Balıkesir'e Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Balıkesir'e Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu Yapıldı

Balıkesir\'e Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu Yapıldı

Balıkesir Üniversitesinin, düzenlediği 1. Uluslararası Balıkesir'e Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu, Salih Tozan Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

08.11.2013 20:16  Güncelleme: 20:19

Üniversite'nin, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Belediyesi ve Balıkesir Sanayici İş Adamları Derneği (BASİAD) işbirliği ile düzenlediği "1. Uluslararası Balıkesir'e Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu" Salih Tozan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış programı ile başladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan'ın yanı sıra il protokolünden temsilciler, öğretim elemanları, öğrenciler ve vatandaşlar yer aldı.

7-8 Kasım tarihlerindeki sempozyumun açılışında konuşan Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Çelik, Osmanlı Devleti ve öncesindeki dönemde Balıkesir'in tarihinden bahsederken, Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e 7 kez geldiğini hatırlattı. Çelik, sempozyumda toplam 54 bilim insanı tarafından hazırlanan 48 bildirinin sunulacağını söyleyerek tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan da konuşmasında; Balıkesir'in; Karesi Beyliği döneminden günümüze; Umur Bey, Kaya Bey, İne Bey, Zağnos Paşa gibi devlet adamlarını, Şeyh Lütfullah, Hasan Baba, Paşa Sultan gibi tasavvuf ehlini, Mehmet Birgivi, Ali Şuuri Efendi, Hasan Basri Çantay gibi ilim adamlarını yetiştirdiğini ya da onların hizmet sahası olduğunu belirtirken, milli mücadelenin Batı Anadolu'da başlangıç noktası olması ile de ayrı bir ehemmiyete sahip olduğunu ifade etti. Rektör Alkan; "Üniversite olarak Balıkesir'in değerlerini biliyoruz ve bu değerlerin sık bir şekilde gündeme getirilmesi için gerekli araştırmaların yapılmasına öncülük etmekten gurur duyuyoruz. Üniversitemizde görev yapan akademisyenlerimiz; tarihinden edebiyatına, coğrafyasından madenlerine hemen her alanda Balıkesir'in sahip olduğu değerleri araştırmakta ve bilim dünyasına katılması yönünde büyük çaba göstermektedir" derken, sempozyumun gerçekleştirilmesinde destekleri bulunan kurum ve kuruluşlara da teşekkürlerini iletti.

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok ise, Balıkesir'in her türlü zenginliği barındıran bir il olduğunu vurgularken, "Balıkesir konum itibariyle stratejik açıdan da son derece önemli bir noktada. Ege ve Marmara'nın yollarının kesiştiği, Ege ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan Türkiye'deki tek il, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle bağrında barındırmadığı bir maddi güzellik yok" şeklinde konuştu. Ok, Balıkesir'in tüm güzelliklerine rağmen Türkiye'de ve Türk ekonomisinde hak ettiği yerde olmadığını söylerken, Balıkesir'in Türkiye'de adından daha çok söz ettiren, her yönüyle ülkeye değer katan bir olacağını dile getirdi.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan da Balıkesir'in Türk tarihinde kritik dönemlerde çok önemli roller aldığını, bunun son derece dikkat çekici bir tarihi ayrıntı olduğunun altını çizerek; "Tarihimizi bilmeden, geleceğimizi şekillendirmenin imkânı yoktur. Bu çalışma gerçekten çok önemli. Bu önemli sempozyuma öncülük eden saygıdeğer rektörümüze ve hocalarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Balıkesir, Osmanlı'nın kuruluşunda Karesi Beyliği'nin dahil olması ile belki Osmanlı medeniyetinin oluşmasına vesile olmuş. Bir sonraki aşamada; Çanakkale Savaşlarında en çok şehidi Balıkesir halkı vermiş. Koca Seyit'i Balıkesir yetiştirmiş. Türk milletinin tam yok edilmeye başlandığı bir anda Kuvay-i Milliye Hareketi yine Balıkesir'de başlamıştır" dedi. Vali Turhan, Balıkesir'in; üniversitesiyle, idaresiyle, siyasetçisi ve sivil toplum örgütleriyle çok rahat bir araya gelebildiğini de aktarırken, Balıkesir'in, gelecekte özellikle İstanbul-İzmir otobanı ve İstanbul ve İzmit'in sanayisinin bölgemize kaymasıyla ciddi değişiklikler göstereceğini, çok daha yaşanabilir ve müreffeh bir şehir olacağını sözlerine ekledi.

Açılış programının ardından Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Özdemir'in yöneticiliğini üstlendiği; Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. Mücteba İlgürel ve Prof. Dr. Mustafa Çetin Varlık'ın da konuşmacı olarak yer aldığı "Geçmişten Günümüze Balıkesir" başlıklı ilk panel oturumu gerçekleştirildi.

Panel oturumu sonrasında Çağış Yerleşkesi Kayapark Otel ve Kongre Merkezinde devam eden sempozyumda sunulan bildiriler kitap olarak basılacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Balıkesir'e Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement