Bursa'da Bir Tarih Daha Yok Oldu! - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Bir Tarih Daha Yok Oldu!

Bursa\'da Bir Tarih Daha Yok Oldu!

Su değirmeni kültürünün elde kalan son örneklerinden olan Tarihi Gürsu Değirmeni, bakımsızlıktan yerle bir oldu.

14.06.2012 12:38

Özellikle Anadolu toplumunda, tarihi süreçte çok önemli bir yer edinen su değirmenlerinin kendine göre bir kültürleri vardı. Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş bu değirmenler, geçmişte, tarımsal mahsulleri öğüttüğü gibi, otantik görünümleriyle belde halkının da buluşma ve eğlence yeri olmuştu. Değirmen kültürünün günümüze kadar gelen örneklerinden birisi de Gürsu'da bulunuyordu ve 19. yüzyıla ait bir mimari örneğiydi.

Tarihi Gürsu Değirmeni, geçtiğimiz günlerde bakımsızlıktan çöktü.

Uzun yıllar önce kendi haline terk edilen değirmenin durumu geçtiğimiz aylarda Has Parti tarafından gündeme getirilmişti. Has Parti yöneticilerinin yaptığı incelemede, değirmenin çökme ihtimaline dikkat çekilmiş ve Gürsu Belediyesi'ne restore etme çağrısında bulunulmuştu.

Değirmenin yerinde yeller esiyor

Değirmenin yerine giderek incelemelerde bulunan İl Başkanı Ali Mollasalih, müze kent örneği olan Bursa'nın değerlerine sahip çıkmanın önemli olduğunu kaydetti. Nisan ayı içerisinde yaptıkları açıklamayla çağrıda bulunduklarını hatırlatan Mollasalih, yetkililerin ilgisizliğine tepki gösterdi. Mollasalih, Bursa'da bir tarihin daha yok olduğunu ifade ederek, "Kültürümüzün gelecek nesillere aktarılabilmesi için, tarihi eserlerin hakkıyla korunması gerekiyor. Milletimizin değerlerine göre, bu emektar değirmen hürmeti hak ediyordu. Değirmenin yerinde artık yeller esiyor." dedi.

Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü'nün, seçim beyannamesinde değirmeni restore etmeyi vadettiğini söyleyen Mollasalih, "Yıllarca sofralık unumuzu öğüttüğümüz bu değirmenin, sahipsizlik içerisinde günden güne eridi ve çöktü. Geri kazandırmak için artık çok geç!" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa'da Bir Tarih Daha Yok Oldu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement