Arınç: Çözüm Süreci Milleti Mutlu Etti - Son Dakika
Son Dakika Logo

Arınç: Çözüm Süreci Milleti Mutlu Etti

10.05.2013 16:44  Güncelleme: 17:24

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,Siirt'in Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak'ı makamında ziyaret etti.

ARINÇ: KCK TUTUKLULARI YA TAHLİYE EDİLDİ, YA DA TAHLİYE AŞAMASINDA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, daha sonra Siirt'in Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak'ı makamında ziyaret etti. Valilikten, belediye binasına yürüyerek giden Arınç, yol üzerinde bulunan esnafla da sohbet etti. Belediye Başkanı Selim Sadak, belediyeyi ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, çalışmaları ile ilgili brifing verdi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, gittiği her yerde valilik ve belediyeleri ziyaret ettiğini belirterek, kimsenin telefonlarına bile çıkmadığı dönemlerde Leyla Zana, rahmetli Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'la bir Ramazan iftarında bir araya gelerek konuştuğunu anlattı. O dönemde birilerinin, "Bunları kabul etmeseniz daha iyi olur" dediğini söyleyen Arınç, "Ama zannediyorum önce şimdiki Cumhurbaşkanımızla bir görüşme yaptılar. Ben daha sonra bir Ramazan gününde kendilerini bir akşam yemeğine davet ettim. İftar diye de söylemedim, herkes oruç tutar ya da tutmaz, bu bizim işimiz değil, ama bir akşam yemeğine buyurun dedim. Resmi konutta kendileriyle bir akşam yemeğinde bulundum. Hiç unutmuyorum ve çok seviniyorum sadece Selim Sadak oruçluydu ve namazı beraber kıldık. Tabi bu benim nazarımda derecesi çok yükseldi Selim Sadak'ın. Ama biz o akşam yemekten sonra 4 saat konuştuk 4 saat boyunca da 10 sene cezaevinde kalmış insanlarla o acıları, geçmiş günleri dinledim. Ama bundan sonra ne yapabileceğimizi oturduk konuştuk. Pek çok noktada da Türkiye'de terörün bitmesini, barışın gelmesini, Kürt kimliği üzerindeki bütün yasaklamaların kalkmasını, bir parti kurulacaksa, onlar açısından bu partinin hangi şartlar altında siyaset yapması gerektiğini uzun uzun konuştuk" dedi.

"MHP VE SÖZCÜLERİ BENİ HEP ELEŞTİRDİ"

Bu konuşmadan dolayı MHP ve MHP sözcülerinin kendisini eleştirdiğini anlatan Arınç, "MHP ve MHP sözcüleri ne zaman beni akıllarına getirseler, 'o adam şunlara ekmek verdi üstelik resmi konutta' diyerek bana olmadık laflarla hakaret ettiler. Ben bunu hakaret değil şeref sayarım, çünkü milletvekilleriydiler. Belki Türkiye'de olmadığını biliyorum ama dünyanın pek çok yerinde de 10 yıl bilfiil cezaevinde kalarak bunun acısını 10 kat, 20 kat fazlasıyla çekmiş bir siyasetçi bulmak da mümkün değil. Adam öldürenler bile 10 sene cezaevlerinde kalmadılar. Zaman zaman öyle aflar çıktı ki, hepsi elini-kolunu sallaya sallaya gittiler. Ama 4 tane milletvekili arkadaşımız tam 10 yıl 3 ay cezaevinde kaldı. Özetle şunu söylüyorum Selim Sadak Bey ile belediye başkanlığı öncesinde ve sonrasında her zaman görüşmelerimiz dostane olmuştur. Ben kendilerinin halkçı bir insan olduğuna, Türkiye'nin değerlerine sahip çıktığını, inançlı bir insan olduğunu ve gerçekten memleketimizde barışı gönülden istediğine inanıyorum. Biz o akşam 9 yıl önce konuştuklarımız, bugün gerçekleşiyor olmasından ve gerçekleşecek olmasından tabi sonunu Allah bilir, hepimiz hassasiyet göstermeliyiz" dedi.

"BARIŞA GİDEN YOLLARI AÇMALIYIZ"

Arınç, barış diline zarar verecek davranışlardan kaçınılması gerektiğini belirterek, "Bu benim için de bir sorumluluk, herkes için de bir sorumluluktur. Bazen sinirlerimiz ayağa kalkabiliyor, bazen istemediğimiz sözleri tavırları gösterebiliyoruz, herkes bilsin ki bu sürecin başlamasında ve sağlıklı devam etmesinde bizim katkımız çoktur. Bugünlere kolay gelmedik. Bugün Türkiye'de 75 milyonu memnun eden böylesi bir huzur ve barış ortamı gönülden isteniyorsa ve olan bitenler sevinçle karşılanıyorsa, buna giden yolları açmak hangimize nasip olursa, bundan memnun olmalıyız. Türkiye'de herkes tarafından eleştiriliyor yapılıyor ama biz hükümet olarak çok şeyler yaptık" dedi.

"KCK TUTUKLULARI YA TAHLİYE EDİLDİ, YA DA TAHLİYE AŞAMASINDA"

3'ncü ve 4'ncü yargı paketlerin kapsamını da değerlendiren Arınç, şöyle konuştu:

"Mesela bazı cezaların ertelenmesi gündeme geldi, bundan şu anda milletvekili olup cezaevinde olan Kemal Aktaş istifade etti sanıyorum. Başkanımız da bir iki konuda istifade etti. Bunu niye yapıyoruz? Düşünce açıklaması yoluyla veya basın yoluyla bir düşünce ifade edildiyse, bu suç olmamalı. Biz öyle düşünüyoruz. Ama bakın mahkemeler arka arkaya mahkumiyetler ilan ediyor. Hem 3'ncü, hem de 4'ncü yargı paketinde, 5 yıllık bir erteleme getirdik. 4'üncü yargı paketinde de Terörle Mücadele Kanunu'nun propaganda konusunda önemli bir düzenleme yapıldı. Şiddet, silah, cebir, tehdit yoksa, herkes istediğini söyleyebilir dedik. Bu da önemli bir aşamadır. Tabi KCK veya KCK denilen yapılanma konusunda da son zamanlarda tahliyeler oldu. Bunları da takip ediyoruz, bu tahliyeler de son çıkardığımız kanunlarla ilgilidir, halen devam eden tahliyeler var, halen tutuklulukları devam edenler var. Onun için, onlar da şüphesiz dosya durumlarına bakılarak, yakın zamanda ya tahliye edilir, ya karar aşamasına gelirler. Biz yasama organı olarak sevk ettiğimiz tasarıları kanunlaştırıyoruz ama bunları uygulamak ya da uygulamamak yargının işidir. Onlara da çok fazla müdahale etme imkanımız olmuyor. Ama bu süreç inşallah böyle giderse, başarıya ulaşırsa, inanın Türkiye'de yasama da, yürütme de, yargı da bu sürece göre mutlaka bir pozisyon alacaktır ve bu pozisyon Türkiye'de herkesin kucaklaştığı birbirinden şüphe etmediği, korkmadığı, silah tehdidi altından çıkıp, özgürce birbirini sevdiği bir Türkiye'ye inşallah kavuşacağız." - Siirt

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Arınç: Çözüm Süreci Milleti Mutlu Etti - Son Dakika


Advertisement