20 Yıldır Böyle Bir Grev Yapılmadı - Son Dakika
Güncel

20 Yıldır Böyle Bir Grev Yapılmadı

20 Yıldır Böyle Bir Grev Yapılmadı

Türkel Çaykur grevini değerlendirdi: 20 yıldır kamuda böyle büyük bir grev yapılmamıştır.

16.04.2013 14:12  Güncelleme: 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tek Gıda- İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından Çaykur'a ait 58 işletmede yaklaşık 7 bin dolayında işçiyi kapsayan grevin 22 Nisan'da uygulamaya konulacağını belirterek, "20 yıldır kamuda böyle büyük bir grev yapılmamıştı" dedi.

Rize Gazeteciler Derneği'nde basın toplantısı düzenleyen Mustafa Türkel, Çaykur'da 5 yıl süren sendikal mücadele sürecinde işçilerin kaybı olan 5 yıllık alacaklarının ödenmesi ve yeni zam oranlarının belirlenmesi için Kamu İşveren Sendikası ile başlattıkları toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alamadıklarını hatırlattı. Tüm üyeleri ile birlikte 22 Nisan tarihinden itibaren grev kararını uygulamaya başlayacaklarını ifade eden Türkel, şunları söyledi:

"Pazartesi günü saat 08.00 itibariyle Çaykur'a ait 58 işletmede grev uygulanmaya başlanacak. Grev bizim için amaç değildir. İşin doğrusu grevi de sevmiyoruz. Bu bölgede herkes Çaykur'la ilişkili. Çay bir aile tarımı haline gelmiş. Yöre için hayati önem taşıyan, hem de çalışanlarımızla ilişkileri sektörel anlamda birbirine girmiş bir yapı içerisinde grev kararı almak elbette çok zor. Bunu bir amaç olarak göremeyiz. Bu yöre için başka bir çıkış noktamız kalmadığından grev kararını almak zorunda kaldık. İşveren bize ücretlerle ilgili tekliflerimize karşı hiçbir öneri getirmedi. Bizden ayrıca hukuki olmayan, 'Karşı sendikanın üyeleri de bu toplu iş sözleşmesinden yararlansın' diye talepte bulunuldu. Bunun hukuken mümkün olmadığını söyledik. Hukuk dışı bir davranışı bizden kimse bekleyemez. Bunun hukukta ve dünyada bir örneği yok. Parlamentoda sendikalar yasası 4 ay önce çıktı. Birileri, 'Bir işyerine birden fazla sendika getireceğiz. Sendika seçme özgürlüğü olacak. Her sendika kendi toplu sözleşmesini yapacak' gibi iddialı sözler ediyordu. Bu düzenlemeleri orada yapsaydınız, bizim de elimiz kolumuz bağlanmasaydı."

"BÜTÜN ÇABAMIZI ORTAYA KOYDUK"

Böyle büyük bir grevin daha önce yaşanmadığını ifade eden Türkel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"20 yıldır kamuda böyle büyük bir grev yapılmamıştır. Bu grevin bir hafta veya 10 gün sürmesiyle birlikte fabrikaların yeni yaş çay kampanya dönemine yetişmeme durumu var. Kampanya döneminin açılmasıyla birlikte grev devam ettiği için müstahsil çayını toplayamayacak ve çay dalında kalacak. Çaykur büyük bir sıkıntı, yöre halkı da büyük bir riskle karşı karşıya kalacak. Bu sözleşmenin sağlıklı bir şekilde bitmesi için çabamızı ortaya koyduk. Ancak Çaykur işvereni ve onun adına Kamu İşverenleri Sendikası bize hukuksuzluğu dayatıyor, talepleri görmezden gelmeye çalışıyor. Bunun karşısında bir sendikanın greve gitmekten başka yapacağı bir şey yoktur. Bundan sonra olabilecek her türlü gelişmenin sorumluluğunu, üzgünüm ama Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası'nın üzerine bırakıyoruz. Bunları sokak sokak anlatmaya başlıyoruz. Bu süreci halkımız ve yöre insanımızı aydınlatarak ve bilgilendirerek geçmek istiyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 20 Yıldır Böyle Bir Grev Yapılmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement