Almanya'da Elektronik Çöpte Yeni Dönem - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Elektronik Çöpte Yeni Dönem

Almanya\'da Elektronik Çöpte Yeni Dönem

Almanya'da bugünden (1 Haziran) itibaren yürürlüğe giren Hammadde Geri Dönüşümü Yasası'yla hammadde geri kazanımının bir adım daha ileri taşınması hedeflendi.

01.06.2012 10:57

Almanya'da bugünden (1 Haziran) itibaren yürürlüğe giren Hammadde Geri Dönüşümü Yasası'yla hammadde geri kazanımının bir adım daha ileri taşınması hedeflendi. Avrupa genelinde çöplerin yaklaşık yüzde 40'ı geri dönüştürülürken, Almanya'da bu oran yüzde 60'ın üzerinde olduğu belirtildi.

Deutche Welle'nin haberine göre, Almanya'da her yıl 500 milyar euro değerinde hammadde işlenirken, bunların üretim maliyeti, Alman üretim sanayiindeki genel maliyetin yüzde 45'ini oluşturuyor. Bu alandaki işçilik maliyetinin oranı yüzde 18 olarak belirlendi. Federal Çevre Bakanlığı müsteşarı Katharina Reiche, eldeki kaynakların etkili kullanımının büyük önem taşıdığına anlatırken, çevre, rekabet, güç ve refah konularındaki pahalı hammaddelerin akıllı ve rekabetçi şekilde, en az çabayla üretilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Tahminlere göre, Almanya'da yaklaşık 100 milyon kullanılmayan, cep telefonu olduğu tahmin ediliyor. 1 ton cep telefonu hurdasının, bir ton altın cevherinden 60 kat fazla altın içerdiği, kullanılmayan cihazların genellikle imha edilen çöplerin toplandığı çöp kutularına atıldığı ifade edildi.

Hammadde Dönüşümü Yasası ile kullanılmayan ya da çöpe giden hammaddelerin geri kazanılması hedeflendi. Yasa ile hedef mümkün olduğunca az atık üretılmesi ve yeniden kullanılabilecek tüm maddelerin geri dönüşümünün sağlanması amaçlandı. Almanya'daki özel bir geri dönüşüm firmasının yıllık cirosunun yaklaşık 3 milyar 200 bin euro'yu bulduğu, ülke genelinde Almanya genelinde geri dönüşümden elde edilen toplam cironun 50 milyar euro'yu bulduğu hesaplandı.

'Yeşil ekonomi' olarak adlandırılan bu sektörün Almanya'da önümüzdeki yıllarda daha da büyük bir öneme sahip olacağı vurgulandı. Sadece 1 firmanın geçen yıl 7 milyon ton hammaddenin geri dönüştürüp, sanayinin kullanımına sunulduğu bu yolla 6 milyon ton karbondioksit gazı salınımının engellendiği ifade edildi.

Eyalet yönetimleri Hammadde Geri Dönüşümü Yasası'nın kabul edilmesi sürecinde özel firmaların örneğin elektronik hurdalar gibi değerli hammaddelere sahip malzemeleri ayıklayıp, ambalaj ve plastik atıklarda olduğu gibi büyük kazançlar elde etmelerini engellemek için ağırlığını koyduğu hatırlatıldı. Yeni yasaya göre özel firmalar sadece eyalet yönetimlerinden açıkça daha verimli geri dönüşüm işlemlerini gerçekleştirebildikleri takdirde, bu görevi üstlenebilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'da Elektronik Çöpte Yeni Dönem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement