ye yükseldiğini ifade etti.

-"TÜKETİCİ, FİYATLAR KARŞISINDA ŞOKTA"

Yaş meyve sebze ürünlerinin market raflarına indiğinde tüketicide şok etkisi yarattığını aktaran Dr. Salih Çalı, üreticiden alınan yaş meyve sebze fiyatlarının markete ulaştığında en az 3 katına çıktığını belirtti. Çalı şunları kaydetti:

"Marketlerde birinci sınıf biberin kilogramı 3,5 TL'ye, domates, kabak, patlıcan, mandalina ve ayva 3 TL'ye, Santa Maria armudu ise 4-5 TL'ye satılıyor.

Fiyatlardaki bu kısır döngünün serbest piyasa sistemi ile ilgili. Marketlerdeki sebze ve meyve fiyatları, enflasyon yüksek çıkmasındaki en büyük etkenlerden birisidir."

-AKARYAKIT VE ELEKTRİK FİYATLARI GIDADA FİYATLARI YÜKSELTİYOR-

Gıda fiyatlarındaki yüksekliğin en önemli nedenlerinin hammadde üretimi ve işlenmesinde kullanılan akaryakıt ve elektrik olduğunu belirten Çalı açıklamalarına şöyle devam etti:

" Türkiye'de enerji üretiminin genel olarak dışa bağımlı olması enerji fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Türkiye'de tek başına bu durum tarımsal ve yaş meyve sebze üretiminde girdi maliyetlerini en yüksek derecede etkiliyor. Gıda fiyatlarında yaşanan yapısal sıkıntıların ve fiyatların kalıcı düşüşündeki engellerin bir an önce ortadan kaldırılması için ilgili bakanlıkların harekete geçmesi gerekiyor."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Uymsib Başkanı Çalı: Yaş Meyve ve Sebze, Üreticiye Ödenen Fiyatın En Az 3 Katı Fazlasıyla... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement