Her yıl dünyada milyonlarca insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirirken, uzmanlar toplumun büyük kısmını kapsayan yüksek sigara tüketiminin engellenmesi için gerekli önlemler alınmazsa yakın gelecekte akciğer kanserinin artacağı uyarısında bulunuyor.
Sigara bağımlılığı; tedavi edilebilir, kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor. 20 milyona yakın sigara içicisinin olduğu ülkemizde her yıl yüz binlerce kişi sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden yaşamını yitiriyor. Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle Acıbadem Ankara Hastanesi tarafından Rönesans Holding bünyesinde Rönesans Holding çalışanlarına yapılan bilgilendirme toplantısında, Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sadık Ardıç tarafından sigaranın sağlığa olan zararları anlatıldı. Doç. Dr. Sadık Ardıç, tüm dünyada kadın ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en önemli nedenlerinden birinin sigara olduğuna dikkat çekerek, "Sigara nedeniyle her yıl 1 ya da 2 milyon kişi akciğer kanserinden yaşamını yitiriyor. Akciğer kanseri, ülkemizde erkeklerde görülen tüm kanserlerin yüzde 29'unu oluşturarak görülme sıklığında ilk sırada; kadınlarda ise yüzde 4 ile 6. sırada yer alıyor. İki cinsiyet arasındaki bu farklılık sadece sigara içme oranlarındaki farkın yansıması. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde kadınlar arasında sigara içiminin artması nedeniyle akciğer kanserinin gerek görülme sıklığı, gerekse bu hastalıktan ölüm oranlarındaki fark azaldı. Akciğer kanseri kadınlarda meme kanserinin önüne geçerek ilk sırada yer aldı" dedi.
Akciğer kanserinden ölümlerin bu kadar yüksek oranlara çıkmasının en önemli nedeninin hastalığa geç tanı konulması ve bu dönemde etkili tedavinin mümkün olmaması olduğunu anlatan Doç. Dr. Ardıç, sözlerine şöyle devam etti:
"Hastalığa geç tanı konulmasının nedeni ise akciğerlerin ve göğüs duvarının yapısından kaynaklanıyor. Geniş göğüs duvarı içinde tümör belirgin bir sorun oluşturmadan büyük boyutlara ulaşabiliyor. Bir diğer nedeni de akciğer kanserinin yol açtığı, hastayı doktora götürecek öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı gibi sorunların bu hastalık için tipik özellikler taşımaması. Hasta bu tür problemleri sigara içiminin doğal sonucu olarak kabulleniyor. Bu yüzden özellikle sigara içen risk gruplarının yılda en az bir kez akciğer filmi ya da düşük radyasyonlu akciğer tomografisi ile kontrolü uygundur."
"Bu denli ölümcül olan hastalığın yüzde 90'ında neden sigara içimidir" diyen Ardıç, sigara içimi bırakıldıktan sonra akciğer kanseri riskinin yıllar içinde azalacağına dikkat çekti. Doç. Dr. Sadık Ardıç, sigara içimini bir bağımlılık hastalığı olarak nitelendirerek, hasta istediğinde tedavisinin tıbben mümkün olduğunu belirtti. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Akciğer Kanserinin Bilinen En Önemli Nedeni Sigara - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?