Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik araştırmalar Kurumu
(TÜBİTAK) arasında daha önceden alt yapısı hazırlanan projelere ilişkin
"Afetlere Yönelik İşbirliği Protokolü" imzalandı.
AFAD Binası'nda gerçekleşen imza töreninde protokolü, AFAD adına Başkan Dr. Fuat Oktay ve TÜBİTAK adına Başkan Prof. Dr. Yücel Altunbaşak imzaladı.
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay törende yaptığı konuşmada, son bir yıl içinde yaptıkları çalışmaları çeşitli platformlarda dile getirdiklerini belirterek, bu protokol ile projelerin hayata geçmesine yönelik aşamalardan birinin tamamlandığını söyledi. AFAD olarak iki şeyi yapmak istediklerini ifade eden Oktay, "Birinci aşamada, özellikle Türkiye'nin afetlere müdahale noktasında daha hazır hale geliyor olmasını sağlamak, bu anlamda klasik yöntemlerin ötesinde ileri teknolojileri kullanıyor olalım ve kriz yönetiminden risk yönetimine geçiyor olalım" dedi. Bu şekilde tüm Türkiye'deki tehlikelerin belirleneceğini, risk analizlerinin yapılabileceğini anlatan Oktay, riski yüksek olanları önceliklendirerek onların önlenmesine yönelik projeler oluşturmaya, bu projelerin ulusal ve uluslararası kaynaklardan fonlayarak gerçekleştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Oktay, TÜBİTAK ile yürütülen çalışmaların uzun süre devam edeceğini belirterek, 2012'de TÜBİTAK ile biraraya gelindiğini ve TÜBİTAK'tan projelere destek sözü aldıklarını anımsattı. Yapılan protokolle, bundan sonraki süreçte çalışma şartlarının belirleneceğini ifade eden Oktay, şunları kaydetti:
"Her iki kurumun bilgi ve birikimini ihtiyaçları doğrultusunda kullanması konusunda bir işbirliği anlaşmasını imzalayacağız. Diğeri de üç anlaşmamız var, bunların ikisi başlamış durumda.
Bunlardan birincisi, kesintisiz ve güvenli haberleşme sistemidir. Afetlerde bu önemli bir sıkıntı. Bununla ilgili önemli bir çalışma başladı. İkincisi, afet durumlarında ikaz ve alarmla ilgili bir sistem. Üçüncüsü de uzay havacılık ve görüntü işleme alanında Ar-Ge niteliğinde bir çalışma. Bunu da bugün fiilen başlatıyor olacağız."
Oktay, ayrıca mesajlı uyarı sistemi, ikaz-alarm sistemi ile KBRN Savunma ve İkaz Sistemleri Alanında Ar-Ge başlıklı çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak ise afet zamanlarında zararın en aza indirilebilmesi için teknolojinin iyi kullanılması gerektiğini vurgulayarak, bunun için AFAD ile birlikte çalışmak için mutabakata vardıklarını söyledi. Bu işbirliği ile yapılabilecek çok sayıda projenin belirlendiğini dile getiren Altunbaşak, "AFAD'ın ihtiyaçlarıyla TÜBİTAK'taki Ar-Ge kapasitesini birleştirebilecek 30'a yakın proje belirlendi. Türkiye'deki Ar-Ge kapasitesini, Türkiye'nin ihtiyaçlarını çözme noktasında gelinen noktayı gösteriyor. Bu, daha bir başlangıçtır" dedi.
-"300 bin civarında Türkiye'de Suriyeli misafirimiz var"-
Öte yandan AFAD Başkanı Fuat Oktay, Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacıların sayısına ilişkin olarak da "Kamplarımızdaki sayı 185 bin ve kampların dışında da en az 100 bin sığınmacı olduğunu biliyoruz. Bir önceki toplantıda kampların bulunduğu illerin valilerini davet etmiştik. Onların verdiği rakam 150 bin civarında olabileceği yönündeydi. Bunu ciddi bir çalışma ile netleştirmek istiyoruz. Yani 300 bin civarında Türkiye'de Suriyeli misafirimiz var" diye konuştu.
Kamplarla ilgili ciddi bir problem bulunmadığını ifade eden Oktay,
"Çalışmalarımız gayet iyi devam ediyor, kampların dışında da daha sağlıklı bir sistem kuralım istiyoruz. Şuan için çalışmalarımız iyi gidiyor" diye konuştu.
Kamplarda barınmanın dışında eğitim ve sağlık hizmetlerinin de verildiğini anımsatan Oktay, benzer bir sistemin de kampların dışında kurulmasına yönelik proje hazırladıklarını söyledi.
"Geçen hafta Şanlıurfa- Harran ilçesinde bazı Suriyeli sığınmacıların yeni kurulan konteyner kente girmek istedikleri ve olay çıktığı söylendi. Bu olayların çıkmaması için konteyner kentin dışında olan sığınmacılarla ilgili ne gibi tedbirler alınacak-" şeklindeki bir soru üzerine Oktay, "Bu olay, normalin ötesinde yansıyor olabilir. Bazı, olayların olması son derece normal. Orada da direk savcılığa intikal etmiş, gerekli tedbirler alınmıştır" yanıtını verdi.
Kampların içindeki sığınmacıların kayıt altında olduğunu ifade eden Oktay,
"Kampların dışarısında kendi pasaportu ile gelenler, bir de bombalama ve yoğun savaş hali durumundan direk belgesiz geçiyor olanlar var. Kamp dışına da kurulması planlanan proje ile kayıt altına alınmış olunacak" dedi.
Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan
Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 'Afetlere Yönelik İşbirliği Protokolü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?