5 Nisan Avukatlar Günü - Son Dakika
Güncel

5 Nisan Avukatlar Günü

5 Nisan Avukatlar Günü

"5 Nisan Avukatlar Günü" Trabzon'da düzenlenen etkinlikle kutlanıyor.

05.04.2012 14:13

"5 Nisan Avukatlar Günü" Trabzon'da düzenlenen etkinlikle kutlanıyor.

Trabzon Valiliği Atatürk Anıtı Önü'nde hakim ve savcıların da katılımıyla anıta çelenk konularak saygı duruşunda bulunulurken, törende Trabzon Barosu Mehmet Şentürk bir konuşma yaptı.

Ülke ve meslek sorunlarının arttığı bir dönemde geçildiğini belirten Şentürk "Ülke ve meslek sorunlarının arttığı bu günlerde çözüme kavuşturulamayan ve Demokratik Hukuk Devleti sürecini etkileyen sorunlarımızla malesef aynı noktada ve yine yüz yüzeyiz. Bugün ülke olarak birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz, daha demokrat ve hukuka bağlı ve saygılı olunması gereken bir dönemden geçiyoruz. Bu süreç herkesin hangi düşünce ve anlayışa sahip olursa olsun ülkemizin istikbali ve kalkınması için birlik ve beraberliğimizin devamı için gerekli olan ortak değerlerimize azami olarak sahip çıkmamız gereken hassas bir dönemdir" dedi.

Avukatlığın insanlar için en zor dönemlerinde var olan, özgürlüğün ve bağımsızlığın savunucuları olduğunu kaydeden Şentürk, "Ancak avukatlık mesleğinin icrası yönünden anayasal ve yasal düzenlemeler eksik ve yetersiz olduğu için ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Avukatlık yasasının avukatlara tanıdığı bazı hak ve yetkilerin yönetmenlik ve tebliğilerle bazed de fiili uygulamalar ile bertaraf edildiğini, bu yanlış uygulamaların yargı kararları ile düzeltilemediğini üzülerek görmekteyiz. Avukatlık kanununda yer almasına rağmen kamu ve özel kurumlarda avukatların görevini yaparken arzu edilen düzeyde yardım ve destek göremediğini, bazı olumsuz davranışlarla ve engellemelerle karşılaştıklarını biliyoruz. Bu eksikliklerin ana sebebi devlet adına yetki kullanan kişilerin hukuk devleti ilkesini tam anlamıyla özümseyememiş olması ve yargının üç temel unsurundan biri olan savunmanın önemininin kavranamamış olmasıdır" diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde yargı merkezi çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Şentürk, "İlimizde Trabzon Barosu tarafından başlatılan ve tüm resmi ve özel kurumlarca desteklenen yargı merkezi çalışmaları takip ve desteklemeye devam edilmeli, bölgenin adli hizmetlerinden daha etkin ve verimli şekilde yararlanabilmesi için tüm koşulların iyileştirilmesi benimsenmeli ve öncelikli gündem olmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan

2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi, Adalet Komisyonu Başkanı Turan Ahmet Taşkaya ise konuşmasında, "Kutsal savunmanın temsilcileri omuz omuza adaletin yerine gelmesi için uğraş veriyoruz.

Avukatlık mesleği mensupları için vasıflarının daha artırılması ve yargılama sürecine daha aktif katılmaları bizim yükümüzü hafifletir ve tartışılmaz bir şekilde bize katkı sağlar.

Bu nedenle özellikle mesleğe başlama noktasında sınav uygulamalarının bir an evvel başlatılmasını ve yargılama sürecinde usul yargılamalarında aktif bir şekilde yargı sürecine katılmalarını diliyoruz. Bu vesile ile 5 Nisan Avukatlar gününüzü kutluyoruz" ifadelerini kullandı. - TRABZON

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement