28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Sanıklardan emekli Albay Şahintürk: "Genelkurmay Karargahında göreve başladığımda Erbakan hükümeti istifa etmişti.

18.12.2013 16:11

28 Şubat Davası sanığı dönemin İç Güvenlik Haraket Dairesi Plan Şube Müdürü emekli Albay Ümit Şahintürk, Genelkurmay Karargahında göreve başlağında Erbakan hükümetinin istifa ettiğini, BÇG faaliyetlerine katıldığının doğru olmadığını savundu.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde dönemin İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şube Müdürü emekli Albay Ümit Şahintürk savunma yaptı.

28 Şubat soruşturmasının başladığını televizyondan öğrendiğini, gözaltına alınacağını duyduğunda da Niğde'de teslim olduğunu anlatan Şahintürk, şöyle konuştu:

"1998'den önce Genelkurmay Karargahına ziyaret için bile gitmedim. Ben Genelkurmay Kararganında göreve başladığımda Erbakan hükümeti istifa etmişti. İddia edildiği gibi BÇG faaliyetlerine katıldığım doğru değildir.

Takdir belgeleri aldım. Bunlar terörle ilgili çalışmalardandır, Suriye ile ilgili yürüttüğüm başarılı çalışmalardan dolayıdır. TSK'da takdir belgesi verilebilir. Bunun bir de puan olayı var. Verilen belgeleri o şekilde değerlendiriyorum. BÇG faaliyetlerinde bulunmadım, ismim hiç bir yerde geçmiyor."

Savunmasının ardından Şahintürk'ün sorgusuna geçildi.

Üye Hakim Hakan Oruç'un "Batı Harekat Konsepti ile ilgili siyasi değerlendirmeler var. Bununla ilgili bir bildiğiniz var mı? sorusu üzerine Şahintürk, "Ortaya konsepti koymadan eylem planı yapamazsınız.  Eylem planı uygulanmaya çalışılmış. Konseptle ilgili bir çalışma değil. Geçen sürede BÇG faaliyetleri olmuş. İlçe bazlı, bu büyük bir kısmı kapsıyor. Rapor sistemi eylem planında var" şeklinde cevap verdi.

Oruç'un "Belediye başkanları, kaymakamlar hakkında bilgi toplanması var. TSK neden böyle bilgiye ihtiyaç duydu? Garnizonlardan ne gibi bilgi akışı vardı?" sorusu üzerine de Şahintürk şöyle konuştu:

"Görev yaptığım sürede personelimle ilgili böyle bir değerlendirme talep etmedim. Personel hakkında, bizim ajanlarımız yoktur, gitsin bilgi toplasın. MİT bu konuda çekimser davranır, bilgi vermez. Rapor sistemi zamanla zayıfladı. Ben uygulandığına şahit olmadım. Maksat 28 şubat kararlarını yugulanması değil, onların takibi. Gördükleri, duydukları ne varsa gönderiliyor."

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin de "Hükümetin istifasından sonra ve siz göreve başladıktan sonra BÇG'nin bir süre faaliyet gösterdiği görülüyor. İddianamede belgeler var. İHG'de haftalık nöbet çizgelgesi diye. Bu belgeler sizin çalışma döneminizi karşılıyor mu? sorusuna Şahintürk, "Benim zamanımda daireyi taşıyorlardı. O süreç BÇG ile ilgili değil" dedi.

Müşteki avukatlarından Emrullah Beydar'ın  "BÇG sona ermişse evraklar neden geliyor, evraklar geliyorsa BÇG nasıl son buldu? Bir çelişki yok mu? sorusuna da Şahintürk, "Ben geldiğimde bitmek üzereydi" diye yanıt verdi.

Şahintürk'ün ardından savunma yapan avukatı Murat Tanfer Türemen, dosyadaki suçlamaları kabul etmediklerini, müvekkilinin hiç olayın içinde olmadığını ve isminin yer almadığını savunarak, sağlık sorunları nedeniyle Şahintürk'ün duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.

Duruşmaya ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement