Sudan'ın, Suudi Arabistan'ın talebi doğrultusunda, ABD ile müzakere komitesinin çalışmalarına yeniden başlama kararı aldığı bildirildi.
Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine göre, resmi temasları çerçevesinde Suudi Arabistan'da bulunan İbrahim Gandur ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Adil el-Cubeyr, Cidde'de ortak bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, Sudan'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının 3 ay ertelenmesinin ardından dondurulan, müzakere komitesinin ABD ile çalışmalarının, yeniden başlayacağı kaydedildi.
Ayrıca açıklamada, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in söz konusu kararı Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in talebine binaen aldığı belirtildi.
"Hartum ile Washington arasındaki ilişkilerin düzelmesi için Suudi Arabistan'ın geçmişte harcadığı çabaları" takdir eden Beşir'in, ABD'nin Sudan'a uyguladığı ekonomik yaptırımların tamamen kaldırılması ve Sudan'ın "terörü destekleyen ülkeler listesinden" çıkarılması için ABD yönetimiyle görüşmelerin sürdürüleceğini kaydettiğine de açıklamada yer verildi.
ABD tarafından 1993'te "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı. Barack Obama ise bu yılın başında görevi bırakmadan önce yayımladığı başkanlık kararnamesiyle Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatını vermişti.
Açıklamada, söz konusu başkanlık kararının uygulanmasının, "Sudan'ın insan hakları ve terörle mücadele konularındaki performansını sürdürmesini teşvik" amacıyla 6 ay sonrasına ertelendiği duyurulmuştu.
ABD yönetimi, Sudan'a ticari yaptırımların kaldırılması için verdiği 6 aylık sürenin sonunda geçen çarşamba günü, ülkeye yönelik yaptırımların nihai olarak kaldırılmasını 3 ay daha ertelediğini açıklamıştı. Bunun üzerine Sudan Devlet Başkanı Beşir'in, ABD ile müzakere komitesinin çalışmalarını 3 ay süreyle dondurduğu bildirilmişti.
Son Dakika › Güncel › ABD'nin Sudan'a Yönelik Yaptırımları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?