Afet Farkındalık Merkezi Çalıştayı" - Son Dakika
Güncel

Afet Farkındalık Merkezi Çalıştayı"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Sivil Savunma Dairesi Başkanı Ahmet Atik, bireyden başlayan bir afet yönetim sistemi oluşturmak zorunda olduklarını belirterek böyle bir sistemi kurabilmek ve bireylere daha etkili ulaşabilmek için Afet Farkındalık Merkezinin büyük bir...

25.11.2016 13:35

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Sivil Savunma Dairesi Başkanı Ahmet Atik, bireyden başlayan bir afet yönetim sistemi oluşturmak zorunda olduklarını belirterek böyle bir sistemi kurabilmek ve bireylere daha etkili ulaşabilmek için Afet Farkındalık Merkezinin büyük bir adım olacağını söyledi.

AFAD, önlem alma ve hazırlık kültürünü yaygınlaştırmayı hedefleyen Afet Farkındalık Merkezi Projesi kapsamında "Afet Farkındalık Merkezi Çalıştayı" düzenledi. AFAD Kampüsünde yapılan çalıştayda, proje akademisyenlerin görüşüne sunuldu.

Çalıştayın açılışında konuşan AFAD Sivil Savunma Dairesi Başkanı Ahmet Atik, AFAD'ın afetlerde sadece müdahale evresine ağırlık vermediğini, afet öncesi hazırlık, planlama ve risk azaltma çalışmaları, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri, erken uyarı ve kesintisiz haberleşme projeleri ile afet zararlarını en aza indirmeye yönelik çalışmalarını da hızla sürdürdüklerini belirtti.

17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini, "deprem olursa ne yapmalı algısından çok deprem olmadan ne yapmalı" bilincinin oluşumuna katkı sağlayan acı birer tecrübe olarak değerlendiren Atik, "Bu bilincin devlet düzeyindeki karşılığı ise 'yara sarmak değil, yara almamak' politikası şeklinde kendini göstermektedir. 'Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi' olarak adlandırılan yeni model, zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme faaliyetlerinden oluşan afet yönetiminin dört temel evresini içermektedir" dedi.

6 milyon 500 bin vatandaşa "Afet Bilinci Eğitimi"

"Afete Hazır Türkiye Projesi" kapsamında, eğitim materyalleri hazırlandığını ve ülke genelinde ailelere ve bireylere yönelik eğitimler verildiğini aktaran Atik, Milli Eğitim Bakanlığının 81 ilden belirlediği öğretmen ve idarecilere de "Afete Hazır Okul" projesine yönelik eğitimler verilmeye başlandığını bildirdi. Atik, "Afete Hazır Türkiye Projesi" kapsamında 6 milyon 500 bin vatandaşa "Afet Bilinci Eğitimi" verildiğini açıkladı.

Eğitimlerin sadece bölgesel ziyaretlerle değil Bursa ve Ankara'da bulunan Afet Eğitim Merkezlerinde sınıf ortamlarında ve simülasyon ortamlarında verilmeye devam ettiğini dile getiren Atik, sadece geçen yıl Ankara'da bulunan Deprem Simülasyon Merkezinde talep sayısının 100 binden 500 bine ulaştığına dikkati çekti.

Diğer ülkelerde örneği yok

Atik, bu sayılardaki artışların, eğitim çalışmalarının benzerlerinin daha geniş ortamlarda yapılmasının gerekliliğini gösterdiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Bu sebeple Afet Farkındalık Merkezi Projesi hazırlanarak Kalkınma Bakanlığına sunulmuştur. Proje, Kalkınma Bakanlığınca onaylanarak 2016 yatırım programına dahil edilmiş, hatta ülkemiz için önemli görülerek desteklenmiştir. Ülkemizin gelişen vizyonu doğrultusunda diğer ülkelerde örneği olmayan 'Afet Farkındalık Merkezi Kompleksi' oluşturulmak için hazırlanan proje, önlem alma, hazırlık kültürünün yaygınlaşması, afet bilinci kültürünün güçlenmesi ve yerleşmesi, yenilikçi afet eğitim teknolojilerinin geliştirilmesi, hedeflerini taşımaktadır. Komplekste, afetlere hazırlık kültürünün yaygınlaştırılmasını hedefleyen hem kapalı alan hem de açık alan düzenekleri, eğitim ve faaliyetlerine yer verilecektir."

Afet ve acil durum yönetiminde başarıya ulaşmak için toplumun bireyden başlayarak afet yönetim sitemine dahil edilmesi gerektiğini anlatan Atik, "Bu nedenle bireyden başlayan bir afet yönetim sistemi oluşturmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Böyle bir sistemi kurabilmek ve bireylere daha etkili ulaşabilmek için Afet Farkındalık Merkezinin büyük bir adım olacağına inanıyoruz" dedi.

"Taleplere cevap veremiyoruz"

Afet Farkındalık Merkezi Projesi'ne ilişkin sunum yapan AFAD Eğitmeni Mühendis Emel Sonkaya, projenin halihazırda hazırlık aşamasında olduğunu, arazi belirleme ve Ar-Ge çalışmalarının ise sürdüğünü söyledi.

Afetlere hazırlık kültürünün ulusal kültür haline gelmesine katkıda bulunmak amacıyla her yaştan vatandaşın yararlanabileceği bir afet farkındalık merkezi kurmak istediklerini vurgulayan Sonkaya, AFAD Deprem Simülasyon Merkezi'nin 15 Kasım tarihli internet sayfasını göstererek randevularının eğitim yılının ilk ayları olmasına rağmen dolduğunu ve gelen taleplere cevap veremediklerini kaydetti.

Afet Farkındalık Merkezi Çalıştayı"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afet Farkındalık Merkezi Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement