25 Yıl Önceki İşkence Davası - Son Dakika
Güncel

25 Yıl Önceki İşkence Davası

25 Yıl Önceki İşkence Davası

Bursa'da 12 Eylül darbesinin ardından 11 yıl tutuklu kalan emekli öğretmen 63 yaşındaki Sait Özdemir'e işkence yaptıkları iddiasıyla aralarında İmralı Cezaevi'nin eski başgardiyanı Ş.Ü.'nün de bulunduğu 5 kişinin yargılanmasına devam edildi.

23.05.2013 18:15

Bursa'da 12 Eylül darbesinin ardından 11 yıl tutuklu kalan emekli öğretmen 63 yaşındaki Sait Özdemir'e işkence yaptıkları iddiasıyla aralarında İmralı Cezaevi'nin eski başgardiyanı Ş.Ü.'nün de bulunduğu 5 kişinin yargılanmasına devam edildi. Bugünkü duruşmada o dönemde görev yapan iki infaz koruma memuru ve bir mahkum tanık olarak dinlendi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından müdürlüğünü yaptığı Ordu'nun Aybastı İlçesi'ndeki ilköğretim okulundan askerler tarafından gözaltına alınan Sait Özdemir, sonraki 11 yıl içerisinde birçok cezaevinde tutuklu kaldı. Cezaevlerinde işkence ve insanlık dışı muamele gördüğünü ve bu nedenle cilt kanseri hastalığına yakalandığını söyleyen Özdemir, geçen yıl mart ayında, sorumluların cezalandırılması için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcının soruşturmasını tamamlamasının ardından 1988 yılında Bursa Özel Tip Cezaevi'nde görevli olan dönemin başgardiyanı ve şimdi İmralı Cezaevi'nde başgardiyanlık görevini yürüten Ş.Ü., cezaevi müdürleri R.Ç., N.B. ve idari yöneticiler Z.B. ile G.Y. hakkında 'işkence' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Bursa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında sanıklardan İmralı Cezaevi'nde başgardiyanı Ş.Ü. hazır bulunurken diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya katılmadı.

TANIKLAR DİNLENDİ

Mahkeme o dönemde cezaevinin revirinde infaz koruma memuru olarak görev yapan N.V. ve T.E. ile mahkum T.K.'yi tanık olarak dinledi. İnfaz koruma memurları N.V. ve T.K. o dönemde tutuklulara sistemli bir işkence yapılmadığını yalnızca zaman zaman gerçekleştirilen aramalar sırasında arbedeler çıktığını söyledi.

1988 yılının Haziran ayında ceza aldıktan sonra Bursa Cezaevi'nde tutuklu bulunduğunu ifade eden tanık T.K., "Bazen yapılan aramalar sırasında bizi havalandırmaya çıkarırlardı. Ağustos ayında üzerimizde ne varsa onunla bekletilirdik. 30 Eylül tarihinde bizi arama yapmak için koridora çıkarttılar. Ben o sırada sanık Ş.Ü.'nün Sait Özdemir'i darp ederek bir hücreye kapattığını hatırlıyorum" dedi.

Mahkeme aralarında dönemin SHP Milletvekili Hikmet Çetin'in de bulunduğu 3 tanığın talimatla ifadelerinin alınması için yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi. - Bursa/ Osmangazi

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 25 Yıl Önceki İşkence Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement