GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Tarlalardan detaylar
İlaçlama ve gübreleme yapan çiftçilerden detaylar
Çiftçi röportajı - Çeltik üretiminin önemli merkezlerinden Edirne'de çeltik üreticisi tohumunu attıkları tarlada yabancı otla mücadeleye başladı
-Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz:
-"İlaçlanan tarlalarda yabani otlar yetişmiyor ve bu sayede de çeltik üretiminde verimli sonuç alınıyor"
Çeltik üretiminin önemli merkezlerinden Edirne'de çeltik üreticisi tohumunu attıkları tarlada yabancı otla mücadeleye başladı.
Tavaların hazırlanması sonrası ekilen tohumların arasında biten otlarla mücadeleye başlayan çiftçi, çeltik üretiminde zorlu mesaisine devam ediyor.
Bazı çiftçiler sırtına taktığı pompalarla ilaçlama yaparken, bazıları ise tarım aletleriyle bu işlemi gerçekleştiriyor. Bu arada gübreleme mesaisini de sürdüren çeltik üreticisi sonbahardaki hasada kadar en iyi verimi almak için uğraş vermeyi sürdürecek.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'nin çeltik ambarı olarak bilindiğini söyledi.
550 bin dönüm tarım arazisini hazırlayan çiftçiler tohumları suyla buluşturduğunu belirten Yorulmaz, "Çiftçilerimiz bu yıl tarlasında umutla çalışıyor. Bol su içinde yetişen çeltik için su tutacak tava adı verilen öbekleri yapan üretici, serpme usulüyle tohumu toprakla buluşturdu. Pirinç, hasat ve harmana kadar gübreleme, yabancı otla mücadele ve sulama gibi meşakkatli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alacak" diye konuştu.
Çiftçilerin güneş altında alın teri dökerek emek harcadığını dile getiren Yorulmaz, şöyle devam etti:
"Çiftçilerimiz bu günlerde tarlalarında gübreleme ve ilaçlama yapıyor. İlaçlanan tarlalarda yabani otlar yetişmiyor ve bu sayede de çeltik üretiminde verimli sonuç alınıyor. İlaçlama yapılmayan tarlalarda otlar çeltik bitkisinin her tarafını sarıyor ve yetişmesini engelliyor. Hasat döneminde çiftçimizin yüzünün gülmesi için ilaçlama yapması şarttır. Bazı çiftçilerimiz bunu sırtına taktıkları pompayla bazıları ise tarım aletiyle gerçekleştiriyor. Çeltik üretimi meşakkatli bir üretimdir. Birçok safhası vardır. Trakya ve Edirne'deki çiftçiler de bu safhaları aksatmadan yapmaya devam ediyor."
Merkeze bağlı Tayakadın köyü çiftçilerinden Ali Demir de tarlasına büyük umutlarla çeltik ektiğini söyledi. Sırt pompasıyla ilaçlama yaptıklarını anlatan Demir, "Bizim için biraz zor oluyor ama bu işimiz, ekmeğimiz. Ne olursa olsun buna sahip çıkıyoruz. Çeltik ürünü yetiştirmesi zor bir ürün ancak bize ilaçlama ve gübremele gibi kademelerde arkadaşlarımız yardımcı oluyor. İlaçlama işlemini yabani otların ürememesi için gerçekleştirdik. İlaçlanan alanlarda verim her zaman yüksek seyredeceği için tüm çiftçilerimize bu işlemi aksatmadan yapmasını öneriyorum " şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Çeltik Tavalarında Yabancı Otla Mücadele Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?