Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun bugün açıkladığı ilerleme raporunda, Balkan ülkelerindeki reformlar ve gelişmeler hakkında olumlu yönde bahsedildi. Bölgede önemli ilerleme kaydedemeyen tek ülke Bosna Hersek oldu.
Raporda, Bosna Hersek'in AB üyeliği önündeki en büyük engel olarak gösterilen Seydiç-Finci kararına ilişkin siyasi yetkililer arasında halen uzlaşmaya varılmadığı belirtildi. Bosna Hersek'in yol haritası ve geleceği açısından siyasi parti temsilcilerinin ortak vizyonunun eksik olduğu belirtilen raporda, Bosna Hersek Parlamentosu'nun yavaş ve verimsiz çalıştığı, ayrıca Bosna Hersek Federasyon Parlamentosu'nda yeni kararların çok ağır bir şekilde getirildiği bildirildi.
Raporda, Bosna Hersek'te sürdürülebilir ve fonksiyonel kurumların kurulmasında da henüz somut bir ilerleme kaydedilmediği açıklandı.
Bosna Hersek'in AB yolunda ilerlemesi için "Seydiç-Finci" konusunda uzlaşması gerektiği vurgulanan raporda, aynı zamanda ülke anayasasının da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uygun olması gerektiği bildirildi.
Bosna Hersek Parlamentosu'nda siyasi ya da etnik sebeplerden dolayı yaşanan anlaşmazlıkların ülkenin önünde büyük bir engel oluşturduğu belirtilen raporda, şu ifadeye yer verildi:
"Bosna Hersek Parlamentosu, ülke mevzuatını AB mevzuatıyla uygun kılma konusunda sadece küçük ilerlemeler kaydetti. Genel anlamda, Bosna Hersek herhangi bir düzeyde daha verimli çalışma konusunda çok yol katetmedi. Siyasi liderler, sosyal ve ekonomik sorunları çözmeye ve ülkede meydana gelen sel felaketinde mağdur olan vatandaşlara yardım etmeye yoğunlaşmalı. Ülkedeki kanun çerçeveleri genel anlamda iyiyken, kanunların uygulanmasında sorunlar yaşanıyor."
Raporda, ayrıca, Bosna Hersek'te eşcinsellere karşı ayrımcılık, nefret söylemi ve medyaya baskı mevcut olduğu bildirildi.
AB'nin Bosna Hersek Özel Temsilcisi Peter Sorensen, Bosna Hersek'in İlerleme Raporu'nu kısaca, "Duraksama. Hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi.
Sorensen, Bosna Hersek'in AB'ye üye olması için yapması gereken her şeyin daha önce açıklandığını hatırlatarak, üyelik için gerekli anahtar sorumlulukların yerine getirilmediğini söyledi.
Sırbistan
AB Komisyonu'nun Sırbistan İlerleme Raporu'nda, bu ülkenin siyasi kriterleri yeterli derecede karşıladığı, ancak yine de birçok geniş kapsamlı reform gerçekleştirmesi gerektiği açıklandı.
Ülkede mayıs ayında yaşanan sel felaketine rağmen bir takım ekonomik ve yapısal reformların başlatılması AB Komisyonu'nca sevinçle karşılandı.
Sırbistan'ın bir hukuk devleti olması gerektiği vurgulanan raporda, siyasi liderlerin özellikle kamu ve ekonomik yönetimine ilişkin çok sayıda reform gerçekleştirmeleri gerektiği ifade edildi.
Raporda, Sırbistan'ın Kosova ile ilişkilerini normalleştirmesinin yanı sıra, diğer bölge ülkeleriyle de iş birliğini ve ilişkilerini ilerletmeye devam etmesine işaret edildi.
AB Komisyonu'nun raporunda, daha önce eşcinsellerin haklarının koruma konusunda yeterli siyasi iradesinin bulunmadığı Sırbistan'da eylül ayında eşcinsellerin onur yürüyüşünün düzenlenmesinden dolayı duyulan memnuniyet dile getirildi.
Kosova
İlerleme Raporu'nda, Kosova'nın AB yolunda ilerlemesinde en büyük sorunların yolsuzluk ve bağımsız bir yargı sisteminin eksikliği olduğu belirtildi.
Raporda, ülkede haziran ayında yapılan genel seçimlerin ardından Kosova Parlamentosu'nun hala oluşturulamamasının ciddi bir sorun teşkil ettiği ifade edildi.
AB Komisyonu, Kosova'nın Sırbistan ile olan ilişkilerini düzeltme çabalarını önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.
Arnavutluk
Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu'nda, Arnavutluk'un reform gerçekleştirme konusuda yeterli derecede geliştiğini, ancak reformların devam etmesi için hükümet ile muhalefet arasında yapıcı bir diyaloğun eksik olduğu vurgulandı.
Arnavutluk'ta gerekli reformların gerçekleştirilmesi için mevcut güçlü siyasi isteğin olumlu olarak değerlendirildiği raporda, hükümet ve muhalefet partilerinin AB yolunda birlikte çalışması gerektiği belirtildi.
Raporda, "Arnavutluk, gerçekleştirdiği reformlar sayesinde, haziran ayında aday statüsüne ulaştı. Arnavutluk hükümeti reformları gerçekleştirmek için yeterli istek ve gücü gösterdi. Ülkede organize suçlara karşı verilen savaş başarılı oldu. Ancak biz siyasi iklim ve muhalefetin boykot edilmesi konusuda endişeliyiz" ifadesine yer verildi.
Karadağ
Karadağ'ın adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında önemli gelişmeler kaydettiği belirtilen raporda, ülkenin yolsuzluğa karşı daha güçlü bir şekilde savaşması gerektiği dile getirildi.
Raporda, "Yolsuzluk birçok alanda ciddi sorun teşkil etmeye devam ediyor. Bu kapsamda, ülkede derin ve sürdürülebilir reformların gerçekleştirilmesi lazım. Kontrol ve teftiş mekanizmalarının güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Adalet sisteminin tam anlamda bağımsız olmaması da yolsuzluğa karşı savaşı daha güç kılıyor" ifadesine yer verildi. - Federation of Bosnia and Herzegovina
Son Dakika › Güncel › AB Komisyonu, Balkan Ülkeleriyle İlgili İlerleme Raporu'nu Açıkladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?