Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, insana yatırım yapan, bilim ve teknoloji üreten ülkelerin ekonomik büyümelerini de sürdürülebilir hale getirmeyi başardığına işaret etti.
eğitiminin önemini ve STEM işgücüne duyulan ihtiyacı vurgulamak için zirve düzenledi. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Dinçer, teknolojik gelişmenin, ekonomide bilginin ağırlığının artmasında, hem mikro planda bireylerin hayatını, hem de makro planda ülkelerin ekonomik performansını çok yakından etkilediğini belirtti.
İnsana yatırım yapan, bilim ve teknoloji üreten ülkelerin ekonomik büyümelerini de sürdürülebilir hale getirmeyi başardıklarına dikkat çeken Dinçer, "Ekonomik gelişmişlik ve kalkınma seviyesi ile inovasyon ve teknoloji yaratma kapasitesi arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu görüyoruz" dedi ve ekledi:
"Ülkemizin de Sanayi Strateji Belgesi'nde, sanayinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilmesi, dünya ihracatından daha fazla pay alacak şekilde yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretilmesi bir vizyon olarak ortaya kondu. Gerçekten de, teknoloji ithal ederek, cari açık problemini sürekli yaşayarak, orta gelir tuzağına takılı kalarak 21. yüzyılın rekabet koşullarında ayakta kalmamız mümkün değil."
"EĞİTİM, KALKINMANIN EN TEMEL TAŞIYICI UNSURU"
Haluk Dünçer, sürdürülebilir büyüme ve kalkınma için en büyük itici gücün insan gücü olduğuna dikkat çekerek, "2041 yılında çalışma çağındaki nüfusumuzun 65 milyona ulaşması bekleniyor. Bu potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirebilmemiz için ne yapmamız gerektiği aslında çok açık ve net. Eğitimin, kalkınmanın en temel taşıyıcı unsuru olduğunun altını her zaman kuvvetle çiziyoruz" dedi ve şöyle konuştu:
"Bugün ise, özel olarak, 'fen, teknoloji, mühendislik, matematik', yani İngilizce kısaltmasıyla STEM konusunda eğitimin ve STEM işgücünün önemini vurgulamak istiyoruz. Çünkü STEM eğitimi ve işgücü, bilgi ekonomisinin olmazsa olmazıdır. Uluslararası karşılaştırmalara baktığımızda, öğrencilerimizin fen ve matematik becerilerinin geride kaldığını görüyoruz. Ülke olarak, inovasyon ve rekabetçilik endekslerinde de iyi bir konumda sayılmayız. Hem eğitimin niteliğinin yükseltilmesi hem de teknoloji ve inovasyon kabiliyetinin gelişmesi için, enerjimizi, kaynaklarımızı STEM alanına odaklamanın çok doğru bir tercih olacağına inanıyoruz."
"DÜŞÜNEN VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ YÜKSEK BİREYLER"
Sözlerini, "Bilimin ana motivasyonu 'merak'" diye sürdüren Dinçer, çocukların doğasında olan merakın, hayalgücünün, soru sorma ve sorgulama isteğini nasıl canlı tutmanın, öğrenme ve öğretme süreçlerinin, çocukların potansiyelini açığa çıkamanın önemine dikkat çekti ve ekledi:
"STEM konusundaki becerilerini artırarak yaratıcı, analitik, eleştirel düşünen ve problem çözme becerileri yüksek bireyler yetiştirebilmeliyiz. Fen, matematik, mühendislik ve teknoloji alanlarını birbirinden tamamen bağımsız ele almak aslında eksik bir yaklaşım olur. Bu alanların her biri, bir diğeri ile çok yakından bağlantılı. Bir alan bir diğerinde kullanılır ve onu geliştirir. Dünyamızı değiştiren buluşlar, yenilikler bu interdisipliner yaklaşımdan doğmaktadır. Eğitim sistemimizde STEM konusunu, birbirinden kopuk değil, disiplinlerarası bir yaklaşımla, birbirleriyle içe içe geçecek şekilde sunabilmenin, öğrencilerimizi hayata en iyi şekilde hazırlayacağını düşünüyoruz. STEM'in hayatla doğrudan ilişkisini öğrencilerimizin zihinlerinde canlandırabilmek için sadece eğitimcilerimize değil, iş dünyasına da önemli görevler düşüyor. STEM alanında okullarla işbirliği geliştiren, öğrencilerin ve öğretmenlerin bilim ve teknolojiyi etkili kullanabilmelerini sağlamak için yatırım yapan, öğrencilere staj imkanı sağlayan, tez çalışmalarına destek olan ve kız çocuklarını teknoloji alanında kariyer seçmeye teşvik eden programlar organize eden firmalar olduğunu görüyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz."
"EĞİTİMİN KALİTESİNE OLUMLU YANSIYACAK"
Haluk Dinçer, yapılanlarla yetinmenin mümkün olmadığını, mevcut iyi örneklerin hem sayısını hem de kapsayıcılığını artırılması gerektiğini belirterek, "STEM bilgisinin iş hayatında ne şekilde karşılık bulduğunu uygulamalı biçimde gösterebilirsek, öğrencilerin STEM'e ilgilerini de artırabiliriz. Özel sektör-eğitim kurumları-kamu kesimi arasındaki işbirliği fırsatlarının geliştirilmesi STEM alanında görev yapan eğitimcilerimizin de güncel bilgiye erişimini kolaylaştırarak eğitimin kalitesine olumlu yansıyacaktır" dedi.
"AR-GE'NİN TABANA YAYILMASI KONUSUNDA HIZIMIZ YETERLİ Mİ?"
STEM alanında eğitim almış nitelikli insangücünü yetiştirebilmenin önemli olduğunu aktaran Dinçer, şunları söyledi:
"Ama yeterli değil. STEM insangücünü, ülkemizde tutabilmek, ülkemize katkısını maksimize etmek için uygun ortamı da sağlamamız gerekiyor. Kıymetli bilim insanlarımızın ülkemiz üniversite ve araştırma merkezlerinde araştırmalarını yapabilmesi için onlara en iyi imkanları ve özgürlüğü sunabiliyor muyuz? Araştırma-Geliştirme'ye yatırım yapan firmaların sayısının artması ve Ar-Ge'nin tabana yayılması konusunda hızımız yeterli mi? Bilimsel bilginin ekonomiye yansıması için şart olan üniversite-sanayi işbirliğinde zincirleri ne zaman tam anlamıyla kırabileceğiz? STEM konusunda yetişmiş insan kaynağımızın ülkemizin kalkınmasına hizmet edebilmesi için bilim üreten ve iş üreten kurumlarımızın da üzerine düşen sorumluluklar olduğunu görüyoruz."
"POLİTİKA YAPICILARIN STEM'i ÖNCELİK HALİNE GETİRMELERİNİ BEKLİYORUZ"
Dinçer, geleceğin ekonomisinin, bilgi ve inovasyonun üzerinde şekilleneceğini ve STEM becerilerinin hemen tüm alanlardaki işlerde gerekli olacağını belirterek, "STEM, herkese lazım diyoruz" dedi.
Dinçer, "STEM eğitimi, ülkemizin geleceğine yapılan en kıymetli yatırımdır. STEM işgücü, ülkemizi teknoloji ve inovasyonda ilerletecek en önemli güçtür" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu anlayışla STEM'in önemi konusunda farkındalığı yükseltmeli, eğitimde enerjimizi gençlere sağlam bir STEM altyapısı kazandırmaya odaklamalıyız. Bu çağrımızın muhatapları birden çoktur; en başta politika yapıcıların STEM konusunu öncelik haline getirmelerini bekliyoruz. Eğitimciler, iş dünyası ve öğrenciler olarak da hepimizin elimizi taşın altına sokması gerekli. Biz TÜSİAD olarak, bu etkinlikle başlattığımız çalışmalarımızı sürdürecek, STEM konusunda eğitim-iş dünyası arasındaki ilişkiyi güçlendirmeye gayret edeceğiz. Bugün, çok değerli konuşmacılarımızın katılımı ile gerçekleştireceğimiz etkinliğimizin, konunun enine boyuna tartışılmasının sağlayacak önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Büyüme Bilim ve Teknoloji Üretimiyle Olur' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?