Bayramda Ete ve Şekere Dişlerinizi Kurban Etmeyin - Son Dakika
Güncel

Bayramda Ete ve Şekere Dişlerinizi Kurban Etmeyin

Bayramda Ete ve Şekere Dişlerinizi Kurban Etmeyin

Prof. Dr. Cem Gürgan, et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayramında diş sağlığına daha çok özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

15.10.2013 11:48  Güncelleme: 11:57

ESRA GÜL ÖZKUL - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Gürgan, et ve tatlı tüketiminin arttığı kurban bayramında diş sağlığına daha çok özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Gürgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de arttığını, bu nedenle dişlere daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Ağızın steril bir ortam olmadığını, en temiz ve bakımlı ağızda bile her zaman mikroorganizmaların bulunduğunu vurgulayan Gürgan, "Bayramlarda şeker en çok tüketilen besin, tabi kurban bayramı olunca bunun yanına et de ekleniyor ve dişlerin fırçalanmaması ile birlikte mikroorganizmaların ağızda yaşaması ve çoğalması için çok uygun bir ortam oluşuyor" dedi.

Gürgan, bayramda ihmal edilmemesi gereken çok basit yöntemlerle diş sağlığının korunacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sadece bayramlarda değil, normal zamanlarda da her yemek, şeker ve    abur cubur tüketiminden sonra dişler fırçalanmalı, bunun için akşam vakti beklenilmemeli. Etli ürünler liflidir ve çok rahatlıkla dişlerin arasına sıkışabilir. Yüzeysel bir temizlikle et artıklarının diş aralarından çıkarılması mümkün olmaz. Bunların düzenli olarak ortadan kaldırılması lazım. Bayramlarda diş sağlığına büyük önem gösterilmeli ve vatandaşlarımız diş fırçalamak için üşenmemeli. Bayram ziyaretlerinde özellikle şekerli ürünler ara öğünlerde daha sık alınıyor, bu saatlerde dişlerinizi fırçalayamazsanız bile en azından ağzınızı su ile çalkalayın. Aksi halde şeker direkt mikroorganizmaların kullandığı bir ürün olduğu ve sonucunda asit ortaya çıkardıkları için çürüğe uygun ortam yaratırlar. Bu da diş eti problemine ve çürüğe yol açar. Bunun ikisinin birlikte çözümü daha zordur."

Kurban eti yedikten sonra gün içinde diş fırçalama imkanı yoksa diş ipi ile dişlerin arasında kalan et liflerinin temizlenebileceğinin altını çizen, Gürgan, "Et ve şeker yedikten sonra ya diş ipi kullanın ya da ağzınızı su ile çalkalayın. Diş fırçalamasının yanında dişlerin arasını temizlemek için diş ipi kullanmak ya da fırçanın ulaşamadığı yerleri ağız bakım sularıyla gargara yapmakla ağız ve diş temizliğimizi yerine getirmiş oluruz. Ancak et ve tatlı tüketiminin arttığı bayram dönemlerinde buna daha fazla dikkat etmek, olası diş sorunlarının önüne geçmek adına oldukça önemli" diye konuştu.

Bayramda bazı kişilerin elma gibi sert meyveleri yiyerek dişlerini temizlemeye çalıştığını ifade eden Gürgan, şöyle devam etti:

"Meyve ile temizlikte mekanik temizlik dediğimiz bir hadise söz konusu. Sert gıdalar temizlik işi yapar, meyve de tabiki bir temizlik işlemi yapıyor. Ama sonuçta kendi içeriği öğütüldüğü zaman yumuşak hale geliyor. Dolayısıyla sert gıdalar bir süre sonra yumuşadığı için dişlerin ve dişetlerinin arasında kalacaktır. Meyveyle yani sert gıdalarla da garantili bir diş temizliği sağlanmaz." - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bayramda Ete ve Şekere Dişlerinizi Kurban Etmeyin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement