Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, Hindistan askerlerinin açtığı ateşle dört sivil ve iki direnişçinin ölmesinin ardından yapılan grev çağrısı nedeniyle dükkanlar ve iş yerleri kapandı.
Hindistan basınında yer alan haberlere göre, polis, direnişçilerin Shopian bölgesinde bir kontrol noktasına ateş açması sonucu çatışma çıktığını ileri sürerek çatışma sırasında bir direnişçinin ve üç sivilin öldürüldüğünü belirtti.
Olayın ardından bölge yakınlarında bir direnişçi ve bir sivilin cesedine daha ulaşıldığını bildiren polis, her iki ölümle ilgili inceleme başlattı.
Askerler, sivillerin direnişçilerle bağlantılı olduğunu iddia ederken, yerel halk bağlantı bulunmadığını ifade etti.
Sivillerin acımasızca öldürüldüğünü dile getiren halk, Hindistan ordusu aleyhine sloganlar atarak sokaklara çıktı.
Sivillerin ölümünün ardından bağımsızlık yanlısı direnişçi liderlerin, pazartesi günü iş bırakma çağrısında bulunması üzerine bazı bölgelerde dükkanlar ve iş yerleri kapatıldı.
Güvenlik önlemi alan emniyet güçleri, bazı bölgelere giriş ve çıkışları yasakladı.
Eyaletin bazı bölgelerinde grev nedeniyle toplu taşıma hizmetlerinin askıya alındığı ve eğitime ara verildiği kaydedildi.
Keşmir sorunu
İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan'la birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Pakistan yerine Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke, yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaşa gitti.
Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan işgal ettiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.
Son Dakika › Güncel › Cammu Keşmir'deki Çatışmalar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?