Irak'ın başkenti Bağdat'ta kitap severlerin uğrak yeri olan tarihi Mütenebbi Caddesi, 200 yıllık sahaf geleneğini sürdürüyor.
Bağdat, son zamanlarda daha çok bombalı saldırılarla dünya gündemine gelse de kültür-sanat alanındaki geleneksel çalışmalar devam ediyor. Kentteki Mütenebbi Caddesi, "kültür çarşısı" olarak kabul ediliyor. Kitap meraklıları, aradıklarını bu çarşıda buluyor. Sahaflığın, babadan oğula geçtiği çarşıda kitapçılar, okurların hangi kaynağa nereden ulaşacaklarını adları gibi biliyor.
Osmanlılar tarafından 19. Yüzyıl'da yaptırılan çarşının müdavimlerinden Iraklı gazeteci Vasık Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Aydınlar, politikacılar, gazeteciler ve öğrenciler, Mütenebbi çarşısındaki Şabander Kafe'de buluşmak için Cuma gününü sabırsızlıkla bekliyorlar. Çaylarını yudumlayıp, entellektüel tartışmalara giriyorlar. Bana göre Dicle Nehri kenarında dostlarla buluşulan bu mekan, kitap alınabilecek ender adreslerden. Fiyatlar da diğer kitapçılara göre daha uygun" dedi.
Köşe yazarı Hazım İnaye de istediklerini bulamayanların tarihi çarşıya gelip kitapların fotokopisini temin edebildiklerini söyledi. Irak'ın en eski kitaphanelerinden Fulfuli Kütüphanesi çalışanlarından Kasım Muhammet ise "Binlerce eserin bulunduğu kütüphanemizde, her gün onlarca siyasetçi, aydın veya öğrenci, kitap okuyarak vakit geçiriyor" diye konuştu.
Mütenebbi Caddesi, Osmanlı komutanlarından Namık Paşa tarafından 1863'de yaptırıldı. Dönemin Bağdat Valisi Mithat Paşa, 1871'de kışlaya ikinci kat eklettirerek, yüksek kulelerin ortasına büyük bir saat inşa ettirdi. Cadde zaman zaman yenilense de tarihi dokusu korundu. - Bağdat
Son Dakika › Güncel › Bağdat'ın Eskimeyen Yüzü Mütenebbi Caddesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?