Arjantin'de Buenos Aires, Sarmiento tren hattının son istasyonu Once'de meydana gelen kazada 1'i çocuk 50 kişi öldü, 60'ı ağır 676 kişi yaralandı.
Dün sabah fren yapmak için hızı kademeli olarak 20 kilometreye düşürülen tren belirlenemeyen bir sebeble fren yapamayarak peronların sonundaki bariyere çarptı. Çarpma şiddetiyle ilk vagon ikincisinin içine 6 metre girdi. Kazanın sabah saatlerinde olması ve bir an once işine gitmek isteyen insanların ön vagonlarda birikmesi ölü ve yaralı sayısını artıran önemli etkenler oldu.
KAZA NEDENİ TAM OLARAK BELİRLENEMEDİ
Kazanın asıl nedeni trenin kara kutusundaki veriler okununca ortaya çıkacak. Şimdilik makinistin uyuması, frenlerdeki teknik bir arıza ya da trenlerin hız kesmesi için raylara yerleştirilen amortisörlerin çalışmaması gibi üç ayrı tez üzerinde duruluyor. Ulaştırma Bakanı Juan Pablo Schiavi akşam saatlerinde yaptığı basın toplantısında kazanın nedeninin teknik bir hatadan kaynaklandığını sanmadıklarını söyledi. "Tren fren yaparak istasyona giriyordu, son 40 metrede neler olduğunu bilmiyoruz" diyen Schiavi kazanın aydınlatılması için çok derin araştırma başlattıklarını, kısa bir süre içinde kazanın asıl nedeninin belirleneceğini açıkladı. Kaza sonrası itfaiye, sivil savunma ve acil servisler acilen olay yerine sevk edildi.
Yaklaşık 20 ambulans ve 2 helikopter ve 200 kurtarma görevlisinin 4 saatlik uğraşısı once yaralılar kurtarıldı. Kurtarma ekipleri Ilk ve ikinci vagonda sıkışmış 30 kişiyi treni üsten delerek sarkıttıkları bir makara yardımı ile kurtarabildi. Kaza anının görgü tanıklarından Maria, Radio Mitre'ye, her zamanki gibi perondaki büfede çalışırken trenin olağandan biraz hızlı istasyona girdiğini söylerek şunları anlattı:
"Korkunç bir patlama sesi duyduk, tam bir kaostu. İnsanlar her yere koşuşuyorlardı. Trene binmek için bekleyenler trenin durmadığını görünce koşmaya ve birbirlerini itmeye, turnikelerin üzerinden atlamaya başladı. Bazıları yardım etmeye yeltendi ama ortalık ana baba günüydü, herkes canını kurtarma derdindeydi."
ÖLÜLERİN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLEMİYOR
Yaralılar Buenos Aires'in 13 ayrı hastanesinde tedavi görüyor. Yaralıların listesi valilik resma sayfasında ve kentin çeşitli merkezlerindeki panolarda ilan ediliyor. Ancak Arjantinlilerin kimlik taşıma alışkanlığında olmaması kazada hayatını kaybedenlerin kimliklerinin belirlenmesini zorlaştırıyor.
Kaza sonrası Falkland sorunu için yapacağı ulusa sesleniş programını iptal eden Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, taziye mesajında 50 kişinin ölümüne yol açan kazadan dolayı derin acı içinde olduğunu belirterek, kurbanların ailesine baş sağlığı dileklerinde bulundu. Hükümet kaza kurbanlarının anısına iki günlük yas ilan ederken, haftasonu yapılacak karnaval kutlamaları da iptal edildi.
Projecto Sur partisi lideri ve yönetmen Pino Solanas hükümetin ulaşım politakalarını sert bir dille eleştirdi. Arjantin demiryolu sistemininin çarpıklığını anlattığı "La proxima estacion" belgeselinin de yönetmeni olan Solanas, Kirchner hükümetini ulaşım sistemini düzeltmek için hiçbir şey yapmamakla suçladı. Menem zamanında tüm demiryollarının yok pahasına özelleştirildiğini ve sistemin hurdaya çıkarıldığını söyleyen Solanas, "Bayan Kirchner yıllardır demiryolları hakkında söylenenleri duyuyor, okuyor ama başını diğer tarafa çeviriyor" diye konuştu.
ARJANTİN TARİHİNİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK TREN KAZASI
Toplam 50 kişinin hayatına mal olan Sarmiento kazası Arjantin tarininin üçüncü büyük tren kazası oldu. 1 Şubat 1970 yılında Tucuman'dan kalkan "kuzey yıldızıö treninin Buenos Aires yakınlarında Benavidez bölgesinde banliyö treni ile çarpışması sonucu 200 kişinin hayatını yitirdiği tren kazası Arjantin tarihinin en büyük kazasıydı. İkinci büyük tren kazası yine bir şubat ayında 25 Şubat 1978'de Santa Fe yakınlarında Sa Pereira istasyonunda meydana gelmiş, 55 kişi hayatını kaybetmişti. - BUENOS AIRES
Son Dakika › Güncel › Arjantin Tren Kazası Kurbanlarına Ağlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?