Bursa'da Kömürlü Termik Santrale Çevreci Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Kömürlü Termik Santrale Çevreci Tepkisi

Bursa'da DOSAB'da kurulması planlanan Buhar ve Elektrik Üretim Santrali'ne izin verilmesine DOĞADER Başkanı, tepki gösterdi.

05.07.2014 10:57  Güncelleme: 10:59

Bursa'da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) kurulması planlanan Buhar ve Elektrik Üretim Santrali'ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın izin vermesinin ardından Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Murat Demir, tepkisini dile getirirek, şehir içinde kalan bölgeye termik santral yapılmasını 'altın vuruş' olarak nitelendirdi. Demir, santralle ilgili yasal süreci başlatacaklarını söyledi.

Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden birisi olan ve 300 firmada yaklaşık 30 bin kişinin çalıştığı Merkez Osmangazi İlçesi sınırları içerisinde yer alan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) daha önce faaliyete geçirilmesi planlanan Buhar ve Elektrik Üretim Santrali'nin yapılmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi.

DOSAB içerisinde ağırlıklı olarak tekstil sektörü, otomotiv ana ve yan sanayinde faaliyet gösteren firmaların yer aldığı bölgede kurulmasına onay verilen tesis 374 MWt güç kapasitesi ile faaliyet gösterecek.

Yıllık cirosu 2 milyar doları ihracatan olmak üzere 4 milyar dolar olan DOSAB içerisinde yer alan firmaların ihtiyaç duyduğu buharın tamamının ve elektriğin bir kısmının karşılanabilmesi için yapılması planlanan tesisin firmalardaki ürün maliyet giderlerinin düşürülmesi, Türkiye kaynaklarını kullanılarak cari açıkta büyük yer tutan doğalgaz tüketiminin azaltılması sonucu ülke ekonomisine katkı koymak ve DOSAB enerji arz güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.

DOSAB içerisinde yaklaşık 52 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan tesiste toplam ısı gücü 300 MWt ve daha fazla olan termik güç santralleri ile diğer yakma sistemlerinin yer alması hedefleniyor. 30 ayda bitmesi planlanan santralin çalışma süresi 8 bin 250 saat/yıl ve projenin ekonomik ömrü ise 30 yıl olarak belirlendi.

Proje kapsamında ihtiyaç duyulan kömür ise Polat Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited şirketinden tedarik edilecek. Kurulması planlanan DOSAB Buhar ve Enerji Üretimi Tesisi ile DOSAB'ın elektrik enerjisi ihtiyacının üçte biri ile buhar ihtiyacının tamamı karşılanarak, doğalgaz tüketiminde de önemli oranda azalması bekleniyor.

"TESİSİN HAYATA GEÇMESİ BURSA İÇİN 'ALTIN VURUŞ' OLUR"

Buhar ve Elektrik Üretim Santrali'nin yapılmasına onay verilmesi ise çevreciler tarafından tepkiyle karşılandı.

DOĞADER Başkanı Murat Demir konuyla ilgili yaptığı açıklamada DOSAB'da kömüre dayalı bir faaliyet yapılmak istendiğini belirterek, "Dünyadaki iklim değişikliğinin en büyük bölümünü fosil yakıtlar oluşturuyor. Bunun da en fazla kömür santrali oluşturuyor. DOSAB'da kömür santralinden su buharı ve elektrik üretecekler. Bölgede artık şehrin göbeğinde kalan bir alan. İklime, doğaya, ekosisteme etki etmesinin yanında etkili bir şekilde Bursa şehrinin ortasında bir termik santral olmaz. Zaten Bursa aşırı derecede kirli havaya sahip. Bu kirlilik de ağır metallerden oluşan yoğun hava kirliliğini yaşıyoruz. Bunun üstüne kömür santrali kurarsanız, zaten doğalgaz çevrim santrali var. Bursa'nın bir yanında çimento fabrikası, sağı solu çevresi sanayi ile çevrili, fabrika bacalarından zehir saçılmakta. Bu tesis de tuzu biberi olacak. Faaliyete geçmesi Bursa için altın vuruş olur. Biz bunun yapılmasını istemiyoruz. Yasal süreci başlatacağız. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Bununla ilgili yasal adımları atacağız" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa'da Kömürlü Termik Santrale Çevreci Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement