Armağan "Karabekir Neden İdamla Yargılandı" - Son Dakika
Güncel

Armağan "Karabekir Neden İdamla Yargılandı"

Armağan "Karabekir Neden İdamla Yargılandı"

Mustafa Armağan, Kocaeli Kitap Fuarı'nda verdiği konferansta Mustafa Kemal Atatürk dönemine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu

21.05.2012 11:53

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlediği 4. Kocaeli Kitap Fuarı'nın yazar konuklarından biri de Mustafa Armağan'dı. Ünlü tarihçi yazar Armağan, okurlarıyla buluştuğu konferansında Milli mücadelenin iki numaraları adamı Kazım Karabekir'in neden İstiklal Mahkemesi'nde idamla yargılandığı konusu üzerinde durdu. Kazım Karabekir'in cesur ve gözü pek olduğundan bahseden Armağan, "Hep susturulmak istendi. Bu nedenle de kitaplarını duvar aralarına, köşelere sakladı. Kitaplarının günümüze ulaşmasını sağladı"dedi.

O FOTOĞRAFTAN KASITLI ÇIKARILDI

1931 yılına ait bir tarih kitabındaki fotoğraftan bahseden yazar, "O fotoğraf Atatürk'ün annesinin mezarını gösterir. Kazım Karabekir de o fotoğraf karesinde olmasına rağmen tarih kitaplarına girmemiştir. Kasıtlı olarak fotoğrafı kesilmiştir"dedi. Kazım Karabekir'in kendine göre inancı olduğunu belirten yazar Armağan, "Kendisi Kurtuluş Savaşı'ndan sonra özgürlük ve muhalefet ortamı istemiştir. Bu nedenle de tek elden yönetimi reddetmiştir. Bu görüşünden dolayı da defalarca eleştirilmiştir"diye konuştu.

TARİHÇİLER BALIKESİR HUTBESİNİ ARAŞTIRMALI

Armağan, Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir hutbesinden de bahsederek, "Hiçbir Osmanlı padişahı hutbeye çıkmamıştır. Fakat 7 Şubat 1923'te Atatürk hutbeye çıkmıştır. Adeta bir din adamı gibi konuşma yapmıştır. "Anayasamız Kuran-ı Kerim", "Bizim dinimiz en mükemmel dindir" gibi cümleler kurmuştur. Fakat Cumhuriyetten sonra hilafeti de kaldıran kendisidir. Buna tarihçilerimizin kafa yorması, bu dönüşümün neden olduğunu iyi irdelemesi gerekmektedir "dedi.

BÖYLE BİR ADAM NASIL YARGILANABİLİR

Mustafa kemal Atatürk'ün ismi olmamasına rağmen Erzurum Kongresi'ne seçilmesinde büyük rol oynayan kişinin Kazım Karabekir olduğunu da belirten yazar Armağan şöyle devam etti: "Mustafa Kemal Atatürk askeri görevinden ayrıldıktan sonra yerine Kazım Karabekir önerilmiş, Karabekir kendisine gelen bu teklifi Atatürk'e iletmiştir. Paşa da Karabekir'den görevi devralmasını istemiştir. Göreve başlayan Karabekir'e İstanbul'dan Atatürk'ü tutuklaması yönünde telgraf gelmiştir. Karabekir telgrafı Atatürk'e göstererek "Sizin emrinizdeyim "demiştir. Daha sonra da İstanbul'a telgrafla, "Ben İngiliz ağzıyla bir Türk askerini tutuklama şerefsizliğini gösteremem" cevabını vermiştir" Böyle bir adam nasıl oluyor da İstiklal Mahkemesi'nde idamla yargılanmıştır"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Armağan 'Karabekir Neden İdamla Yargılandı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement