Yeni Kimliklerde E-imza'dan Kira Alınacağını Önce Yalanladı, Sonra Fiyat Söyledi - Son Dakika
Ekonomi

Yeni Kimliklerde E-imza'dan Kira Alınacağını Önce Yalanladı, Sonra Fiyat Söyledi

Yeni Kimliklerde E-imza\'dan Kira Alınacağını Önce Yalanladı, Sonra Fiyat Söyledi

E-imza TR nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, yeni kimliklerdeki e-imza için, kira ödeneceği haberlerine "yalan" dedi. Ardından yıllık 60-70 TL civar ödeme öngördüğünü söyledi

05.05.2016 13:51  Güncelleme: 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pilot il olan Kırıkkale'de dağıtımına başlanan ve 2018 yılına kadar dağıtımının tamamlanması öngörülen 'çip'li kimlik kartları aynı zamanda e-imza da bulundurabilecek.

Yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları birçok özelliği ile birlikte kullanılacak. İleri derecede güvenlikli olan kimlik kartları ile birlikte sahte kimlik olayları da tarihe kavuşacak.

ZAMANDAN TASARRUF SAĞLAYACAK

Biyometrik veri bilgileri; kişinin parmak izi, avuç izi ve damar bilgisine barındıracak. Şekil itibariyle ehliyet büyüklüğünde olması sebebiyle taşınması daha kolay olan yeni kimlik kartları tüm resmi işlemlerde vatandaşa kolaylık sağlayacak. Banka, Noter, Maliye, Hastane ve Tapu Müdürlüklerinde işlem sürelerinin daha da kısalması bekleniyor. Ayrıca e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama aracı olarak da kullanabilecek. Böylelikle zamandan büyük tasarruf sağlanacak.

E-İMZA BİR ÇOK YERDE KULLANILACAK

E-imza barındırma özelliği sayesinde ise elektronik ortamlardaki tüm işlemler daha güvenli ve hızlı halledilebilecek. Elektronik kimlik kullanıp, elektronik imza hizmet sağlayıcısı E-imzaTR nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Orhan Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartlarında E-imza için ayrılmış özel bir alan bulunduğunu, arzu eden vatandaşların bu alana e-imzalarını yükleyeceklerini belirtti. Bu sayede ayrıca bir donanıma ihtiyaç duymadan kimlik kartlarında e-imza dönemi başlamış olacak.

ÖNCE KİRA ÖDENECEK HABERİNE YALANLADI

Kimlik kartlarına yüklenecek e-imzaların testlerine çok yakında başlayacaklarını belirten Kılıç, 2016 yılı sonu itibariyle kimliklere e-imza yüklemeyi planladıklarını belirtti. Kamuoyunda elektronik kimliklerdeki e-imzaya kira ödeneceği gibi haberlerin doğru olmadığını, e-imza kavramının kişiye özel üretilmiş bir sertifikadan ibaret olduğunu belirtti. Bu sertifikaların sadece kişinin bizzat talebiyle ve BTK tarafından yetkilendirilmiş Kuruluşlar tarafından verilebildiğini bu kuruluşlar dışında hiçbir kurum yada kuruluşun yetkisinin olmadığını belirten Kılıç, üretilen bu özel sertifikaları ve sertifikalara ait şifrelerin başkalarıyla asla paylaşılmaması gerektiğinin altını çizdi.

SONRA "YILLIK 60-70 LİRA KİRA" ALINACAK DEDİ

TUBİTAK altyapısına sahip Kamu Sertifikasyon Merkezi ve E-imzaTR nin daha hızlı hareket edeceğini, bunun da yerli ve milli altyapı kullanmanın avantajı olduğu belirtildi. Yeni kimlik kartlarına yüklenecek e-imzaların şu andaki fiyatlarından çok daha ucuz olacağını, yıllık 60-70 TL civarını öngördüğünü belirtti.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Yeni Kimliklerde E-imza'dan Kira Alınacağını Önce Yalanladı, Sonra Fiyat Söyledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement