"Zamanlama Oldukça Kritik" - Son Dakika
Ekonomi

"Zamanlama Oldukça Kritik"

"Zamanlama Oldukça Kritik"

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun zamanlaması oldukça kritik bir önem taşıyor" dedi.

15.01.2013 11:32  Güncelleme: 11:52

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği

(TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, "Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun zamanlaması oldukça kritik bir önem taşıyor. Söz konusu Kanun hem sermaye piyasalarımızın gelişmesi, hem de küresel ekonomiyle ilişkilerimizin güçlenmesine yönelik olumlu bir adımdır" dedi.

Boyner, VI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Ülkemizde bir yanda ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği, diğer yanda finansal derinlik ve İstanbul Finans Merkezi hedefleri gündemdeyken, yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun zamanlaması oldukça kritik bir önem taşıyor. Söz konusu Kanun hem sermaye piyasalarımızın gelişmesi, hem de küresel ekonomiyle ilişkilerimizin güçlenmesine yönelik olumlu bir adımdır. Unutmamalıyız ki, gelişmiş sermaye piyasalarına sahip olmamız, ekonomik büyümemizi sağlayacak fonları ve yurt içi tasarrufları temin etmemizin en öncelikli şartları arasındadır" şeklinde konuştu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devretmeden önce 'başkan' sıfatıyla son kez bir toplantıya katıldığını belirten Boyner, "2012 yılındaki zirveden bu yana geçen zaman dilimi de kurumsal yönetimde özellikle mevzuat açısından oldukça yoğun bir döneme sahne oldu. 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yanı sıra tam bir sene önce yine bu zirvede tartıştığımız kurumsal yönetim ilkelerinin güncellenmesi çalışmaları tamamlandı. Bu gelişmelere paralel şekilde yeni Sermaye Piyasası Kanunu da kısa bir süre önce yasalaştı. TÜSİAD olarak tüm bu süreçlerin içerisinde aktif şekilde yer alarak, görüşlerimizi ilgili kurum ve makamlarla paylaştık. İlerleyen dönemde de söz konusu mevzuatların ikincil düzenlemelerini takip ediyor, görüş ve önerilerimizi paylaşıyor olacağız" dedi.

Boyner, mevzuat ve en iyi özel sektör uygulamalarının ideal iş yapma kültürünün iki önemli bileşeni olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"En iyi özel sektör uygulamalarını, şirketlerimizin mevzuat ile öngörülenlerin ötesine geçmesi ve bu uygulamaları içselleştirmesi olarak özetleyebiliriz. İlgili mevzuat açısından ise dünya uygulamalarıyla paralellik gösteren ve hem yerel hem de uluslararası yatırımları teşvik eden bir yasal çerçeveyi anlıyoruz.

Sermaye Piyasası Kanunu, şeffaflık ve yatırımcının korunması prensipleri çerçevesinde kurumsal yönetim anlayışının güçlenmesini sağlayacak uygulamaları da beraberinde getirmektedir. Bu açıdan bakıldığında Kanun, kurumsal yönetimi merkeze alarak hazırlanan yeni Türk Ticaret Kanunu'nda öngörülen yapıya da katkı sağlayacaktır.

Kurumsallık, kurumsal ve iyi yönetişim, kapsadığı değerlerle aslında birinci lige çıkmayı önemseyen ve hedefleyen bir ülkenin yaşam standardını düzenleyen bir kültür olabilmeli. Biliyoruz ki ideal iş yapma kültürünü benimseyen, bir başka deyişle şeffaflık, hesap verebilirlik, sorumluluk ve adillik ilkelerini merkeze alarak faaliyet gösteren ve organizasyonlarını bu yönde şekillendiren şirketler, nasıl yaratıyor."

-"Sermaye piyasasının olmazsa olmazı kurumsal yönetim anlayışının varlığıdır"-

Kurumsal yönetimin yönetimsel yararlarını vurgulayan Boyner, kurumsal yönetim anlayışı güçlü, risk yönetimini ve denetim faaliyetlerini merkeze alan şirketlerin yarınlara daha net bakabilen, krizlere karşı yol haritaları belirli olan ve paydaşlarına güven veren bir yapıya kavuşacağını ifade etti.

Boyner, "Ayrıca, kurumsal yönetim anlayışının şirket performansına ve piyasa değerine olumlu katkısı olacağı açıktır. Şunu belirtmek isterim ki yabancı yatırımcıyı çeken ve yerli tasarrufu teşvik eden bir sermaye piyasasının olmazsa olmazı kurumsal yönetim anlayışının varlığıdır" dedi.

Kurumsal yönetimin sermaye piyasasının da derinleşmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Boyner,"Kurumsal yönetim anlayışı ülkemizde güçlendikçe halka açılma oranları artacak bununla beraber sermaye piyasamız derinleşecek ve sağlamlaşacaktır. Şirketlerimiz için ise daha iyi kurumsal yönetim ilkeleri daha yüksek karlılık, daha iyi borsa performansı ve dış finansmandan daha fazla yararlanma imkanına sahip olma anlamına gelecektir. Elbette bu durum halka açık olmayan şirketlerimiz için de paralel sonuçları beraberinde getirecektir" diye konuştu.

Konuşmasında TÜSİAD'ın kurumsal yönetim faaliyetleri açısından 2012 yılında yaptığı temel çalışmaları ve 2013 faaliyet planını da paylaşan Boyner, sözlerini şöyle tamamladı:

"TÜSİAD olarak geride bıraktığımız yıl, ilgili mevzuatın güncellenmesine verdiğimiz desteğin yanı sıra aile şirketlerine rehber niteliğinde olacak 'Borsa Dışı Şirketler için Kurumsal Yönetim İlkeleri' başlıklı çalışmamızı da tamamladık. Söz konusu çalışmamızı, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu'nun faaliyetleri kapsamında Şirket İşlemleri ve Kurumsal Yönetim Teknik Komitesi'nin değerli eş başkanlarına sunduk. Bu senenin ilk çeyreğinde yeni Sermaye Piyasası Kanunu'na ilişkin seminerlerimizi SPK ile işbirliği içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, taslak metinlerini tamamladığımız 'Hissedar Hakları ve Görevleri' ile 'Hissedarlar ile Diğer Paydaşların Bilgilendirilmesi ve Şeffaflık' başlıklı çalışmalarımızı da bu sene sizlerle paylaşıyor olacağız."

Muhabir: Gökhan Kurtaran

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Zamanlama Oldukça Kritik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement