GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Bağımsız Eylem Grubu sözcüsü Day Demanual ile röportaj
Melbourne Art Centre üzerindeki 162 metrelik kafes kuleye asılan "kalmalarına izin verin" pankartı Avustralya'daki sığınmacılar için kulede eylem
Ülkede tedavi gören 267 sığınmacının Nauru'ya gönderilmelerine karşı çıkan iki kadın protestocu 162 metre yükseklikteki kafes kuleye tırmandı
Avustralya hükümetinin aralarında Avustralya'da doğan bebek ve çocukların da bulunduğu 267 sığınmacıyı diğer bölge ülkelerindeki gözaltı merkezlerine göndermek istemesine tepki gösteren iki kadın gösterici Melbourne Sanat Merkezi üzerindeki 162 metrelik kafes kuleye "kalmalarına izin verin" pankartı astı.
Melbourne Sanat Merkezi'ne yerel saat ile sabah 03.30 sularında gelen Hannah Patchett (22) ve Katherine Woskett (25) merkez üzerinde yükselen 162 metrelik kafes kuleye tırmandı. Kendilerini bağımsız eylemci olarak tanımlayan göstericiler, kuleye Avustralya genelinde yapılan ve sığınmacılara destek gösterilerinin ana sloganı haline gelen "Kalmalarına İzin Verin" (Let Them Stay) yazılı afişini astı.
Avustralya'daki yasalar sığınmacılar sorununu çözmede yetersiz kalıyor
Hannah Patchett ve Katherine Woskett'in eylemine destek veren Bağımsız Eylem Grubu Sözcüsü Day Demanual, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylemin Nauru'daki gözaltı merkezine geri gönderilmek istenen hasta sığınmacıları desteklemeyi amaçladığını söyledi.
Geri gönderilmek istenen kişilerin sığınma hakkı olan insanlar olduğunu belirten Demanual, "Eylemciler, sağlık sorunları olan 267 sığınmacının hastaneden çıkartılıp Manus ve Nauru'ya tekrar gönderilmesin ve kampların kapatılsın istiyorlar. Avustralya'da sığınmacılara dair şu anki yasalar adaletsiz ve uluslararası insan hakları yasalarına da aykırı" dedi.
Ülkede tedavi gören sığınmacıların deniz aşırı ülkelerdeki kamplara geri gönderilmeleri durumunda aynı şeyleri yeniden yaşayacaklarını dile getiren Demanual, "Biz belirsiz bir süre gözaltında tutulmanın çok zalim bir politika olduğunu düşünüyoruz. Manus ve Nauru'daki insanlar psikolojik işkencenin yanı sıra fiziki yaralanmalara da maruz kaldılar" ifadelerini kullandı.
Nauru ve Manus gözaltı merkezindeki şartların sağlıklı bir yaşam için uygun olmadığı ifade eden Demanual "Çocukların Nauru'da tecavüze uğradıklarını ve Manus'da iki erkeğin hayatını kaybettiğini de biliyoruz, biri şiddet uygulayan insanların elinden ve diğeri de düzgün tedavi edilseydi ölüme sebep olmayacak bir enfeksiyondan öldü. Biz bunun yanlış olduğunu söylüyoruz. Bu ahlaken yanlıştır, bu haksızlıktır diyoruz ve karşısında durmalıyız" diye konuştu.
Demanual, eylemin bir diğer amacının ise geçen hafta tedavisi devam eden yaralı bebeği, Nauru'ya geri gönderileceği endişesi ile taburcu etmeyi reddeden Queensland eyaletindeki Lady Cilento Çocuk Hastanesi personeline destek vermek olduğunu kaydetti.
Patchett ve Woskett, yaklaşık 12 saat sonra eylemlerine son vererek kafes kuleden aşağı indi. Melbourne polis yetkilileri tarafından yapılan açıklamada göstericiler hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı belirtildi.
Avustralya Yüksek Mahkemesi'nin hükümetin sığınmacıları Nauru gözaltı merkezine gönderme kararını onaylamasının ardından tüm ülkede sığınmacıların deniz aşırı kamplara gönderilmesine karşı çıkan gösteriler devam ediyor. Ülke genelinde öğretmenler, hemşireler ve doktorlar gibi birçok meslek gurubundan Avustralyalılar, çalıştıkları ortamlarda "Let Them Stay" pankartları açarak sığınmacılara destek veriyor.
Son Dakika › Güncel › Avustralya'daki Sığınmacılar İçin Kulede Eylem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?