İstanbul'da 2 milyon 187 bin lira çalan 3'ü kadın 22 kişilik dolandırıcılık çetesi yakalandı. Şüphelilerin, banka hesaplarında uzun süredir hareket olmayan kişileri tespit ettikleri, bu kişilere çok benzeyen "Dublör" ler kullanarak sahte kimlikler çıkarttıkları daha sonra da bu kimlikleri kullanarak çeşitli yöntemlerle banka hesaplarını boşalttıkları öğrenildi. Yetkililer, dolandırıcıların hesap bilgilerine nereden ulaştıkları konusunun araştırılmaya devam ettiğini, bazı banka çalışanlarının ifadesinin alındığını söylediler.
Asayiş Şube Müdürlüğü'ne 2012 yılının Ağustos ayında başvuran bir mağdur, banka hesabında bulunan 450 bin liranın çalındığını söyleyerek şikayetçi oldu. Bu şikayet üzerine başlatılan soruşturmada polis, büyük bir dolandırıcılık şebekesini ortaya çıkardı. Yaklaşık 5 ay süren telefon dinleme ve fiziki takibin ardından kimlikleri ortaya çıkarılan dolandırıcılık şebekesi üyelerine karşı önceki gün operasyon yapıldı. 40 farklı adrese yapılan operasyonda aralarında matbaacılar, telefon bayilerinin bulunduğu 3'ü kadın 22 kişi gözaltına alındı.
ÖNCE DUBLÖR BULUYORLARMIŞ
Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri tarafından olayla ilgili yapılan çalışmalarda şebekenin izlediği yöntemler de ortaya çıkarıldı. Şebeke elemanlarının öncelikle banka hesaplarında yüklü miktarda para bulunan ve az hesap hareketi olan kişileri, kendilerine kurban olarak seçtikleri öğrenildi. Bu kişinin kimlik bilgilerine ulaşan şebeke elemanlarının öncelikle kurbanlarına çok benzeyen "dublör" ler buldukları belirtildi. Bu dublörlere dolandıracakları kişinin kimlik bilgileriyle sahte kimlik yaptıran şebeke elemanlarının daha sonra bunları kullanarak para çektikleri öğrenildi.
SAHTE KİMLİKLE PARAYI BOŞALTIYORLARMIŞ
Şebekenin en çok kullandığı yöntemde sahte kimlikle bankaya giden kişinin, sanki kendi hesabından para çekiyor gibi hesaptaki tüm parayı alarak oradan ayrılması olarak tespit edildi. Banka çalışanlarının hesap sahibini tanıdığı durumlarda, sahte kimlikle vekalet verilen başka bir çete üyesinin mağdurun bir akrabası rolünde bankaya giderek parayı çektiği belirtildi.
KREDİ KARTI ÇIKARIYORLAR
Şebekenin bazı durumlarda sahte kimlikleri kullanarak kredi kartları çıkarttıkları, bu kartla yaptıkları harcamalarının ardından ortadan kayboldukları öğrenildi. Kredi kartını hırsızlık yapacakları mağdurun hesabına bağlı olarak çıkaran zanlıların, hesaptaki para bitene kadar harcama yapmaya devam ettikleri belirtildi.
İNTERNET BANKACILIĞINI KULLANAK ÇALIYOLAR
Dolandırıcılık şebekesinin bazı durumlarda sahte kimlikleri kullanıp yüklü hesabın bulunduğu bankaların başka şubelerinde yeni hesaplar açtıkları, daha sonra internet bankacılığı üzerinden para olan hesaba da ulaşarak boşalttıkları öğrenildi.
CEP TELEFONLARINI BİLE ELE GEÇİRMİŞLER
Polis şebeke elemanlarının bazı durumlarda parasını alacakları kişinin bankaya verdiği telefon numarasını da ele geçirdiklerini ortaya çıkardı. Şebeke elemanın sahte kimlikle gittiği GSM şirketine cep telefonu kaybolmuş gibi yaparak müracaatta bulunduğu ve yeni bir SİM kart aldığı öğrenildi. Alınan bu telefonun, vekaletle para çekerken durumdan şüphelenip hesap sahibini arayan banka memurlarına karşı kullanıldığı belirtildi. Arayan kişiye sanki hesap sahibiymiş gibi konuşan çete üyesinin "Gelen benim amcamdır. Haberim var parayı ödeyin" şeklinde talimat verdiği öğrenildi.
2 MİLYON 187 BİN DOLANDIRMIŞLAR
Polisin yaptığı soruşturmada şüphelilerin bugüne kadar 2 milyon 187 bin lira para çaldıklarının tespit edildiği belirlendi. Polis takibi sırasında ise zanlıların yapmaya çalıştıkları 1 milyon 987 bin liralık vurgunun ise polis tarafından engellendiği bu sırada yakalanan 2 kişinin tutuklandığı öğrenildi.
Yetkililer yakalanan dolandırıcıların hesap bilgilerine nereden ulaştıkları konusunun araştırılmaya devam ettiğini, bazı banka çalışanlarının ifadesinin alındığını söyledi. Poliste işlemleri tamamlanan 22 kişi adliyeye sevk edildi.
Son Dakika › Güncel › Bankada Parası Olanlar Dikkat! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?