10 Dakikada Yandı, 10 Yılda Yeşerecek - Son Dakika
Güncel

10 Dakikada Yandı, 10 Yılda Yeşerecek

10 Dakikada Yandı, 10 Yılda Yeşerecek

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, geçen ağustos ayında çıkan orman yangınlarında kül olan 20 hektarlık alanda, ağaçlandırma çalışmaları sürüyor.

13.02.2013 11:38

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, geçen ağustos ayında çıkan orman yangınlarında kül olan 20 hektarlık alanda, ağaçlandırma çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 10 dakikada alevlerin sardığı bölgeye dikilen fidanların 10 yılda boy atıp bölgeyi yeşillendirmesi bekleniyor.

Datça- Marmaris karayolundaki Emecik Köyü Sarı Liman mevkiinde, geçen ağustos ayında aynı bölgede 15 gün içerisinde arka arkaya çıkan 16 yangında kızılçam ağaçları yok oldu. Özellikle geçen 28 Ağustos gecesi çıkan büyük yangında, 10 dakika gibi kısa bir süre içinde alevler tüm bölgeyi sarıp binlerce ağacı kül etti. Kundaklama sonucu çıktığı düşünülen yangın, hava ve karadan yapılan çalışmalarla söndürülürken, 20 hektar alan zarar gördü.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Datça Orman İşletme Şefliği tarafından başlatılan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında, bölgeye, Datça Çevre ve Turizm Derneği'nin (DAÇEV) işbirliği ile 1000 meşe palamudu fidanı dikildi. Datça Kaymakamı Hamdi Üncü fidan dikiminden önce yaptığı konuşmada, "Aynı anda, peş peşe yangınların çıkması bir takım şüphelere yol açmıştı. Bölgenin imara açılacağı yönünde endişeler vardı. Ancak, Datça Orman İşletme Şefliğimiz yangınların hemen ardından bölgede ağaçlandırma çalışmaları başlattı. 2012 sonbaharında yanan alan dozerlerle sürülerek fidan dikimine hazır hale getirildi. Burada 10 bin harnup (keçiboynuzu) 18 bin kara servi ve 1000 meşe palamudu dikmeyi planlıyoruz" dedi.

BİR ALMAN'IN HAYALİYDİ

DAÇEV'den gönüllü doğa dostları ile 1000 meşe palamudu fidanı dikiminin gerçekleştireceklerini ifade eden Üncü, "2009 yılında Datça'da ikamet eden bir Alman'ın meşe ormanı hayali ile bu serüven başlamış ve bugün bu serüvenin devamında üretilen meşe fidanları toprakla buluştu. Bu fidanların 10 yıl gibi bir süre içersinde boy atarak bölgeyi yeşillendirmesi bekleniyor" diye konuştu.

MEŞE PALAMUDU PROJESİ

Alman Christian Klinksiek'in, 2008-2009 yılları arasında Datça'da meşe palamudu ormanı oluşturmak amacıyla başlattığı proje, Orman İşletme Şefliği tarafından benimsendi ve DAÇEV'in işbirliği ile hayata geçirildi. Datça'da nesli tükenmekte olan meşe ağaçlarını yeniden oluşturmak amacıyla başlatılan seferberlik kapsamında ilk aşamada 1500 meşe palamudu tüplere ekildi. 2009 yılında tüplere ekilen meşe palamutları 4 yıl sonra boy atarak toprakla buluştu. - Muğla/ Datça

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 10 Dakikada Yandı, 10 Yılda Yeşerecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement