Yaşamsal işlevlerimizin devamı için gerekli olan biyokimyasal işlemlerin sonunda oluşan atık maddelerin vücuttan atılma yerlerinden biri böbreklerdir. Bunun yanısıra vücut için gerekli bazı maddelerin seviyesinin ayarlanması da yine böbrekler tarafından yürütülmektedir. Böbrek taşlarının idrarda çözülemeyen ve atılamayan kristallerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu belirten Özel Konak Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Ali Sarıbacak, normalde idrarda kristal ve taş oluşumunu engelleyecek kimyasalların olduğunu, ancak bazı kişilerde bu engelleyici mekanizmanın tam olarak çalışamayabileceğini vurguladı.
Başta böbrek, üreter ve mesane taşları tedavisi olmak üzere holmiyum lazerin kullanılabileceğini ifade eden Özel Konak Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr.Sarıbacak, üst ve alt idrar yolu darlıkları, idrar yolu tümörleri ve dış genital lezyonların tedavisinde başarı ile kullanılabildiğini de sözlerine ekledi.
Geçmişte üreter taşlarının tedavisi sadece açık cerrahi ile yapılırken, daha sonraki teknolojik gelişmelerin Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL) ve üreterorenoskopi (URS) gibi minimal invazif tedavi seçeneklerinin üroloji pratiğine sokulduğunu dile getiren Uzm. Dr. Ali Sarıbacak, bu gelişmelerin intrakorporeal taş kırma tekniklerinde de kendini gösterdiğini ve son olarak da Holmium Yag Lazer litotripsinin kullanıma girmesiyle popülarite kazandığını ifade etti.
Holmium Yag Lazer'in taş tedavisinde en son kullanılan tekniklerden olduğunu belirten Uzm.Dr. Sarıbacak, bu uygulamanın bilinen en güçlü ve en güvenli taş kırma cihazı olduğunu sözlerine ekledi. Uygulamayla ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Sarıbacak şunları söyledi:
"Böbrek ve idrar yolları taşlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Taşın rengine veya bileşimine bağlı olmaksızın tüm taşlara etki göstermektedir. İşle taşa ulaşıldıktan sonra çok kısa sürede gerçekleşmektedir. Kanamasızdır, hastaya hiçbir zarar vermez ve işlem sonu ağrı yok denecek kadar azdır."
Günümüzde idrar torbası, idrar kanalı ve böbrek taşlarının büyük çoğunluğunun kapalı yöntemlerle tedavi edildiğini dile getiren Özel Konak Hastanesi Üroloji UzmanıDr. Ali Sarıbacak endoskopik yöntemlerde çok çeşitli taş kırma cihazları kullanılabildiğini de sözlerine ekledi.
Cihazın etkinliğinin ameliyatın başarısını çok ciddi oranda etkilediğini belirten Uzm.Dr. Sarıbacak, holmium yag lazer en etkili ve güvenli yöntem olarak öne çıkmaktadır, dedi. Yapılan işlemle ilgili bilgi veren Sarıbacak konuşmasında şunları kaydetti:
"Lazer ışını endoskopik aletin içinden geçirilen ince bir fiber aracılığıyla taşaulaştırılır. Taşın üzerine çok seri bir şekilde ısı topları gönderilerek süratli bir şekilde kırma işlemi gerçekleştirilir. Lazerin bir diğer üstünlüğüde diğer yöntemlere göre taş çok daha küçük parçalara ayrılır, adeta toz halinegelir, böylece işlem sonunda hastanın daha kolay dökmesi temin edilir, tabii ağrı hiç yok gibidir."
Hastanın aynı gün yada bir gün sonrasında normal yaşantısına dönebildiğini belirten AliSarıbacak, vücut dışından bir girişim olmadığı için hiç yara izi olmadığını ve kanama olmadığı için hastanın sarsılmadığını da sözlerine ekledi.
Bazı anlarda idrar yollarındaki darlıkların taşa ulaşmayı zorlaştırdığını dile getiren Ali Sarıbacak, lazer ile darlıkları açmanın mümkün olduğunu da ifade etti.
Özellikle böbreğe yakın idrar kanalı taşları ve büyük taşları kırmanın zor olduğunu vurgulayan Sarıbacak, lazerin burada da diğer yöntemlere göre üstünlük sağladığını belirtti.
Son Dakika › Güncel › Böbrek Taşları Artık Kabusunuz Olmasın! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?