Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi, Bursa'da ilk kez 61 yaşındaki Hicabi Özen'e yapay kalp taktı. Zorlu ameliyat ardından sağlığına kavuşan Özen, "3 kez kalp krizi geçirdim. Ameliyat olduğumu dahi anlamadım. Şu an sağlığım çok iyi" dedi.
Bursa'da ilk yapay kalp nakli UÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi bölümü tarafından gerçekleştirildi. İstanbul'da oturan, 9 yıldan bu yana kalp hastası olan ve organları iflas etmeye başlayan Hicabi Özen'e, dakikada 10 litre kan pompalayabilen, pille çalışan yapay kalp takıldı. Özen, yaklaşık 5 saat süren ve başarılı geçen ameliyat ardından hastanede gözetim altında tutuluyor.
Nakil ile ilgili bilgilendirmede bulunan UÜ. Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İrfan Kırıştıoğlu, operasyonun Bursa'da ilk kez Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Bu ameliyatın Bursa için büyük bir hizmet olduğunu ifade eden Prof.Dr. Kırıştıoğlu, "Kalp hastaları için nakil öncesi önemli bir işlem. Umarım birçok hasta için hastalıktan çıkış yolu olur" dedi.
Ameliyatı gerçekleştiren, UÜ Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. David Saba, üniversite hastanesi olarak Mayıs ayında kalp nakli için izin aldıklarını belirtti. Bağış yapılması için beklediklerini ifade eden Prof.Dr. Saba, "Nakil bekleyen hastamız kötüleşince yapay kalp taktık. Organ fonksiyonları bozulmuştu. Bu onun için bir şanstı ve artık uzun yıllar böyle yaşayabilir. Nakil yapılana kadar rahatlıkla bekleyebilir" diye konuştu.
Prof.Dr. David Saba, ameliyattan sonra sağ kalbin pompaya alışmaması veya kan pıhtılaşması tehlikesi bulunduğunu ancak bu süreci başarıyla atlattıklarını söyledi. Saba, risklere karşı hastanın pıhtılaşmayı önleyici ilaçları hayatı boyunca kullanacağını kaydetti. Kalp yerinde dururken ameliyatın yapıldığını ve yapay kalbin takıldığını dile getiren Prof.Dr. Saba, şöyle konuştu:
"Yapay kalp ile insanlar günlük hayatlarını devam ettirebiliyor. Spor dahi yapabiliyorlar. Diğer organları da bu arada iyileşiyor. Daha sağlıklı olarak kalp nakli adayı oluyorlar. Dünyada en uzun yaşayan hasta 11'inci yılında."
"AMELİYATI HİSSETMEDİM"
Yapay kalp takılan Hicabi Özen, eşi Nuran Özen'in kendisine yıllardır büyük destek verdiğini belirterek, şunları söyledi:
"3 kez kalp krizi geçirdim. Ameliyat olduğumu dahi anlamadım. Şuan sağlığım çok iyi. Yürüyüşlere başladım. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür ediyorum." - Bursa
Son Dakika › Güncel › 61 Yaşındaki Hastaya Yapay Kalp - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?