17. Türk Tarih Kongresi - Son Dakika
Güncel

17. Türk Tarih Kongresi

17. Türk Tarih Kongresi

Türk Tarih Kurumunca dört yılda bir düzenlenen ve üç gün boyunca 240 bilim insanının araştırmalarını sunacağı Türk Tarih Kongresi başladı Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Örs: "Sinema perdesinde veya ekranlarda boy gösteren çok büyük bütçeli kimi yapımların, toplumumuzda tarihe karşı.

15.09.2014 14:28

Türk Tarih Kurumunca dört yılda bir düzenlenen ve üç gün boyunca 240 bilim insanının araştırmalarını sunacağı "17. Türk Tarih Kongresi" başladı.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, ATO Congresium'daki kongrenin açılışında, bilimin eleştiriyle geliştiğini belirterek, özellikle kongrenin tartışma bölümünde yapacakları katkıların önemini vurguladı.

Son dönemde akademik toplantılarda "katılımda çokluk, nitelikte düşüş" görüldüğünü söyleyen Örs, kurum başkanı olarak değil, bilim insanı sıfatıyla eksikliğini gördüğü bazı hususlara dikkati çekti.

Örs, kongrede güncele ilişkin bildirilerin yer almadığını eleştirerek, "Güncel konulardan, bugüne ait konulardan bir miktar uzak olduğumuzu ve hala sadece tarihin belli dönemlerinde çok spesifik konular üzerinde döndüğümüzü görebiliyoruz" ifadesini kullandı.

Medyada tarihe yönelik merak uyandığını belirten Örs, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Televizyon kanallarındaki tarih konulu tartışma programlarından tutun günlük gazetelerde, haftalık, aylık popüler dergilerde, tarih dergilerinde, Türk toplumunun tarih ile ilgili algısını yerinden oynatan, değiştiren bazı süreçlerin yaşandığını ve tarih biliminin akademik camianın içinde kısılmış olmaktan bir anlamda dışarı taşarak toplumda var olmaya başladığını görüyoruz. Bu ilginin, sevginin, merakın hiç kuşkusuz doğru yönlendirilmesi ve bu tür yapımlara akademik destek verilmesinin ne kadar önemli olduğunu, bu eserlerde karşımıza çıkan tutumlarda açıkça görebiliyoruz.

Sinema perdesinde veya ekranlarda boy gösteren çok büyük bütçeli kimi yapımların, toplumumuzda tarihe karşı genel bir ilgi uyandırdığı ancak zaman zaman bu ilgi üzerinden kasıtlı ve yanlış algı operasyonlarının da düzenlendiği bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır. Ne yazık ki bugüne kadar tarih camiamız bu hususta ciddi bir tepki, bir toplantı, bu hususta yürünen yolun lehinde ya da aleyhinde çok fazla adım atmadı."

Derya Örs, "resmi tarih anlayışı"na yönelik tartışmalara da işaret ederek, kongrede bu başlıkta lehte veya aleyhte herhangi bir bildiri bulunmamasını da eksiklik olarak gördüğünü kaydetti.

-"Tarihin zayıf yönü de var"

Türk Tarih Kurumu Başkan Vekili Mehmet Ali Beyhan da konuşmasında, tarih yayıncılığında dikkat edilmesi gerekenlere ve bilimsel çalışmaların niteliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türk tarihçiliğindeki eksikliklere ve problemlere de dikkati çeken Beyhan, "Tarihin ortaya koyduğu bilgiler ve tecrübeler eğer doğru konulmuş ise taakkul ve tefekküre katkı sağlar. Tarihin bu güçlü tarafı yanında zayıf bir yönü vardır: İstismara, manipülasyona, müdahaleye açık bir alandır. İdeolojilerin aracı haline getirebilir, getirilmiştir. Kavgaların alanı olmuştur, olmaktadır. Böyle bir tarih fayda yerine zarar verir, toplumun ayrışmasına, kamplara bölünmesine, gereksiz tartışmalara neden olur. Tarihimizde özellikle yakın tarihimizde bunun pek çok örneği vardır, etkileri günümüzde de devam etmektedir" diye konuştu.

Beyhan, Türk Tarih Kurumunun faaliyetlerine, yayınlarına ve bundan sonraki sempozyumlarına ilişkin de bilgi verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 17. Türk Tarih Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement