Ev Alanlar Bunları Mutlaka Yapmalı - Son Dakika
Emlak

Ev Alanlar Bunları Mutlaka Yapmalı

Ev Alanlar Bunları Mutlaka Yapmalı

Her hangi bir semtten gayrimenkul sahibi olanlar ilk önce tapuyu almanın heyecanını yaşar. Hele hele ilk kez ev sahibi olanlar için bu tatlı heyecan birkaç gün sürer. Peki tapuyu cebe koyduktan sonra her şey bitiyor mu? Maalesef hayır dostlar… Hemen sıralayalım.

05.10.2013 00:17

1-Emlak vergisi yönüyle bakarsak, bildirimde bulunmanız gerekiyor.

Bildirimin adı: Emlak Vergisi Bildirimi

Bildirimin Yapılacağı adres: Satın alınan gayrimenkulün, bağlı olduğu belediye

Bildirimin Şekli: Kişisel bilgi ve emlak ile ilgili özet bilgilerin yazılması gereken bir resmi evrak … Kimlik bilgileri ve adres bölümü doldurulduktan sonra, gayrimenkulle ilgili bilgilerin yazıldığı sütunlar vardır. Tapuda yazılı olan bilgiler (ada, parsel, pafta, inşaatın bitim tarihi, dairenin veya işyerinin brüt alanı, kaloriferli ve asansörlü olup olmadığı, binanın üzerine inşa edildiği arsanın alanı, bildirimde bulunulan daire veya işyerine isabet eden arsa payı vs.) bildirimde belirtilmelidir.

Belediye bu bilgilere dayanarak gayrimenkulün emlak vergisi hesaplanmasına esas olan değeri, hesaplar.

Bildirim Zamanı: Gayrimenkulün satın alındığı yılın sonuna kadar, ilgili belediyeye “Emlak Vergisi Bildirimi”nin verilmesi gerekiyor.

Buna göre, örneğin; 20 Ağustos 2013 tarihinde satın alınan bir evle ilgili bildirimin, en geç 31 Aralık 2013 tarihine kadar verilmesi gerekiyor.

Ancak, yıl sonuna üç aydan daha kısa süre kala alınan gayrimenkullerle ilgili bildirimin, “üç ay içinde” yapılması gerekiyor. Örneğin 23 Kasım 2013 tarihinde satın alınan evin, en geç 23 Şubat 2014 tarihine kadar emlak vergisi bildiriminin verilmesi gerekiyor.

VERGİNİN ÖDEME ZAMANI

Gayrimenkul alanların, aldıkları yıl için “Emlak Vergisi Bildirimi” vermeleri yeterli görülmekte.

Gayrimenkulün alındığı yıl “Emlak Vergisi” ödenmiyor. Örneğin 2012 yılı içinde alınan gayrimenkulün, emlak vergisi, 2013 yılından itibaren ödeniyor.

Buna göre, 2013 yılında gayrimenkulü satan vatandaşlar, bu işlemi Ocak ayında yapmış olsa bile, 2013 yılı emlak vergisinin tamamını ödemek zorundadır.

GEÇİCİ MUAFİYET AVANTAJI

Alınan konut, yeni bir konut ise “geçici muafiyet” avantajı var. İnşaatın bitim tarihini izleyen “beş yıl boyunca”, gayrimenkulün emlak vergisine esas olan değerinin 1/4′ü, emlak vergisinden muaf olacak.

FATURAYI MUTLAKA ALIN

Gayrimenkulün tapu işleminin yapıldığı tarihten itibaren “Yedi gün içinde” inşaat firmasının adınıza “fatura” düzenlemesi gerekiyor.

EMEKLİ, İŞSİZ VE EV HANIMLARI

Türkiye sınırlan içinde, brüt alanı 200 m2′yi aşmayan bir konuta sahip; emekliler, işsizler ve ev hanımlarının “sıfır oranlı emlak vergisi” ödemeleri söz konusu. Yani vergiden muaflık söz konusu. Bu konuda da belediyeye başvuru yapılması gerekiyor.

Hemen hatırlatalım: Geçmiş yıllarda sıfır oranlı emlak vergisi ödemeleri gerektiği halde, bu avantajdan yararlanamayanlar, ödedikleri emlak vergisini “iade” olarak alabiliyorlar.

Kaynak: Star

Son Dakika Emlak Ev Alanlar Bunları Mutlaka Yapmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement