Bağcılar Belediyesince çocuk eğitimine ilişkin söyleşi düzenlendi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Bağcılar Belediyesi Kadınlar Akademisinin Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezindeki söyleşiye konuk olan uzman psikolog Rukiye Karaköse, çocukların yaratılıştan itibaren fıtratının korunması gerektiğini belirtti.
Çocuğun imtihan olduğunu, Kur'an-ı Kerim'de, "Eş, mal ve evlat sizin için imtihandır" denildiğini anımsatan Karaköse, şu bilgileri verdi:
"Her çocuğun yeteneği farklıdır. Çocukların spora, müziğe, bilime veya diğer farklı alanlara yönelik kabiliyetleri olabilir. Kimi el sanatına, kimi spora, kimi bilime daha yatkındır. Hiç kimse yeteneksiz değildir, herkesin farklı yeteneği vardır. Doğuştan potansiyeli olan çocuklara yeterli imkan sunulmalıdır."
Karaköse, 5 yaşa kadar olan dönemin çocuğun cinselliği öğrenme dönemi olduğunu aktardı.
Ailelerin çocukların bu konudaki sorularını yaşlarına uygun şekilde yanıtlamaları gerektiğini ifade eden Karköse, şöyle devam etti:
"Çocuk, kendini koruma bilincine kavuşmalı. Onu, mutlu ve karakter sahibi bir çocuk olarak yetiştirmeliyiz. Mutlaka, haya duygusunu ve bedenine kimseye dokundurtmamayı öğrenmeli. Sadece nasihat vermek yeterli değildir. Bize küçükken hep nasihat verildi. Bedeninin dokunulmazlığını öğretmediler, eksik mahremiyet bilgisi aldık. Çocuğa sokağa çıkma, çevrene bak, seni kaçırırlar demek de kaygı bozukluğuna yol açar. Eğitim sabır ve sebat ister. Doğal olmalıyız. Otoriter değil ona şefkatle yaklaşmalıyız. Aşırı baskı çocuğu suçlu hissettirir, cinsellikte sorun yaşamasına sebep olur."
Karaköse, çocuk terlediğinde kıyafetlerinin kızgın şekilde değiştirilmemesi, altını ıslattığında ise kıyafetlerinin çekiştirilerek çıkarılmaması gerektiğini belirterek, "Böylece bedeninin önemli olduğunu öğrenir. Mümkün mertebe çocuğun odası da ayrı olmalı. Çocuk anne ve babasıyla yatmamalı." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Bağcılar Belediyesinden Söyleşi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?