Ahilik Haftası Etkinliği - Son Dakika
Güncel

Ahilik Haftası Etkinliği

Zonguldak'ta, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

18.09.2017 19:37

Zonguldak'ta, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

Zonguldak Valiliği önündeki törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, burada yaptığı konuşmada, ahilik anlayışının temelinin, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma sağlamak olduğunu söyledi.

Ahilik kavramının sadece esnafa ait bir kavram gibi algılanmaması gerektiğini ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:

"Bu kavramın günümüze ve geleceğe ışık tutan daha derin ve geniş bir anlamı vardır. Ahilik, kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamlarına gelmektedir. Ahilik teşkilatı ise Türkler arasında gelişip yaygınlaşan, sanatta, ticarette dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyoekonomik bir kurumdur. Ahiliğin, Türklerin İslamiyeti topluluk halinde kabul ettikleri yıllarda, Türk örf ve adetleri ile İslam inancını kaynaştırmak amacıyla geliştirilen bir düşünce sistemi ve yaşama tarzı olduğu söylenebilir. Bu düşünce ve yaşama tarzını benimseyenlere de ahi denilmektedir. Ahi birlikleri ise Ahiler tarafından kurulup geliştirilen bir sivil toplum kuruluşudur."

Konuşmanın ardından, bir çırağın kalfalıktan ustalığa uzanan hayat hikayesini anlatan gösteri yapıldı.

Törende, "yılın ahisi" seçilen marangoz ustası İsmet Coşkun'a şet kuşatıldı.

Ahilik Haftası Etkinliği
Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement