Araç Yangınlarına Dikkat - Son Dakika
Güncel

Araç Yangınlarına Dikkat

Araç Yangınlarına Dikkat

Çanakkale İtfaiye Müdürlüğü İtfaiye Grup Amiri Türker Özer, hemen hemen bütün sürücülerin karşılaşabileceği araç yangınlarında ilk müdahalenin nasıl yapılacağını anlattı.

07.07.2012 11:35

Çanakkale İtfaiye Müdürlüğü İtfaiye Grup Amiri Türker Özer, hemen hemen bütün sürücülerin karşılaşabileceği araç yangınlarında ilk müdahalenin nasıl yapılacağını anlattı.

Araç yangınlarının çok çeşitli sebeplerden kaynaklanabileceğini söyleyen İtfaiye Grup Amiri Türker Özer, en sık karşılaşılan durumun ise bakımsızlıktan kaynaklanan yangınlar olduğunu hatırlattı. Aracın benzin hortumlarının sızdırma yapabileceğini söyleyen Özer, "Uzun süre değiştirilmeyen benzin hortumları bir süre sonra çatlamaya başlar. Bu çatlayan yerlerden yakıt sızıntısı olur. Özellikle yaz aylarında, aşırı sıcaklarında etkisiyle çok çabuk ısınan motorun üzerine damlayan benzin, araçta yangına sebep olabilir" dedi.

Aracın motor aksamında başlayan yangınların, bilinçsiz mücadele yüzünden büyüdüğünü söyleyen Özer, "Yangın söndürme tüpü, her araçta bulunması zorunlu bir ekipman. Bu hem yasal sorumluluk, hem de malınızı korumak için bir ihtiyaç. Aracın motor kısmından duman veya yanık kokusu geldiğini fark ettiğiniz an, aracı hemen durdurup müdahale etmeniz gerekiyor. Ancak doğru müdahale çok önemli. Yangın esnasında aracı durdurup, kaput kapağını açan mandalı çekin. Ama kapağı kesinlikle kaldırmayın. Yangın söndürme tüpünü alıp, kapağı kaldırmadan, aralıktan içeri sıkın. Her seferinde kapağı çok az kaldırarak bu işlemi tekrarlayın. Yangının en önemli besin kaynağı oksijen. Kaput kapağını açıp alevi havayla buluşturursak, yangın çok kısa sürede büyüyecektir. Kapağı açmadan yapacağımız müdahale, alevleri daha erken söndürme imkanı tanır" dedi.

LPG İLE BENZİNLİ ARASINDA FARK YOK

LPG'li araçların yangında daha tehlikeli olduğu kanaatinin yanlış olduğunu söyleyen Türker Özer, "Bir aracın patlaması için, alevlerin yakıt tankına ulaşması gerekir. Motor kısmından başlayan yangında, ister LPG'li, isten benzinli olsun, sistem hemen yakıtı keser. Araç tamamen alev topuna dönmediyse patlama riski yoktur. Vatandaşlarımız, LPG'li araçların daha tehlikeli olduğunu düşünüyor. Oysa LPG'li araçta nasıl bir risk varsa, benzinli araçta da aynı risk vardır. Her ikisinde de yakıt deposu arkada olduğu için patlama ihtimali eşittir" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Araç Yangınlarına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement