Dünya Limit Aşım Günü bu yıl beş gün daha öne çekildi ve 8 Ağustos 2016'ya geldi. İnsanların, dünyamızın doğal dengesini bozmadan bir yıl içinde üretebileceği kaynakları tükettiği günü gösteren Limit Aşım Günü bir önceki yıl 13 Ağustos'u işaret ediyordu. Bunun nedeni bir yıl öncesine göre okyanusların ve ormanların emebileceğinden daha fazla seragazı emisyonu üretmemiz, balık stokları ve ormanları kendilerini yenileyebileceklerinden daha hızlı bir şekilde tüketmemiz.
Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network–GFN) adlı uluslararası araştırma kuruluşunun sağladığı veriler dünyadaki tüketimin karşılanması için artık 1,6 dünyaya gereksinim olduğunu gösteriyor. WWF- Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem'in ifadesiyle, "Dünyayı bir elma ağacı kabul edersek, şu anda yaptığımız o ağacın bize verdiği elmaları yemekten öte ağacı kesmeye başlamak". Kalem, limit aşımına en hızlı katkıyı artan karbon emisyonlarının yaptığına dikkat çekerek, Paris Anlaşması'nın işaret ettiği yolda ilerleyip, karbon ayak izimizi 2050'de sıfıra yakın bir seviyeye getirmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
Küresel Ayak İzi Ağı Başkanı Dr. Mathis Wackernagel, tüm bu olumsuz tabloya rağmen, günümüzün teknolojik olanaklarının ve bu olanakların olası kayıplar karşısında sağladığı finansal getirilerin bizim için iyi haber sayılabileceğini düşünüyor. Wackernagel, "Bu fırsat yenilenebilir enerji gibi gelişen sektörleri canlandırırken, iklim değişikliğiyle birlikte anılan yetersiz altyapıyla ilgili risk ve maliyetleri de azaltacak. Hâlâ ihtiyaç duyduğumuz tek kaynak ise politik irade" diyor.
Dünya nüfusunun ve tüketimin artması, seragazı emisyonlarındaki artışın da etkisiyle, 2000 yılında Eylül ayına denk düşen Dünya Limit Aşım Günü'nü bu yıl 8 Ağustos'a çekti. Tek tesellimiz son beş yılda Dünya Limit Aşım Günü'nü daha erken bir tarihe alan hızın yavaşlamış olması ve birçok ülkenin bu konuda olumlu adımlar atmaya başlaması. 2016'ın ilk üç ayında elektrik üretiminin yüzde 97'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Kosta Rika ve birkaç gün boyunca tüm elektrik ihtiyacını yine yenilenebilir enerjiden sağlayan Portekiz bunlardan bazıları. 2030 yılına kadar ülkedeki et tüketimini yüzde 50 oranında azaltma kararı alan Çin hükümetinin bu sayede karbondioksit emisyonlarını 1 milyar ton azaltmayı hedeflemesini de bu olumlu adımlar arasında sayabiliriz.
WWF-Türkiye, şirketlere üretim süreçlerini en verimli şekilde gerçekleştirmeleri, bireylere ise günlük hayatlarında daha iyi seçimler yapmaları için çağrıda bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › 2016 Dünya Limit Aşım Günü 8 Ağustos oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?