GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Ada çaylarından detaylar
Arılardan detaylar
Arı kovanlarından detaylar
Veteriner Hekim Öztürk Sarıca ile röportaj Burdur'da "ada çayı balı" üretiliyor
Lisinia Doğa Projesi kapsamında yaklaşık 70 dekarlık alanda yetiştirilen ada çaylarının yanına konulan arı kovanlarıyla bal üretimine başlandı
Proje Sorumlusu Veteriner Hekim Sarıca:
"Arı kovanlarımızı özellikle ada çaylarının olduğu bölgeye koyduk. Arılar, ada çaylarının özütlerini alıyorlar. Böylece çok özel bir bal ortaya çıkıyor"
Burdur'da sürdürülen Lisinia Doğa Projesi kapsamında "ada çayı balı" üretimine başlandı.
Proje Sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Burdur Gölü'nün suyunun azalmasında en büyük etkenlerden birinin, büyükbaş hayvanlar yetiştiriciliği için, su tüketen yem bitkilerinin üretilmesi olduğunu söyledi. Bölgede büyükbaş hayvancılığa alternatif olarak geçen yıl, su ihtiyacı az olan lavanta, kekik ve ada çayı üretimine başladıklarını anlatan Sarıca, bu yıl da arı yetiştiriciliği üzerine çalıştıklarını belirtti.
Sarıca, Akçaköy'de yaklaşık 70 dekarlık alanda üretilen ada çaylarının yanına arı kovanlarını koyarak bal üretimi yaptıklarını dile getirdi. Ada çayı çiçeklerinin çevredeki lavanta ve kekiklerden çok önce açtığına işaret eden Sarıca, "Ada çayları arılar için çok hazır besin kaynağı oldu. Biz de özellikle arı kovanlarımızı ada çaylarının olduğu bölgeye koyduk. Arılar, ada çaylarının özütlerini alıyorlar. Böylece çok özel bir bal ortaya çıkıyor." dedi.
"Lavanta ve kekik balı da üretilecek"
Sarıca, ada çayının pek çok özelliğinin üretilen bala da geçtiğini vurguladı. Ada çayı balının mikrop öldürücü özelliği ve virüslere karşı etkinliği ile bilindiğini anlatan Sarıca, "Hastalıklar sırasında tüketilecek bir 1-2 çay kaşığı bal bile insanlarda savunma sistemini aktive ediyor. Yurt dışında bu özellikleriyle çok fazla kullanılıyor. Ağız yaralarının tedavisinde adaçayı bitkisi nasıl kullanılıyorsa ada çayı balı da aynı şekilde kullanılıyor." diye konuştu.
Uzun yıllardır insanları alternatif üretimlere geçirmeye çalıştıklarına dikkati çeken Sarıca, bu kapsamda lavanta ve kekik balı üretimini de gerçekleştireceklerini dile getirdi.
Ada çayı, kekik ve lavanta farklı dönemlerde çiçeklendikleri için ballarının özelliklerinin de farklı olacağını aktaran Sarıca, bu bal çeşitlerini bölge insanına tanıtacaklarını söyledi. Sarıca, 30 kovanla başladıkları proje kapsamında kovan sayısını 200'e çıkarmayı ve yıllık 1 ton bal üretmeyi planladıklarını kaydetti.
Lisinia Doğa Projesi
Burdur merkeze bağlı Karakent köyü yakınlarındaki bir alanda hayata geçirilen ve Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Projesi, Burdur Gölü Projesi, Gül Projesi, Doğa Okulu Projesi, Antikanser Projesi, Lavanta Projesi, Organik Tarım Projesi gibi pek çok çalışmayı içerisinde barındıran projeye yurtdışından pek çok gönüllü destek veriyor.
Proje kapsamında organik domates, kavun, karpuz, ayva, gül, şeftali yetiştiriliyor ve gül ile lavanta suyu üretiliyor.
Pek çok kişinin ziyaret ederek ilgi gösterdiği proje alanındaki ahşap yapıların yanı sıra tedavi ve rehabilitasyonları gerçekleştirilen yaban hayvanları ilgi çekiyor.
Son Dakika › Güncel › Ada Çayı Balı' Üretiliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?