Perakende Sektörü Yükselişine Devam Ediyor
2013 yılında ilk 7 ayda cirolarda yüzde 21 artış görüldü.
Temmuz ayında sektör istihdamında yıllık bazda yüzde 9 artış yaşandı.
Organize gıda perakendesi cirolarında bir önceki aya göre yüzde 13 yükseldi.
Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği Başkanı Mehmet T. Nane, Perakende Endeksi 2013 Temmuz sonuçlarını açıkladı. Bu verilere göre organize perakende sektörü ciroları, 2013 Temmuz ayında aylık bazda değişim göstermezken 2012 Temmuz ayına göre aylık bazda yüzde 33 artış sağlandı. İlk 7 aydaki büyüme yüzde 21 olurken, Temmuz ayı itibariyle cirolardaki 12 aylık büyüme de yüzde 17 oldu. 2012 yılında Temmuz ayı yıllık ciro gelişimi ise yüzde 7 seviyesindeydi.
Temmuz ayı perakende endeksi sonuçlarını değerlendiren Mehmet T. Nane; " AMPD olarak, ekonominin barometresi olarak gördüğümüz Türkiye organize perakende sektörünü bu endeksle aylık bazda takip ediyoruz. Temmuz ayının sonuçları, önümüzdeki dönemler için de bize umut verdi. Özellikle gıda perakendesindeki sonuçlar mutluluk verici. Organize perakende sektörünün istihdama katkısı da devam ediyor. Perakende sektörü olarak Türkiye'nin istihdamına da önemli katkılarda bulunuyor olmaktan dolayı gururluyuz " dedi.
Aylık ciro artışında gıda perakendesi lider
Organize gıda perakende cirosu aylık olarak artışını sürdürdü ve sektörün tüm alt kırılımları yıllık bazda büyüme gösterdi. Organize gıda perakendesi cirolarında Temmuz 2013'te geçen aya göre yüzde 13, yıllık ise yüzde 4 artış oldu. İlk 7 aylık büyüme yüzde 6 oldu. Gıda dışında ise aylık yüzde 11 düşüş ve yıllık yüzde 28 artış yaşandı. İlk 7 aylık büyüme ise yüzde 33 oldu.
Hazır giyimde, cirolar aylık yüzde 13 gerileme gösterdi. Yıllık bazda ise cironun yüzde 23 arttığı görüldü. Yılın ilk 7 ayındaki büyüme de yüzde 29 olarak gerçekleşti.
Faal AVM sayısı 340, AVM'lerdeki kiralanabilir metrekare 8,79 milyon
Türkiye'de 2013 Mart ayı itibariyle faal AVM sayısı 340, AVM'lerdeki kiralanabilir metrekare de 8,79 milyon oldu. Organize perakende sektörünün satış alanı metrekarelerinde, 2013 Temmuz ayında bir önceki aya göre değişim olmazken, yıllık bazda yüzde 5 artış gerçekleşti. 2012'nin aynı döneminde yıllık artış oranı yüzde 12 olmuştu. 2013'ün ilk 7 ayındaki gelişim ise yüzde 4 olarak gerçekleşti. Mağaza sayıları da, aylık değişmezken, yıllık bazda yüzde 6 arttı ve 7 aylık değişim yüzde 5 oldu.
Perakende verimliliği yükselişte
Organize perakende verimliliği, ciro ve metrekare değişimi paralelinde yıllık olarak gelişme kaydetti. Organize perakende sektörü metrekare başına ciro performansı, Temmuz 2013'te geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 7 iyileşti. 2013 Temmuz ayında alt sektörler bazında incelendiğinde, gıda perakendeciliğinde aylık yüzde 11 artış görüldü. Gıda dışı perakendede ise metrekare başına cirolar aylık bazda yüzde 10 geriledi, geçen yıl aynı döneme göre ise yüzde 14 arttı. Hazır giyim perakendesinde aylık yüzde 13 gerileme, yıllık olarak yüzde 15 iyileşme yaşandı. Böylelikle gıdadışı perakende, geçen yılın aynı dönemine göre önemli verimlilik artışı yakaladı.
İstihdamda artış yaşandı
Organize perakende sektörünün istihdama katkısı ise devam ediyor. Yılın başından beri istihdam artışını sürdüren sektör geçen yılın seviyelerinde seyrederken organize perakende sektörü istihdamında 2013 Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 9 artış sağlandı. Yılın ilk 7 ayındaki istihdam artışı yüzde 6 oldu. Gıda perakendeciliği istihdamında yıllık olarak yüzde 1 artış olurken gıdadışı perakendeciliği istihdamında ise yıllık artış oranı yüzde 10 olarak gerçekleşti. Hazır giyim perakendesi istihdamı da yıllık bazda yüzde 12 artış gösterdi.
CNBC-e Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre 2,9 değer kaybıyla 90,83 seviyesine geriledi. Endeks Haziran ayından sonra Temmuz ayında da düşüşünü sürdürmüş oldu. CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi Temmuz ayında yüzde 0,9 oranında düşüş ile 88,14 seviyesine geriledi. CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi Temmuz ayında yüzde 8,2 oranında düşüş ile 95,08 seviyesine geldi.
TEPE (Perakende Güven Endeksi), Temmuz 2013'te 0,8 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 1,3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 6,1 puan yükseldi. TEPE'de işlerdeki toparlanma algısı ise aynı dönemlerde düşüş gösterdi. Ancak önümüzdeki 3 aydaki satış beklentileri serideki en yüksek seviyeye ulaştı. AB'de ve Euro Bölgesi'nde perakende güveni geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.
Organize perakende ciroları geçen aya göre aynı seviyede gerçekleşirken, yıllık büyüme oranı önceki senelerin üzerinde seyrediyor. CNBC-e Tüketici Güven Endeksi ise, iç talebin büyümeye verdiği desteğin önümüzdeki dönemde azalabileceği sinyalini veriyor.
Son Dakika › Güncel › AMPD Perakende Endeksi Temmuz Ayı Sonuçları Açıklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?