AB Yüksek Temsilcisi Ashton Mısır'da - Son Dakika
Güncel

AB Yüksek Temsilcisi Ashton Mısır'da

AB Yüksek Temsilcisi Ashton Mısır\'da

Ashton, ''Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak'' hareketi ile görüştü Vasat Partisi liderlerinden Mahsub: ''Yönetim ortamı yumuşatmalı, tutuklular serbest bırakılmalı, barışçıl gösterilere saldırılar sonlandırılmalı''

30.07.2013 02:13

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak" hareketi ve Nur Partisi temsilcileriyle bir araya geldi.

"Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak" hareketinden 4 temsilcinin yanısıra azledilen hükümetin Başbakanı Hişam Kandil'in de katıldığı görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü, görüşme sonrasında Ashton bir açıklama yapmadı.

Vasat Partisi liderlerinden Muhammed Mahsub, Catherine Ashton ile görüşmesi sonrası, hareket adına yaptığı basın açıklamasında "Ülkedeki atmosferin ılımlı hale gelmesi için ülkeyi yönetenlerin girişim başlatması, krizin çözümü için atılacak adımların görüşüleceği atmosferin sağlanması için ikna edici mesajlar vermesi gerekiyor, bu düşüncelerimizi Ashtona da ilettik" dedi.

Ashton'ın talebi üzerine bir araya geldiklerini belirten Mahsub şunları kaydetti:

"Ashton ile görüş alışverişinde bulunduk. Biz onu dinledik o da bizi. Tüm grişimlere karşı görüşlerimizi ona ilettik. Girişimlerin herkes tarafından dinlenmesi ve tartışılması için ülkedeki ortamın yumuşatılması gerekiyor, bunu belirttik. Biz, yönetimdekilerden girişim başlatmalarını ve ortamı yumuşatacak ikna edici mesajlar bekliyoruz. Girişim şunları içermeli, tutuklular serbest bırakılarak haklarındaki siyasi suçlamalar geri çekilmeli, barışçıl gösterilere yönelik saldırılar sona erdirilmeli, kan dökülmesini mazur gösteren kışkırtıcı medya diline son verilmeli"

Taraflardan birinin liderlerinin tutuklu olması durumunda krizin çözümünün mümkün olamayacağını vurgulayan Mahsub, "Çözüm önerilerinin görüşülebilmesi için liderler serbest bırakılmalı. Birçok görüş ve öneriyi dinledik. Hepsi üzerinde düşündük ve Mısırlıların kanının dökülmesini durduracak, devlet kurumlarını ve halkı koruyacak her girişime varız. Fakat bu girişimlerin halkın 2012 yılında referandumla oyladığı anayasal esaslar üzerinde kurulu olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu şekilde ülke içinde bulunduğu krizden anayasal ve adil bir yolla çıkabilir" diye konuştu.

Mısır medyasına da seslenen Mahsub, "Size Mursi'yi destekleyenlerin meydanlarına gitmenizi ve silahlı mı yoksa barışçıl insanlar mı incelemeniz çağrısında bulunuyorum" dedi.

Ashton, Nur Partisi temsilcileriyle görüştü

Öte yandan AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Selefi eğilimli Nur Partisi yetkilileriyle de bir araya geldi.

Nur Partisi liderlerinden Bessam ez-Zerka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ashton ile görüşmemizde ortama resmi bir hava hakimdi. Ashton, Avrupa'nın, Mısır'daki krizin çözülmesini ve demokratik dönüşüm sağlanmasını istediğini vurguladı" dedi.

Ashton'ın, Avrupa Birliği'nin Mısır'ın içişlerine karışmak istemediğini söylediğini aktaran Zerka, "Bize, Mısır'a farklı kesimleri dinlemek için geldiğini, herhangi bir girişimde bulunmayacağını söyledi. Parti olarak biz, krizin çözümü için diyalogtan yana olduğumuzu, diyalog içinde halkın taleplerinin dikkate alınmasının en önemli faktör olduğunu ilettik" diye konuştu.

Darbe sonrası Mısır'a ikinci kez gelen Ashton, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüştü. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Yüksek Temsilcisi Ashton Mısır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement