Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, "Halka açık şirketler olarak doğal kaynakları ve sermayeyi nasıl kullandığımız konusunda şeffaf olmak tüm paydaşlarımız için boynumuzun borcu" dedi.
Edin, Garanti Bankası'nın desteğiyle Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Türkiye'de hayata geçirilen CDP Su Programı'nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, araştırmaların dünyada ve Türkiye'de su kaynaklarının hem hacminin hem de kalitesinin bozulduğunu ortaya koyduğunu belirterek, su sorununun ilerleyen süreçte küresel kriz boyutuna ulaşma potansiyeli taşıdığını, bu durumun sadece ekosistemleri değil, ekonomik ve sosyal refahı da etkilediğini kaydetti.
Genel algının aksine Türkiye'nin su açısından zengin bir ülke olmadığını ifade eden Edin, "Yıllık ortalama yağış miktarımız dünya ortalamasının yüzde 20 altında, su talebimiz de hızla artıyor. 1990-2010 yılı arasında tükettiğimiz toplam su miktarı yüzde 40 arttı. Küresel ve yerel boyutta değişen bu koşullar yalnızca bireylerin yaşamını etkilemeyecek, iş dünyasında da oyunun kurallarını derinden etkileyecek. Rekabet koşullarımız değişecek ve iş süreçlerimizi buna adapte etmek zorunda kalacağız. İşte tüm bu nedenlerle CDP'nin Su Programını desteklemekten mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
Edin, Garanti Bankası olarak sundukları çözümlere yönelik bilgi vererek, "Finansman desteği sağladığımız projelerde suya yönelik gözettiğimiz konuların başında projelerin uluslararası öneme sahip sulak alanlarda yer alıp almadığı geliyor. Bu alanlarda hayata geçirilmesi planlanan projelerin finansmanında kesinlikle yer almıyoruz. Bununla beraber projelerin su kaynaklarına etkilerini de araştırıyoruz" dedi.
Tarımsal ekipman kredisinin koşullarını çok daha uygun hale getirmeye karar verdiklerini anlatan Edin, verimli sulama sistemi kuracak çiftçilere 60 aya varan vadelerle yatırım tutarının yüzde 80'ine kadar kredi vereceklerini, kredi ödemelerinin ise hasat dönemine kadar yapılandırıldığını söyledi.
Edin, "Halka açık şirketler olarak doğal kaynakları ve sermayeyi nasıl kullandığımız konusunda şeffaf olmak tüm paydaşlarımız için boynumuzun borcu" diyerek, banka olarak CDP Su Programını destekleyerek özel sektör temsilcilerine rol model olabilecek önemli bir adım attıklarını aktardı.
CDP Su Programı Başkanı Cate Lamb de CDP'nin 112 ülke ve 91 alt sektörü kapsayan dünyanın en büyük ve kapsamlı kurumsal su verisine sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'de su çalışmalarımızın başlayacak olmasından dolayı çok mutluyuz. Birçok şirketin halihazırda Türkiye'yi suya ilişkin önemli risk ve fırsatları barındıran bir bölge olarak tanımladığını göz önünde bulundurursak su güvenliğinin kötüleşmesi ile oluşacak yerel ve küresel zorluklara karşı herkesin hızlı, etkili ve topluca hareket etmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker de su sorununun, enerji, iklim değişikliği, güvenlik ve kişisel hakların birbirinden ayrılamaz ve geleceğin olup olmadığını belirleyen sorunlar olduğunu belirterek, bu sorunlar üzerine bütün kurum ve sektörlerin etkin sonuca yönelik işbirliği içinde çalışması gerektiğini kaydetti.
Bir gazetecinin CDP'nin çalışmalarına yönelik bir sorusu üzerine Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, BIST-100 endeksinde yer alan 50 şirkete uluslararası yatırımcılar adına CDP Su Programı soru formunu yanıtlamaları için davet gönderdiklerini anlatarak, şirketlerin davete yanıt vermek zorunda olmadıklarını, arzu ederlerse yanıt vereceklerini söyledi.
Ancak bu davetin yatırımcılar adına gönderildiğini ifade eden Ararat, şeffaf olan şirketlerin yatırımcılar tarafından tercih edileceği dikkate alındığında finansman şanslarının artacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından CDP Su Programı tanıtıldı.
Son Dakika › Güncel › Cdp Su Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?