Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, büyümenin yeniden hızlandırılabilmesi için kapsamlı reform ve desteklere ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Burkay, yazılı açıklamasında, 2015-2017 dönemine ilişkin hazırlanan yeni Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Yeni OVP'de temel önceliklerin enflasyon ve cari açığın düşürülmesi olarak açıklandığını hatırlatan Burkay, program hedeflerinin belirlenmesinde özellikle küresel mali koşulların değişmesinin olumsuz etkileriyle dünya ekonomisi ve ticaretindeki yavaş büyümenin dikkate alındığına değindi.
Burkay, Türkiye'nin 2014 yılı büyüme hedefinin yüzde 4'ten yüzde 3,3'e, 2015 yılı büyüme hedefinin ise yüzde 5'ten yüzde 4'e çekildiğini anımsatarak, "Büyümelerde sürekli aşağı yönlü revizyon yapılmakta ve 2014 yılında olduğu gibi revize edilen büyüme hedefinin de altında kalınmaktadır. Türkiye'nin büyüme performansı düşmüştür ve büyümenin yeniden hızlandırılması için kapsamlı reformlara ve desteklere ihtiyaç bulunmaktadır" ifadesini kullandı.
Kalkınma planında yer verilen 25 reform programının uygulanmasının hedeflendiğini aktaran Burkay, bunların hayata geçirilmesiyle sanayi, ihracat, yüksek teknoloji ve yurt içi girdi kullanımına dayalı büyüme modeline geçileceğini kaydetti. Burkay, 2023 hedefleri için OVP'deki yapısal reformların uygulanmasının büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
Türkiye'de en fazla katma değer üreten ve en fazla ihracat gerçekleştiren firmaların bulunduğu "Birinci Bölge"nin, yeni teşvik politikalarında öncü kabul edilmesi gerektiğine işaret eden, "Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaştırılmasıyla tüm bölgelerin katma değer sağlayacak bir yapıya kavuşmaları hedeflenmelidir. Ayrıca şirketlerde yapısal dönüşüme ivme kazandırılmalı ve teşvik planlamasında ithal ikameye öncelik verilmelidir" değerlendirmesinde bulundu. - Bursa
Son Dakika › Ekonomi › Yeni Orta Vadeli Program - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?