90 Yıllık Anı Ebegümeci - Son Dakika
Son Dakika Logo

90 Yıllık Anı Ebegümeci

90 Yıllık Anı Ebegümeci
28.10.2013 09:23  Güncelleme: 10:19

Mübedelenin 90.yılında Tuzla Belediyesi'nin düzenlediği Tarihi Yolculukla Yunanistan'a giden 700'ün üzerinde kişi, atalarının yaşadığı yerlerde onlardan kalan anı kırıntısı arıyor.

Mübedelenin 90. yılında Tuzla Belediyesi'nin düzenlediği Tarihi Yolculuk la Yunanistan'a giden 700'ün üzerinde kişi, atalarının yaşadığı yerlerde onlardan kalan anı kırıntısı arıyor.

Mübadil torunlarını taşıyan 'Lois Olympia' adlı gemi pazar sabahı puslu bir havada girdi Selanik Limanı'na.

ATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ ŞARKILARLA SELANİK'E 'MERHABA'

Gemi limana yaklaşırken güverteye akın eden ziyaretçiler, Atatürk'ün en sevdiği şarkıları söyledi, bu şarkalarla 'Merhaba' dediler Selanik'e.

HAYAL KIRIKLIKLARI DA VAR

90 yıl sonra atalarının yaşadığı mekanlarda onlardan bir iz, geriye kalan ufacık bir anı bulmanın umuduyla yolculuğa başlayanlar bunlarla karşılamayınca hüzünleniyor.

RUM KOMŞUDAN GERİYE KALAN TEK KARE FOTOĞRAF

Necla Teker farklı bir heyecanı yaşıyor, bir türlü gerçekleştiremediği buluşmanın planını yapıyor. Elinde taşıdığı tek kare fotoğrafı, neredeyse Selanik sokaklarında karşılaştığı herkese gösterecek. Bu kişi dede-baba yadigari bir Rum komşu. Ta Tuzla'ya kadar gelip evlerinde misafir olmuş. Ama aniden izi kaybolmuş. İşte karı-koca mübadil torunu Teker'ler o günlerden geriye kalan, ete kana bürünmüş Rum komşularını arıyor.

90 YILLIK ANI ADI EBEGÜMECİ

Sevindik Köyü, ziyaretçilerin hüzünlendiği yerlerden biri. Şimdiki adı Sebastas Köyü aslında taşınmış. Köye giden kalabalık ziyaretçi grubu, kendi köylerinin farklı bir yerde olduğunu söylüyor. Parmaklarıyla birkaç yüz metre ötedeki tepeyi ve altındaki taşlık bölgeyi gösteriyor. Müeddet Hanım'ın avuçlarında ise ebegümeci ve biberiyeden oluşan bir demet var. Sıkıca tuttuğu bu demeti 90 yılın anısına Tuzla'ya götüreceğini, çocuklarına bunlardan yaptığı yemeği ikram edeceğini söylüyor.

SELANİK'E MERHABA DA ELVADA DA ATATÜRK'LE

Mübadelenin 90. yılında tarihi yolculuğun katılımcılarının Selanik'teki son noktası Atatürk evi oldu. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu grup fidan dikti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 90 Yıllık Anı Ebegümeci - Son Dakika


Advertisement