Amasya Belediyesi Konservatuvar Müdürlüğü bünyesinde sergilenen müzik aletleri arasında yer alan ve kentte yaşayan 3 arkadaş tarafından yapılan 'drabut sazı', dünyada tek olma özelliği taşıyor.
Amasya Belediyesi'ne bağlı Konservatuvar Müdürlüğü'nün bir kısmında sergilenen yaklaşık 100 müzik aleti arasında yer alan 'drabut sazı', yapılış hikayesi ve dünyada tek olma özelliği ile dikkat çekiyor. 1956 yılında kentte yaşayan Necmettin Kuba, Hadi Çekin, Cemal Yıldız tarafından yapılan drabut sazından bugün dünyada sadece iki adet bulunuyor. Sazların ikisi de Amasya'da sergileniyor. Hem tambur hem de saz sesi çıkarabilen drabut sazını yapan üç arkadaştan biri olan 75 yaşındaki Hadi Çekin, sazı yapmalarının ardından isim arayışına geçtiklerini belirterek, "Amasya Yeşil Yenice kasabasında bulunan drabut çeşmesine piknik yapmak üzere gitmiştik. Burada bulunan drabut çeşmesinin ismi bize çok ilginç geldi. Biz de bu çeşmenin adını yaptığımız müzik aletine verdik. 1956 yılında bu aletten iki adet yapmıştık. Çeşitli yerlerde çaldık. Daha sonra da konservatuvara vermiştik. Drabut sazının hala muhafaza ediliyor olması beni çok mutlu ediyor. Drabut, Ermenice bir isim ve sertlik anlamına geliyor" dedi.
Amasya Belediyesi Konservatuvar Müdürü Muammer Palamut, 1999 yılında kentteki eski müzik aletlerini bir araya toplayarak sergilemeye başladıklarını söyledi. Palamut, "Müzik aletleri arasında geçmişi 50 ila 130 yıl öncesine dayanan enstrümanlar da var. Bu değerli müzik aletleri arasında iki adet de 'drabut sazı' bulunuyor. Bu saz kolayca çalınabiliyor. Yapımının ardından 3 arkadaş tarafından 15 yıl süresince kentteki musiki cemiyetinin Türk Halk Müziği konserlerinde drabut sazı kullanıldı. Uzun yıllar muhafaza edildi. Şimdi konservatuarımızda teşhir ediliyor. Amasyalılara bu sazın özelliğini anlattığımızda herkes çok şaşırıyor" diye konuştu. - Amasya
Son Dakika › Güncel › Bu Sazdan Dünyada Sadece İki Tane Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?