Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kitle imha silahları konusunda yeni yıkımların olmasının beklenemeyeceğini, BM Silahsızlanma Konferansı'nın ilk harekete geçen olması gerektiğini söyledi.
BM Cenevre Ofisi'ndeki Silahsızlanma Konferansı toplantısında konuşan Ban, kendisine bu yıl konferansın çok az ilerleme kaydedebileceğinin söylendiğini ancak yine de yoğun gündemine rağmen konferans çalışmalarına destek olmak için toplantının açılışında konuşma yapmaya karar verdiğini söyledi.
Kendisinin çok taraflılığa inanmış bir insan olduğunu vurgulayan Ban, "Sizi uluslararası toplumun beklentilerine ulaşma konusunda cesaretlendirmek istiyorum" dedi.
Geçen yıl, uluslararası toplumun Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının yarattığı dehşete tepki verdiğini anımsatan Ban, uluslararası insani hukukun ihlali ve bir savaş suçu olan bu saldırıları tek bir ses olarak kınadıklarını anımsattı.
Nükleer ve kimyasal silahları da içeren bütün kitle imha silahlarının tehlikelerine karşı harekete geçilmesi gerektiğine işaret eden Ban, "Yeni yıkımların olmasını bekleyemeyiz. Diğerlerinin harekete geçmesini beklemeyin. İlk harekete geçen siz olun" dedi.
21. yüzyılın gerçekleriyle yüzleşmek zorunda olduklarına dikkati çeken Ban, Silahsızlanma Konferansı'nın daha güvenilir bir dünya ve daha iyi bir gelecek için itici güç olması gerektiğini kaydetti. - Cenevre
Son Dakika › Güncel › BM Silahsızlanma Konferansı Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?