Şanlıurfa Barosu, kendi bünyesindeki kadın hakları komisyonu ile cezaevi komisyonundan gelen Akçakale ve Şanlıurfa'daki cezaevlerinde inceleme ve izleme taleplerini Adalet Bakanlığı'na iletti.
Ancak Adalet Bakanlığı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 85 ve 116'ncı maddelerini gerekçe göstererek baronun talebini ret etti.
Bakanlığın iki taleplerini ret etmesi üzerine kendilerinde şüpheler meydana geldiğini kaydeden Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını vurguladı.
Delebe, "Şanlıurfa Barosu'nun Adalet Bakanlığı'ndan Urfa'daki ve Akçakale'deki cezaevlerinde inceleme yapmak üzere izin talebi vardı. Fakat bakanlık çok ilginç bir şekilde bu talepleri ret etti. Bizim Urfa Barosu malum hem bir meslek örgütü hem de bir insan hakları örgütü. Dolayısıyla cezaevinde olup bitenler, cezaevinde yaşanan sıkıntılar elbette Urfa Barosu'nun da gündemini meşgul eden konulardır. Bu bakımdan hem kadın hakları komisyonumuzun hem de cezaevi izleme komisyonumuzun baromuza talebi oldu. Biz de kimlik ve isimlerini bildirdiğimiz komisyondaki arkadaşlarımızın cezaevinde izleme yapmaları için Adalet Bakanlığı'ndan izin talebinde bulunduk. İlk talebimiz 31.12.2014 tarihinde gerçekleşti. Fakat bakanlık buna çok kısa bir süre sonra ret cevabı verdi ve cezaevinde izlemememizin, cezaevinde yapacağımız izleme faaliyetinin uygun olmadığı vurgulanarak talep ret oldu. Yine aradan 20-25 gün geçtikten sonra bu kez başka bir komisyonumuzun talebi geldi. Biz yine bu taleple ilgili olarak tekrar bakanlıktan cezaevinde izleme noktasında talepte bulunduk. Bakanlık yine cezaevin güvenlik tedbirlerinin infazı hakkındaki kanunun 85'inci ve 116'ınca maddelerini gerekçe göstererek taleplerimizi ret etti" diye konuştu.
'MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ'
"Urfa Barosu'nun bu iki talebi üst üste ret olunca elbette ki, bizde şüpheler meydana geldi" diyen Delebe, "Acaba cezaevinde ne oluyor, ne bitiyor? Bununla birlikte yine yakın zamanda gerek Akçakale Yarı Açık Cezaevinde gerekse de Urfa'daki kapalı cezaevinde iki tane kadının intihar ettiği yönünde bilgiler ve duyumlar gelmişti. Bizim bu kadın hakları komisyonu ile cezaevi izleme komisyonu esasen bu iddiaları incelemek için talepte bulunmuştu. Baro olarak da biz bu talebi bakanlığa iletmiştik. Fakat bakanlık bu taleplerimiz ret edince biz yönetim kurulu olarak talebin uygun olmadığını değerlendirdik ve bununla ilgili olarak idari yargıya gitmeye karar verdik. Bakanlığın bu kararlarını iptal ettirmek için ayrıca Şanlıurfa Barosu olarak Şanlıurfa İdare Mahkemesi'ne dava açacağız" dedi.
'13 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ'
2012 yılında Şanlıurfa Kapalı Cezaevinde yaşanan yangını hatırlatan Delebe, gerekli tedbirler alınmış olsaydı böylesi bir vakanın yaşanmayacağını dile getirdi. Delebe, "Malum 2012 yılında cezaevinde 13 insanımız diri diri yanarak hayatını kaybetti. Urfa Barosu o dönemde cezaeviyle ilgili yaptığı çalışmalar vardı. Bunlardan bir tanesi de cezaevi koşullarının hiçbir şekilde yaşamaya elverişli olmadığı, oradaki koşulların çok kötü olduğu, kapasitesinin çok çok üzerinde bir mahkum ve tutukluyu orada barındırdığı yönünde raporlar vardı. Hatta raporların ilginç olan bir cümlesi de, 'bu cezaevinde hayvan bile yaşamaz' diye bir cümle mevcuttu. Fakat o dönemde yetkililer Şanlıurfa Barosu'nun raporunu dikkate almış olsalardı belki de 2012'de meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybettiği feci olay meydana gelmezdi" ifadelerini kullandı.
'MAHKEME KARARIYLA CEZAEVİNDE İNCELEME YAPACAĞIZ'
Adalet Bakanlığı'nın ret kararını dayandırdıkları kanun maddelerinin kabul edilebilir olmadığını belirten Delebe, "İlgili yasa maddelerine bakıldığı zaman Urfa Barosu'nun inceleme ve izlemesini engelleyecek hiçbir hüküm, hiçbir fıkra söz konusu değil. Bilakis özellikle 85'inci maddede uluslararası heyetlerin dahi ilgili kişilerin gözetimi altında oraları inceleyebileceğine dair maddeler söz konusudur. Urfa Barosu bir insan hakları örgütü, Urfa Barosu bir hukuk kurumu ve Urfa çevresinde faaliyet yürüten bir sivil toplum örgütü. Urfa Barosu'nun bu talebinin ret edilmesi yine yasalara aykırıdır. Bizim meslektaşlarımız, bizim komisyon üyelerimizin cezaevlerine sık sık gittikleri oldu. Oralara gittiklerinde zaten güvenlik neyi gerektiriyorsa, ona uyulacak. Yani x-ray cihazından geçmesi gerekiyorsa x-ray cihazından geçecek. Eğer ki, orada görevliler gözetiminde bir inceleme, bir mülakat söz konusuysa buna da Urfa Barosu'nun bir itirazı olmayacaktı. Ancak bütün bunları üst üste koyduğumuz zaman Adalet Bakanlığı'nın bizim bu taleplerimizi ret etmiş olması bizde şüpheler uyandırdı. Bu bakımdan biz, bunu yargıya taşıyacağız. Adalet Bakanlığı'nın bu kararını kaldırdıktan sonra mahkeme kararıyla cezaevinde incelemelerimizi yapacağız" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Cezaevinde Ne Gizleniyor! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?