Wsj: Richard Perle K18'de Petrol Arayacak - Son Dakika
Ekonomi

Wsj: Richard Perle K18'de Petrol Arayacak

Wsj: Richard Perle K18\'de Petrol Arayacak

Pentagon'un Etkin İsimlerinden, Bush'un Eski Danışmanı Richard Perle'in, Kuzey Irak ve Kazakistan'da Petrol İşine Girmeyi Planladığı Bildirildi.

30.07.2008 01:36

Pentagon’un etkin isimlerinden, Bush’un eski danışmanı Richard Perle’in, Kuzey Irak ve Kazakistan’da petrol işine girmeyi planladığı bildirildi.

Amerikan günlük ekonomi gazetesi The Wall Street Journal’ın (WSJ) konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklara ve belgelere dayandırdığı habere göre Richard Perle, Irak’ın Kürt bölgesinde Erbil yakınlarında yatırım için araştırma yapıyor. Savaşlara yol açan politikaları nedeniyle ’Karanlıklar Prensi’ olarak anılan Perle ise bu konudaki iddiaları yalandı. Perle, "Mirtchev ve Dimitrov’un içinde bulunduğu herhangi bir konsorsiyumla ilgim yok. Ne de bir konsorsiyum planım" dedi. WSJ’ye göre, Saddam Hüseyin’in devrilmesinde güvenlik uzmanları grubunda yer alan Richard Perle, Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt hükümetiyle olası anlaşmayı görüştü. Gazetenin ele geçirdiği dokümanlara göre bu yatırım, Erbil yakınlarındaki K18 adı verilen petrol zengini imtiyazlı araziyi de içeriyor. Gazete, bu bölgede Türk Ak Group International tarafından kurulan bir konsorsiyumun da sondaj için izin beklediğini ve AK’ın CEO’su Aydan Kodaloğlu’nun da Perle gibi Amerikan Türk Konseyi’yle ilgilenen bir danışmanlar grubunda bulunduğunu yazdı. Kodaloğlu WSJ’ye bu konuda konuşmaktan kaçındı.

Kazak danışman

Gazeteye belgeleri veren ve görüşmeler hakkında bilgisi olan kaynaklar, Kazakistan hükümetine danışmanlık yapan Alexander Mirtchev’in de konuyla ilgisi olduğunu söyledi. Perle, petrol zengini Kazakistan’a ilgiyi artırmaya yönelik etkinliklere de katılmıştı. Kazakistan’ın petrol şirketi yolsuzluğuna karışan eski başkanı Nursultan Nazarbayev’i bilge ve vizyoner olarak takdir etmişti.

Talabani doğruladı

Mirtchev’in avukatı Brian Shaughnessy müşterisinin Kazakistan ve Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde Perle ile ilgili bir proje çalışması olmadığını söyledi. Bölgesel Kürt hükümetinin ABD’deki temsilcisi Qubat Talabani’nin sözücüsü ise Perle’nin bu tür bir araştırması olduğunu doğruladı. Kuzey Irak’taki K18 imtiyazlı arazisi, 150 milyon ve daha fazla varil petrole sahip. Haberde bu arazinin, Houston merkezli Endeavour International tarafından işletildiği belirtiliyor.

OPEC: Petrol 80 dolara inebilir

PETROL İhraç eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Chakib Khelil, petrol fiyatlarının hálá anormal derecede yüksek olduğunu ve piyasa şu anda dengede olduğu için, fiyatlar düşmeye devam ederse üye ülkelerin arzı kısmamaları gerektiğini söyledi. Aynı zamanda Cezayir petrol bakanı olan Khelil, ABD doları güçlenmeye devam eder ve jeopolitik kaygılar azalırsa, petrol fiyatlarının uzun vadede 80 dolar ya da daha altına inebileceğini belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Wsj: Richard Perle K18'de Petrol Arayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement